Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să-i respectăm. Este Ziua Medicinei Militare. Ei au grijă de sănătatea celor din armată

ro

21 Aug, 2017 07:49 7775 Marime text
Ziua medicinei militare se sărbătorește, în fiecare an la 21 august, și poate fi considerată un omagiu adus tuturor celor care slujesc în armată pentru sănătatea celor ce o compun

Mai ales că medicul militar a fost și este prezent în teatrele de operații, pe front, în aplicații, la intervenții de urgență.

Ziua medicinei militare se sărbătorește la 21 august după ce la această dată, în anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a corpului de ofițeri sanitari.

Prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, a luat ființă Corpul Ofițerilor Sanitari din Armată, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor militare, potrivit volumului ''Calendarul Tradițiilor Militare'' (2010).
 
Încă din anul 1830, atât activitatea Serviciului Sanitar Militar cât și cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate de Comitetul Doftoricesc.
 
În 1857, au fost puse bazele învățământului medical din țara noastră, prin înființarea, de către Carol Davila, medic român de origine franceză, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Școlii naționale de medicină și farmacie, se arată pe site-ul umfcd.ro.

În anul 1857, Carol Davila era inspector general al Serviciului Sanitar Militar, iar în Războiul pentru Independență (1877-1878), a condus serviciul militar al armatei. Începând cu anul 1860, Serviciul Sanitar Militar s-a subordonat numai autorității militare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii