Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Antimafie, percheziţie în biroul rectorului Universităţii Maritime Constanţa? Ce spune Cornel Panait

ro

19 May, 2016 14:11 2903 Marime text
Procurorii Antimafie din Constanţa ar fi efectuat azi o descindere la Universitatea Maritimă Constanţa.

Surse din cadrul DIICOT Constanţa susţin că la UMC au cautat o serie de documente - în biroul unui profesor.

Din câte se pare, biroul vizat de DIICOT ar fi chiar cel al rectorului.

Contactat telefonic, cornel Panait, rectorul UMC, spune că universitate nu are nicio legătură cu ancheta DIICOT.

„Am citit ce a apărut în presă. Nu are nicio legătură cu activitatea universităţii. Nimic din ce se vehiculează nu are legătură cu universitate“  

Iată comunicatul oficial al procurorilor.

La data de 19.05.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime au efectuat un număr de  40 de percheziţii la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu,  precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa, într-o cauză penală în care s-a  dispus începerea urmaririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscala şi spălare de  bani.

    În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 – 2011 membrii grupului infracţional  au creat un mecanism fraudulos ce a  constat  în înregistrarea în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate achiziţia şi comercializarea de cereale, a unor facturi fiscale fictive, prin interpunerea scriptică a unor societăţi de tip „conductă” şi a unui număr de opt societati comerciale de tip „fantomă”.

    Contravaloarea facturilor era achitată prin transfer bancar din contul societăţilor  beneficiare către conturile celor 8 firme „fantomă” sumele de bani fiind retrase în numerar, în baza unor borderouri fictive.

    Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că cele opt societati comerciale nu au functionat la sediile sociale declarate, nu au deţinut logistica necesară derularii unor tranzacţii cu cereale, nu au avut salariaţi, mijloace de transport, utilaje, spaţii de depozitare şi nu au depus declaratii fiscale.

    Valoarea prejudiciului cauzat bugetului general consolidat al statului este în sumă  de 4.514.410 lei.

    La acțiuni au participat și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Bucureşti şi Brăila. Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Potrivit declaraţiei de interese completate în luna mai 2016 în calitate de consilier judeţean, Cornel Panait este asociat în mai multe societăţi comerciale: SC Gaad Invest International SRL (cu 4,48% din capitalul social), SC Gaad Industrial SRL (cu 50% din capitalul social), şi Comvex SA (0,002% din capitalul social). Până anul acesta, Panait a deţinut părţi sociale  şi în Frulenco SRL, unde era şi administrator.


În cazul a două dintre aceste societăţi, şi anume SC GAAD Invest International SRL Constanţa, SC GAAD Industrial SRL Constanţa şi, Panait este administrator „fără remunerare“, se precizează în declaraţia de interese.

Tot aici este menţionată şi calitatea de membru  în Consiliul de Administraţie al CN ACN, de unde a încasat 53.952 de lei. Totodată, el aeste şi preşedintele fundaţiei Black Sea Foundation.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii