Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laura Scântei (PNL) „Fac un apel la ministrul Justiției să arate decență în politică; îi cer demisia”

ro

02 Feb, 2017 20:01 1607 Marime text
Vicepreședintele liberal al Senatului, Laura Scântei, îi cere ministrului Justiției, Florin Iordache, să demisioneze iar membrilor „decenți" ai PSD să se delimiteze, asemenea fostului ministru Florin Jianu, de măsurile abuzive ale Guvernului.

„Am înțeles și am luat act ca toți ceilalți români de decizia Guvernului de a merge până la capăt cu această ordonanță de urgență, de a nu o retrage. (...) Fac un apel la ministrul Justiției în funcție, Florin Iordache, (...) să arate și decență în politică și bun simț juridic. (...) Este jurist de meserie, conduce un minister și îl conduce vremelnic, țin să îi reamintesc că funcțiile politice sunt vremelnice, dar dacă nu vrea să rămână în istoria MJ ca fiind singurul ministrul al Justiției după 1989 care a aruncat în aer sistemul judiciar susținând un proiect de OUG cu încălcarea inclusiv a Constituției, îi cer public să se delimiteze, așa cum au făcut și alți colegi PSD. (...) Îi cer demisia și să se delimiteze cel puțin ca jurist, ca profesionist de o acțiune a Guvernului care nu are de-a face cu sistemul și cu respectarea ordinii de drept în România", a declarat Laura Scântei, astăzi, potrivit Agerpres.

Ea i-a invitat pe cei nouă parlamentari de Iași să se alăture demersului primarului Mihai Chirica, acesta solicitând abrogarea OUG 13/2017 și demisia ministrului Justiției.

„Cred că în PSD mai sunt juriști, oameni politici decenți, (...) îi invit pe toți cei care sunt în PSD să își exprime public și să se delimiteze de aceste măsuri abuzive, alături de voci precum cele ale ministrului Jianu, ale primarului de la Iași (Mihai Chirica — n.r.). Există nouă parlamentari PSD de Iași pe care ieșenii i-au votat și care sunt azi în Parlament, colegi cu noi, îi invit să se alăture liderului filialei PSD, Mihai Chirica. Este vorba de Camelia Gavrilă, Nicolae Bănicioiu, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Adrian Pănescu, Victorel Lupu și Vasilică Toma", a mai spus senatorul PNL.

Totodată, Laura Scântei a susținut că, în opinia sa, Codul penal și Codul de procedură penală ar fi putut fi modificate printr-un proiect de lege inițiat de Executiv, și nu prin ordonanță de urgență.

„Sunt jurist și mi-e foarte greu să accept în spațiul public interpretări care contravin legilor în vigoare. Ordonanța a fost argumentată pe criteriul că legislația penală nu a fost pusă în acord cu deciziile CCR, de aici o extraordinară urgență, și, de asemenea, cu necesitatea de a transpune o directivă în prevederile legii penale. Directiva are termen în aprilie 2018. Deci, nu justifică pentru transpunere atât de rapid, într-o noapte, la ceas târziu, a prevederilor sale. Este necesară, e bine că s-a făcut, dar nu justifică urgența extraordinară care a fost invocată în preambulul acestei ordonanței. Modificarea dispozițiilor din Codul penal și Codul de procedură penală în acord cu deciziile CCR nu justificau adoptarea unei ordonanțe de urgență. Se putea merge foarte bine pe un proiect de lege care să fie trimis în Parlament pentru adoptare", a precizat senatorul.


Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii