Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce este apa mai albastră decât în alţi ani? Explicaţia specialiştilor de la Antipa despre fenomenul din Marea Neagră

ro

05 Aug, 2012 12:41 4141 Marime text

marea_neagra_91474500.jpgMarea Neagră devine de albastră. O spun turiştii care au ajuns pe plajele noastre din sud, dar şi specialiştii de la NASA, care au comparat fotografii din satelit, făcute în ultimii ani.

Există explicaţii clare: pe lângă factorii de climă, fundamentală este prezenţa unei alge care absoarbe dioxidul de carbon şi îl depozitează pe fundul mării, oferind această nuanţă de azur.

O fotografie realizată în urmă cu două săptămâni de satelitul Aqua i-a impresionat pe specialiştii NASA. Aceştia au observat că marea noastră are nuanţe mult mai deschise decât în alţi ani. Analiza cu un spectometru le-a confirmat impresia.

Explicaţia vine de la biologii marini: totul se datorează unei alge din specia Coccolithophore, care s-a răspândit mai mult anul acesta în apele Mării Negre. Planta înfloreşte în perioada mai - iulie şi conferă apei o culoare de un albastru pur, ca în Grecia sau în Hawaii. Îi priesc adâncimile de peste zece metri şi solul stâncos. Tocmai de aceea apa este turcoaz, mai ales în sudul litoralului nostru şi la vecinii bulgari.

"Se observă pe partea estică centrala şi poate şi pe partea sudică - apar concentraţiile de alge. Este specifică apelor de adâncimi mari", a explicat Tania Zaharia, specialist al Institutului de Cercetări Marine "Grigore Antipa".

"Este o specie sferică şi fixeaza carbonatul de calciu în învelişul ei sub forma unor plăcuţe - de aceea se numesc cocolite - reflectă lumina. De aici culoarea de un albastru frumos", este de părere şi Laura Boicenco, specialist al Institutului de Cercetări Marine Constanţa. 
Important este că anul acesta, în largul mării, apele au fost mult mai reci şi de aceea nu s-au mai dezvoltat bezmetic algele care vara trecută sufocau aproape tot litoralul.

Turiştii veniţi în vacanţă la Eforie Sud, Costineşti, Vama Veche sau Mangalia sunt fascinaţi de Marea Neagră, devenită de un superb albastru infinit.

La Mamaia nu veţi gasi o mare de un albastru azur, aşa cum se întâmplă în sudul litoralului. Aici fundul apei este nisipos şi puternic influneţat de Dunăre, care aduce aluviuni ce dau mării un aspect tulbure, de un verde închis.

Sursa: stirileprotv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Monica 06 Aug, 2012 17:06 Apa ieri era turcoaz si foarte limpede la mal....sincer am crezut ca sunt in alta tara:))