Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”. Emoționanta poveste a cărții

ro

16 Sep, 2016 02:25 5395 Marime text
Astăzi va avea loc, începând cu ora 14.00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, lansarea cărții „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945 - 1951). Demografie, societate, izvoare”, de Virgil Coman.

Vor prezenta lucrarea prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. univ. dr. Tasin Gemil, prof. univ. dr. Stoica Lascu, conf. univ. dr. Nistor Bardu,cercet. şt. dr. Emil Ţîrcomnicu, dr. Constantin Cheramidoglu, dr. Corina Apostoleanu.

Reamintim că Virgil Coman, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța, a murit, în seara zile de 5 august, în timp ce participa la o lansare de carte. Avea doar 43 de ani.


Cartea are și un parcurs emoționant.

Puțini sunt cei care știu că Virgil Coman avea, în momentul când a murit, această carte, cartea lui, împachetată din tipografie, gata să fi fost lansată și prezentată publicului.

Cartea ”Aromânii și meglonoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”, scoasă la Editura Etnologică, București, zilele trecute, urma să fie lansată în județul Timiș, acolo unde se află o comunitate mică de meglenoromâni.


Deși avea posibilitatea să-și lanseze cartea, undeva într-un mediu academic sau într-o mare sală de bibliotecă a preferat să pregătească plecarea în județul Timiș, acolo unde știa că toți din localitatea respectivă sunt meglenoromâni și sunt foarte interesați de originile lor.
Iar pentru această lansare chiar își luase concediu de la Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Național.

Numai că nu a mai apucat.

Pachetele cu cărțile lui au fost trimise familiei îndurerate.
 
Despre meglenoromânii din Timiș

Wikipedia.org spune că, în 1940, România a fost nevoită să cedeze Cadrilaterul Bulgariei, ceea ce a adus după sine un schimb de populație obligatoriu între românii de acolo și bulgarii din Dobrogea.



Procesul n-a fost lipsit de vicisitudini și suferințe. Meglenoromânii au fost așezați mai întâi provizoriu în diferite sate din județele Ialomița și Constanța, apoi adunați mai ales în comuna Cerna din județul Tulcea. Împroprietărirea lor se desfășura greoi, fiind îngreunată în 1941 și de intrarea țării în război.

Împroprietărirea nu s-a realizat complet nici în 1945, în ciuda reformei agrare de atunci. De aceea, din cele circa 400 de familii din Cerna, 57 s-au mutat în 1946 în județul Timiș, în locul unor șvabi bănățeni care emigraseră. A urmat regimul comunist, care a pus capăt aproape total modului de viață tradițional al meglenoromânilor.
Sursa foto. ZIUA de Constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii