Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născut la Medgidia In memoriam Virgil Coman, istoricul care a părăsit prea devreme această lume

ro

04 Aug, 2023 18:00 2201 Marime text
  • Virgil Coman a fost student al Facultății de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanța. A absolvit în anul 1997
  • Pasionat de istorie, Virgil Coman a contribuit la aducerea la lumină a unor importante documente și realizarea unor studii de specialitate. A fost coautor și coordonator a 19 volume de studii și a semnat peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate
  • Virgil Coman a părăsit această lume mult prea devreme, la doar 42 de ani, în data de 5 august 2016, în timp ce se afla la o lansare de carte
 
Virgil Coman a venit pe lume la Medgidia, județul Constanța, în Ajunul Crăciunului din anul 1973.
 
El a fost student al Facultății de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanța. A absolvit în anul 1997.
 
După absolvire, Virgil Coman a lucrat ca profesor de istorie la Grupul Școlar „Ioan N. Roman”.
 
Cariera lui la catedră s-a încheiat în anul 2003, când a fost numit noul director al Direcției Județene a Arhivelor Constanța, prin reorganizarea Arhivelor Naționale ale României.
 
În anul 2005, Virgil Coman obținea titlul de doctor în istorie, după ce a terminat cursurile Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Teza sa de doctorat a fost denumită „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii.” Această lucrare a fost lansată în 2020 la Constanța și Medgidia, în prezența foștilor prieteni și colegi ai fostului istoric.
 
Pasionat de istorie, Virgil Coman a contribuit la aducerea la lumină a unor importante documente și realizarea unor studii de specialitate. A fost coautor și coordonator a 19 volume de studii și a semnat peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate.

A scris lucrarea „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” apărută în anul 2016, după moartea sa. În plus, a fost autorul unei lucrări foarte importante de cercetare documentară a istoriei orașului Constanța, pe care a intitulat-o „Constanța – mărturii documentare”, volumul I cuprinzând regulamentele administrației locale din perioada 1879 – 1949. 
 
Virgil Coman a lucrat și pentru postul de televiziune Litoral TV, unde a realizat și moderat emisiunea „Călător printre dosarele vremii”. Conținutul emisiunii era format din momente notabile din istoria națională și cea locală, discutate cu invitați diverși.
 
În anul 2010, în luna ianuarie, regretatul istoric era numit șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale.
 
Virgil Coman a părăsit această lume mult prea devreme, la doar 42 de ani, în data de 5 august 2016, în timp ce se afla la o lansare de carte.
 
În semn de respect pentru munca depusă, pe 17 august 2017, Virgil Coman a fost decorat post-mortem de Primăria Constanța cu titlul de cetățean de onoare al județului Constanța, precum și cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.

La data de 22 septembrie 2017 a fost inaugurată galeria de artă din pasajul pietonal de la Tomis Mall, galerie ce îi poartă numele.

Pe 23 noiembrie 2017, în cadrul evenimentului #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean” și medalia comemorativă „Remus Opreanu”.
 
Citește și:
In memoriam Virgil Coman, istoricul care în Ajunul Crăciunului ar fi împlinit 49 de ani
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii