Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Virgil Coman ar fi împlinit astăzi 47 de ani!

ro

24 Dec, 2020 00:00 4439 Marime text
 
Istoricul Virgil Coman, dispărut atât de brusc dintre noi, în urmă cu patru ani, este una dintre personalitățile constănțene evocate totdeauna cu nostalgie și regrete.
 
Dincolo de profesionalismul său, a fost un Om special, un model pentru semenii săi, de care toată lumea își amintește cu bucurie și emoție căci, deși a ars intens, într-o viață mult prea scurtă, a reușit să lase lucruri durabile, repere pentru cultura dobrogeană și națională.
 
Născut în ajun de Crăciun, pe 24 decembrie 1973, în Medgidia, a absolvit, în 1997, Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, funcţionând ca profesor de istorie până în anul 2003, când devine şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

În calitate de entuziast cercetător al istoriei şi arhivisticii, a contribuit decisiv la aducerea la lumină a unor importante documente şi realizarea unor studii de specialitate – a fost coautor şi coordonator a 19 volume de studii şi a semnat peste 100 articole publicate în diverse culegeri de studii, periodice şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.

Iubind cu pasiune istoria locurilor unde a venit pe lume, Virgil Coman a fost omagiat şi de cotidianul ZIUA de Constanţa, fiind distins în 2017 cu „Meritul dobrogean“ şi medalia comemorativă „Remus Opreanu.

De asemenea, în semn de recunoaştere pentru contribuţia sa incontestabilă la devenirea culturală a acestui spaţiu, Virgil Coman a fost declarat post-mortem cetăţean de onoare al Constanţei.

Teza sa de doctorat, cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”, susţinută la Iaşi, în 2005, a fost publicată anul trecut şi lansată la Constanţa şi la Medgidia, în prezenţa foştilor colegi şi prieteni, care au folosit prilejul pentru a evoca personalitatea istoricului, dascălului, cercetătorului, profesionist de excepţie și un om cald, modest şi generos.

Inima a încetat să-i bată pe 5 august 2016, în timpul unei lansări de carte, dar spiritul său trăiește încă, oferind putere și inspirație tuturor celor care au avut privilegiul să-i fie în preajmă.
 
Citeşte şi:

Virgil Coman - istoric, arhivist şi talentat publicist

O lansare de carte, prilej pentru un emoţionant omagiu adus lui Virgil Coman

Cartea regretatului istoric Virgil Coman „Meglenoromânii - Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea“, lansată la Constanţa şi în oraşul său natal

Virgil Coman, un istoric dobrogean plecat prea devreme dintre noi
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari