Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agerpres.ro Mirela Matichescu-„Guvernul Cioloș blochează relansarea turismului românesc”

ro

07 Jan, 2016 12:32 2015 Marime text
 
Relansarea turismului românesc este blocată prin eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, a declarat, pentru Agerpres, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Turism, Mirela Matichescu.
 
„Introducerea voucherelor de vacanță de către Guvernul Ponta crease premisele unei guri de oxigen pentru turism și mediul de afaceri din domeniu. Prin restrângerea acestei măsuri doar la domeniul privat, Guvernul Cioloș blochează, practic, relansarea turismului românesc și lovește în interesele pe termen lung ale industriei hoteliere. În plus, refuză dreptul la un concendiu civilizat pentru bugetari, în special a celor cu venituri reduse”, a declarat Mirela Matichescu, fostul oficial din turism solicită Guvernului Cioloș să revină asupra acestei măsuri și să reintroducă voucherele de vacanță în sistemul public prin rectificare bugetară.
 
„Solicit Guvernului României să țină cont de interesele angajaților și ale mediului de afaceri și să reintroducă voucherele de vacanță în sistemul public cu ocazia rectificării bugetare. Nu putem fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă”, a spus Mirela Matichescu.
 
Emiterea reglementărilor legate de voucherele de vacanță alături de introducerea TVA-ului de 9% la serviciile de alimentație publică pentru industria turismului și de participarea cu succes la mai multe târguri de profil au condus în 2015 la performanțe „fără precedent pentru turismul românesc”, consideră fostul oficial al ANT.
 
Conform actului normativ adoptat la sfârșitul lunii iulie 2015, salariații urmau să primească din 2016 vouchere de vacanță în limita a șase salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.
 
„Anul 2015 a fost cel mai bun an din ultimii 20 pentru turismul românesc. Nu o spun eu, ci o spun patronatele din turism, specialiștii și statisticile oficiale. Prin măsurile luate în ultimii ani am demonstrat că turismul românesc poate performa. Eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și subfinanțarea turismului care se preconizează în 2016 taie elanul industriei de profil și pune în pericol succesele obținute în ultima perioadă”, a mai precizat Mirela Matichescu, pentru Agerpres.
 
Voucherele de vacanță reprezintă bonuri de valoare, emise de unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice și acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă.
 
În cazul angajaților din sistemul public, legea prevedea doar acordarea de vouchere, nu și bani sau prime. În cazul angajaților din sistemul privat, rămâne la latitudinea angajatorului dacă acordă prime sau vouchere de vacanță, cu ocazia plecării salariatului în concediul de odihnă, în funcție de sumele prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate.
 
Potrivit actului normativ adoptat de Guvernul Ponta, voucherele de vacanță urmau să fie suportate integral de angajator. Sumele corespunzătoare voucherelor acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
 
 
Sursa text: agerpres.ro 
Sursa foto: Facebook (Mirela Matichescu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii