Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica din Canlia - mărturie a ortodoxismului din vremea paşalâcului turcesc (galerie foto)

ro

15 Apr, 2011 02:35 8569 Marime text
Canlia_biserica_Sf_Dumitru_31.jpgÎn sud-vestul judeţului Constanţa există o serie de monumente istorice, din păcate încă nedescoperite de turişti. Din această categorie face parte şi Biserica Sfântul Nectarie din Canlia, comuna Lipniţa.

În ediţia de acum două săptămâni vă prezentam biserica semiîngropată de la Izvoarele (Pârjoaia) - un lăcaş de cult unic în Dobrogea şi chiar în ţară. În acelaşi periplu prin zona de sud-vest a judeţului Constanţa am descoperit un alt aşezământ cu structură semiîngropată - Biserica Sfântul Nectarie din Canlia.

Canlia_biserica_Sf_Dumitru_26.jpgLăcaşul de cult datează din secolul al XVII-lea, fiind una dintre puţinele biserici fără turlă. Localnicii ne-au explicat şi motivul pentru care lăcaşul de cult are o arhitectură mai aparte. Biserica a fost construită pe timpul când Dobrogea era paşalâc turcesc. Pe vremea aceea, turcii au pus condiţia ca bisericile ce se construiau să nu fie mai înalte decât celelalte clădiri. Aşadar, biserica din Canlia este o mărturie a ortodoxismului, din timpuri vechi, când Dobrogea se afla sub ocupaţie otomană. În ţară există puţine edificii de acest gen. O biserică având o structură asemănătoare, chiar mai mult îngropată, este şi cea din comuna Istria - alt monument arhitectonic foarte interesant de vizitat.

Lăcaşul de cult a fost renovat în 2009

Revenind la biserica din Canlia, ce poartă numele Sfântului Nectarie - protectorul bolnavilor, menţionăm că aceasta a fost renovată în 2009 de către administraţia locală a comunei Lipniţa, reprezentată de către primarul Florin Onescu. Lucrările de reabilitare nu au schimbat arhitectura bisericii-monument, fiind păstrate uşile din lemn masiv, cu motive străvechi, ce se închid cu drugi din lemn. Naosul bisericii, cât şi altarul sunt mult mai ample comparativ cu Biserica Sfântul Dumitru de la Izvoarele, de o factură arhitecturală diferită, de dimensiunile unei căsuţe ţărăneşti cu pridvor. Icoanele vechi şi lemnăria interioară te întorc în timp, creând impresia că te-ai ruga pe vremea voievozilor. Biserica Sfântul Nectarie va fi înveşmântată în straie negre pentru a marca răstignirea lui Iisus Cristos, urmând ca în seara Învierii să fie împodobită în straie albe, potrivite pentru sărbătoarea Învierii Domnului. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza mai multe imagini cu biserica semiîngropată din Canlia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii