Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:52 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Amintiri estivale, de la plajă, de pe vremea telefonului cu disc şi fir

ro

16 Apr, 2018 00:00 1820 Marime text
Vă e dor de mare, de plajă, de nisipul fierbinte? Cui oare nu îi e dor, mai ales acum, când zilele însorite se lasă atât de mult aşteptate la ţărmul Mării Negre? Pentru a vă mai domoli dorul de plajă şi de vacanţă (mai ales că anotimpul concediilor estivale încă e departe), vă aducem Marea Neagră mai aproape, într-un mod aparte, printr-o călătorie în timp, pe vremea când nu existau smartphone-uri, nici tablete, nici PC-uri, ci doar telefon cu disc şi fir, iar comunicarea la distanţă se realiza şi prin poştă.
 
Ghizi în această călătorie sentimentală vă vor fi cărţile poştale ilustrate, aflate la un click distanţă, în BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi
 
Nu doar imaginile au valoare de document, ci şi textul de pe verso, care este adesea savuros. Chiar dacă era „la vedere“, putând fi citit şi de ochii vecinilor curioşi, textul ascunde, adesea, şi indiscreţii... nevinovate. Nu trebuie să ne credeţi pe cuvânt, convingeţi-vă printr-un click.
 
Lume multă venea vara, ca şi acum, la Mamaia.

La Grand Hotel Rex, într-un moment de relaxare.

În anii ‘60, plaja nu se făcea doar pe nisip, ci şi pe terasă. Departe de ochii indiscreţi, urmaşele Evei puteau sta şi la şuetă.

O zi la plajă, în Eforie, în anul 1963.

Litoralul Mării Negre în alb-negru, în anul 1964, la Eforie Sud, Constanţa, Mamaia, Eforie-Nord, Mangalia şi Techirghiol.
 
Din seria amintirilor de altădată, azi vă propunem câteva ipostaze ale Mării Negre, pentru că pe restul vă invităm să le descoperiţi singuri în secțiunea de Cărți poștale de colecție, din arhiva ZIUA de Constanța.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii