Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 179 de ani de la naşterea primului rege al României, Carol I. „Totul pentru ţară! Nimic pentru mine!“

ro

20 Apr, 2018 00:00 3030 Marime text
Născut la 20 aprilie 1839, „Regele de Oţel“ - Carol I a reuşit, în cei 48 de ani de domnie, să confere României instituţii, modernitate şi statornicie, fiind cel care a înfăptuit fundamentala operă de construcţie a acestei ţări.
 
Un rege meticulos, rece, calculat şi punctual, cunoscător a patru limbi - germană, franceză, engleză, iar limba română avea să o înveţe într-un an -, sub care România şi-a dobândit independenţa, a câştigat Dobrogea şi Cadrilaterul şi despre care ar trebui să ştie, cu ochii închişi, orice român de bună-credinţă.
 
Alegerea unui principe străin în fruntea ţării, după abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care să conducă sub protecţia marilor puteri europene, a constituit salvarea României.
Când Ion C. Brătianu făcea demersuri, la 1866, pentru aducerea unui rege străin pe tronul românesc, Carol avea 27 de ani şi era un militar de succes. Se născuse în Principatul Hohenzollern-Sigmaringen, la Sigmaringen, ca prinţul Karl von Hohenzollern-Sigmaringen, fiind al doilea fiu al prinţului Karl Anton şi al principesei Josephine. Fusese şcolit la Dresda şi mai apoi la şcoala de cadeţi din Munchen, iar în 1857 era locotenent secund în suita unui regiment de artilerie. Participase ca voluntar în armata Prusiei. În 1866, avea grad de căpitan.
 
Pe 10 mai 1866, întâmpinat de o mulţime entuziastă şi dornică să-l primească cum se cuvine pe cel care nu avea să-i dezamăgească, principele Carol depunea jurământul în noua sa calitate de domnitor al Principatelor Unite Române în Palatul Mitropolie: „Jur de a fi credincios legilor ţării, de a păzi religiunea românilor, precum şi integritatea teritoriului ei şi a domni ca domn constituţional“.
 
„Jur!“ a fost primul cuvânt rostit în limba română de principele Carol. Care a mai spus: „Punând picioarele pe acest pământ, am şi devenit român! Cetăţean azi, mâine, de va fi nevoie soldat, eu voi împărtăşi cu dumneavoastră soarta cea bună, ca şi cea rea“.
 
La venirea lui Carol în ţară, România nu avea niciun kilometru de cale ferată. La moartea lui, exista o reţea de cale ferată de 3.800 de kilometri. Sub Carol au fost create Academia Română şi Banca Naţională a României. Tot regele Carol I a creat moneda denumită leu. De numele lui Carol se leagă construirea celui mai lung pod din Europa - Podul de la Cernavodă, care a purtat iniţial numele regelui. Portul Constanţa şi Castelul Peleş intră tot în moştenirea regelui.
 
A murit la vârsta de 75 de ani, pe 27 septembrie 1914, la Castelul Peleş, fiind înmormântat la Curtea de Argeş.
 
Citeşte şi:
 
#sărbătoreşteDobrogea Regele Carol I - „Deschiderea drumului pe mare era o trebuinţă a propăşirei comerţului“
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii