Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 06 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (XLVI). Transportul public în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

ro

06 May, 2025 17:00 303 Marime text

 
  • În orașul de la malul mării străzile au purtat denumiri diverse de-a lungul timpului. Unele dintre acestea și-au păstrat denumirile chiar și în zilele noastre, iar altele au purtat alte denumiri, unele legate și de existența regimului politic din perioada respectivă sau de personalitatea agreată de regimul respectiv.
  • Scopul nostru este de a readuce în prim plan strălucirea vremurilor de altădată și farmecul acelor perioade, pentru a nu uita trecutul orașului de la malul mării.
 
Vă propun o temă interesantă cu privire la transportul public pe străzile orașului Constanța în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. România va intra în alianța cu Germania nazistă și cu Italia fascistă, nu imediat, ci după doi ani de neutralitate, așa cum procedase și în cazul primei conflagrații mondiale. Mișcarea de extremă dreaptă din România,Garda de fier și mai apoi Partidul Totul Țară, impunea primari și avea o atitudine antidemocratică și antisemită.
 
În acest sens, se lua atitudine împotriva unui angajat al societății de transport Săgeata, numit Ilie Maneș, ce deținea funcția de funcționar cap de linie pe ruta Constanța - Ovidiu. Acest funcționar era evreu la origine și doar prezența sa era deranjantă. În acest sens se solicita demiterea imediată a acestuia.
 
Un număr de șapte autobuze ale societății Săgeata au fost rechiziționate către Regimentul 34 Infanterie Constanța, Regimentul 3 Aeriană București și Regimentul Pionieri de gardă București.
 
Primarul Constanței, Nicolae Rădulescu -Dobrogea prin adresa nr. 16588 din 11 iunie 1941, solicita ministrului să nu mai rechiziționeze autobuze ale societății Săgeata din Constanța, deoarece transportul public al orașului, avea de suferit.
 
Se introduceau aparate de taxat în fiecare autobuz pentru a se evita abuzurile și vânzarea biletelor la suprapreț.
 
Rechiziționarea autobuzelor societății Săgeatapunea această entitate economică în imposibilitatea de a respecta clauzele contractuale.Primarul Constanței, Nicolae Oprescu, la 30 martie 1942, adresa o somație societății de transport prin care aceasta, trebuia să își plătească redevența contractuală, cu termen scadent până la 1 mai 1942. Ca urmare a nedepunerii redevenței contractuale, se va rezilia contractul prin decizia 25323 din 27 mai 1942, a Tribunalului Constanța. Se confisca garanția și se urmărea plata debitului restant.




Ca urmare a rezilierii contractului se va recurge la aducerea tramvaielor din Odessa. Prin înștiințarea făcută de guvern, Primăria Constanța urma să intre în posesia a 8 vagoane de tramvai cu motor, 6 remorci de tramvai, 5 km de cale de rulare, 100 de stâlpi, 4 km de cablu și un grup convertitor. În această activitate era implicat  generalul inginer Dumitru Vasiliu, care deținea funcția de șef capturi Odessa.



Pentru preluarea materialelor amintite mai sus, se deplasa la Odessa, inginerul Alecu Corneliu, care fusese detașat de la Direcția Silozurilor, unde ocupa funcția de șef de serviciu. Acesta constata cu stupefacție că nu exista concordanță între ceea ce repartizase guvernul și ceea ce trebuia să preia de la Odessa. Constanța avea repartizate tramvaie greoaie, vechi, cu 5 km de cale de rulare, ceea ce însemna foarte puțin pentru cele două șine. Se invoca lipsa pavajului și faptul că vagoanele și tramvaiele urmau a fi aduse pe calea ferată, fiind mult mai sigur decât pe cale maritimă. Existau nenumărate piedici puse de autorități, pentru a nu trimite tramvaiele la Constanța. Preferau mai degrabă să le trimită la Chișinău, decât la Constanța.

Putem conchide prin a spune că în condițiile declanșării războiului, transportul public pe străzile orașului a avut mult de suferit, mai cu seamă datorită rechizițiilor, dar și a rezilierii contractului cu societatea de transport Săgeata.
 
Bibliografie selectivă:
SJANC, Fond Primăria Constanța, dosar 69/1940
SJANC, Fond Primăria Constanța, dosar 40/1942
SJANC, Fond Primăria Constanța,dosar 2/1941
Buletinul societății politehnice din România, nr.1-2, an 58, ian.-feb. 1944
***Tezaurul documentar dobrogean, Direcția Generală a Arhivelor Statului, București,1988
Petre Covacef, Onomastica străzilor din Constanța, Editura Ex Ponto, Constanța, 2010
 
Despre Adrian Ilie
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri post universitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și:
#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (XLV). Transportul public în preajma și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari