Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miruna Huțanu e și arbitru Centură neagră 2 Dan la karate pentru o elevă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale

ro

14 Mar, 2022 00:00 4559 Marime text
Sursa foto: Facebook (Miruna Huțanu)
  • Absolventă a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, Miruna s-a îndreptat spre cariera militară, urmând exemplul tatălui său, care e cadru militar.
  • La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, elevul fruntaș studiază specialitatea Timonier și tehnică de navigație navală.
  • Miruna Huțanu a început să practice karate, stilul shotokan, din clasa a II-a, după ce a încercat și alte sporturi.
 
La 19 ani, Miruna Huțanu este elevă în anul I a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța, dar și sportivă, practicând (de 11 ani), cu rezultate deosebite, karate, stilul Shotokan. Tânăra deține centură neagră 2 Dan, dar a devenit și arbitru în sportul pe care îl iubește.
 
Absolventă a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, Miruna s-a îndreptat spre cariera militară, urmând exemplul tatălui său, care e cadru militar. Elev fruntaș Miruna Huțanu este elevă a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale de anul trecut, studiind specialitatea Timonier și tehnică de navigație navală. „Karate practic de la vârsta de opt ani, așa că sunt de mică obișnuită cu disciplina. Tot de copil am învățat și respectul pentru uniforma pe care o port astăzi. Tatăl meu este cadru militar și mereu am simțit o mândrie deosebită și o emoție foarte puternică lângă el. Am considerat că același lucru trebuie să îl inspir și eu“, a declarat tânăra pentru pagina de Facebook a Școlii Militare. 
 

Are totul plănuit pentru o carieră de succes

 
„Centura neagră la ambiție și perseverență. Ea este Miruna, fata cu mentalitatea de a fi nr. 1. La doar 19 ani, fata este încrezătoare în viitorul ei și spune că are totul plănuit pentru o carieră de succes. După absolvirea școlii militare, va continua să studieze și să se perfecționeze în domeniul ales. Sportul a învățat-o perseverența și i-a demonstrat că este unicul drum spre reușita deplină. Ambiția și determinarea au dus-o pe Miruna până la nivelul la care a devenit arbitru în karate“, arată sursa citată.
 

„Îmi place adrenalina“

 
Miruna Huțanu a început să practice karate, stilul shotokan, din clasa a II-a, după ce a încercat și alte sporturi. „Nu mi-a trebuit mult să realizez că acesta mă atrage și mă pune în valoare cel mai mult. Îmi place adrenalina, iar pasiunea m-a condus spre explorarea mai multor tehnici, am participat la numeroase concursuri de profil și am ajuns inclusiv să fiu pe locul I la nivel național. Pentru fiecare centură pe care a trebuit să o obțin, am trecut printr-o serie de examene, nu foarte ușoare, teoretice, fizice, dar și tehnice. Experiența aceasta m-a ajutat să învăț să îmi controlez emoțiile”, se destăinuie tânăra.
 

A început să exploreze un teritoriu nou

 
Aceasta a obținut centura neagră 1 Dan în 2019, iar un an mai târziu a ajuns la nivelul 2 Dan. „2020 a fost un an destul de încărcat pentru mine. A trebuit să gestionez învățatul pentru examenul de bacalaureat și antrenamentele pentru admiterea la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și, cu toate acestea, am reușit să țin pasul și cu sportul care mă pasionează”, a spus Miruna, care, după admiterea la școala militară, a început să exploreze și kickboxingul. „Renunțarea la activități pentru a-și face existența mai ușoară nici nu intră în calcul. Secretul, afirmă eleva, stă în măiestria de a-ți gestiona eficient timpul. Miruna Huțanu nu a renunțat la activitatea sportivă după ce a fost admisă la școala militară, ci, mai mult decât atât, a început să exploreze un teritoriu nou, tot din sfera luptelor de contact, kickboxing-ul, sub îndrumarea colegului ei soldat Ștefan Ilașcu, multiplu campion național, european și deținător al titlului mondial“, se menționează pe pagina de Facebook a SMMMFN.
 

„Sportivă fiind, am avut un avantaj“

 
Sportul a ajutat-o pe Miruna la capitolul încredere de sine și i-a dezvoltat voința. „Datorită sportului am căpătat foarte multă încredere în mine, am învățat că în viață nimic nu este imposibil. La început, când îmi vedeam colegii mai mari cu centura neagră aveam impresia că nu voi ajunge niciodată la nivelul lor, dar iată că s-a întâmplat. Mi-am dovedit mie însămi că ambiția de ajută să identifici în tine resursele necesare pentru a ajunge oriunde îți propui. Am reușit să mă adaptez noului stil de viață mult mai ușor. Regimul strict și disciplinat mi-a întărit capacitatea de rezistență și m-a făcut mai ușor adaptabilă. Pot spune chiar că, sportivă fiind, am avut un avantaj”, a menționat eleva de anul I, completată de sursa citată: „Artele marțiale dezvoltă nu doar fizicul, ci și psihicul celui care le practică. Pentru Miruna, învățarea tehnicilor de autoapărare a avut ca efect și dezvoltarea voinței. Un fapt interesant pe care fata îl subliniază este că și-a dat seama de calitățile pe care sportul i le-a dăruit în timpul activităților de instrucție pe care le-a desfășurat odată admisă la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale“.
 

E dovada vie că perseverența se învață

 
„Practicarea artelor marțiale a învățat-o pe Miruna să identifice slăbiciunile adversarului, dar și pe cele proprii pentru a putea să le corecteze. Știe ce înseamnă concentrarea și nu se dă la o parte când este vorba de a depune efort suplimentar pentru atingerea unui obiectiv. Esența poveștii Mirunei se poate aplica nu doar unui sportiv de performanță sau unui împătimit la activităților ce țin de educația fizică. Miruna, o fată de 19 ani din Constanța, este dovada vie că perseverența se învață și că obiectivele, oricât de ambițioase, devin realitate dacă sunt urmărite pas cu pas“, este apreciată tânăra pe pagina de Facebook a instituției militare de învățământ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Miruna Huțanu)

Citește și:
 
Constanța
Handbalista Bianca Căldare, elev la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” (galerie foto)

 
Ştefan Ilaşcu, elev la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale
Campion în ring, dar urmează şi o carieră sub arme
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii