Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meci România - SUA la Constanța. Trofeul „Jackie Robinson“ „Rege“ la fotbal, Gică Hagi a aruncat prima minge la baseball (galerie foto+video)

ro

14 May, 2018 00:00 2593 Marime text
Stadionul „Portul“ din Constanța a găzduit, sâmbătă, ediția a doua a întâlnirii amicale de baseball România - SUA, dotată cu Trofeul „Jackie Robinson“, între echipa națională tricoloră şi formația soldaților americani de la Baza Mihail Kogălniceanu.
Ca şi anul trecut, spectatorii de pe arena constănțeană de fotbal au fost martorii victoriei cu 7-2 a României. La meci a fost prezent şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, iar prima minge a meciului a fost aruncată de Gică Hagi, cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc, actualmente manager tehnic al campioanei României, FC Viitorul.
 
Hagi a repetat de două ori procedeul, în aplauzele și uralele jucătorilor celor două formații, după care a trecut în tribună, unde a stat alături de soția sa, de Hans Klemm, de ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, de primarul Decebal Făgădău și de Mariana Solomon, directorul DJST Constanța.
 

David Andrei Burlacu a intonat Imnurile Naționale

 
Mai mulți copii au venit la Hagi solicitând autografe pe tricourile primite de la organizatori. Când a venit la teren, Gică Hagi s-a scuzat la cei care l-au întâmpinat pentru faptul că e răgușit de la meciul de vineri seară cu Poli Iași, de la cât a strigat de pe margine. Decebal Făgădău a glumit spunându-i „Regelui“ că anul trecut a aruncat prost prima minge a meciului, astfel că acum a fost solicitat Hagi pentru aceasta. „Nu am jucat niciodată baseball, ci fotbal. A face sport nu e ușor, dar e sănătos, e bine. Succesul e dat de perseverență și muncă“, a precizat Hagi. Imnul Național al României și cel al SUA au fost intonate, ca și înaintea partidei de anul trecut, de constănțeanul David Andrei Burlacu (13 ani), elev în clasa a 6-a la Școala „Spectrum“. În 2015, David Andrei a participat la acțiuni artistice în SUA, în 2017 în Australia, iar în acest an va merge în Germania, Belgia și Olanda.
 

Teren de baseball la Constanța?

 
Ambasadorul Hans Klemm le-a mulțumit pentru prezență celor care au venit sâmbătă la meciul de baseball. „E o zi minunată pentru ediția a doua a Trofeului „Jackie Robinson“. Cele două echipe s-au întâlnit și anul trecut. Sperăm să fie un meci la fel de frumos. Îi urăm bun venit lui Gică Hagi. E o onoare să-l avem alături de noi“, a spus Hans Klemm, înainte de confruntare.
 
„Asistăm la un eveniment de tradiție la Constanța. Mulțumesc Excelenței Sale Hans Klemm și Ambasadei SUA în România că susțin la Constanța un asemenea eveniment, care marchează toleranța, ruperea barierelor de mentalitate și deschiderea către viitor. Mulțumesc și Federației Române de Baseball și Softball că a acceptat să vină la Constanța, deși condițiile nu sunt aici cele mai bune pentru acest sport, neavând o suprafață adaptată pentru baseball, lucru valabil cred pentru întreaga Românie. Sperăm să reușim să construim două asemenea terenuri la Constanța. Rolul orașului nostru e să arate că oina și baseballul pot coexista. Îi mulțumesc și legendei Gică Hagi că a acceptat să deschidă acest eveniment“, a spus primarul Constanței, Decebal Făgădău.
 

La meci a venit şi fostul arbitru Cristi Balaj

 
Înainte de meci, Ioana Bran, ministrul Tineretului si Sportului, se arăta încrezătoare că și anul acesta victoria îi va aparține României. „Sunt un meci și un joc spectaculoase. Baseballul este foarte popular peste Ocean și a început să capete contur și la noi. Lucrurile sunt într-o continuă mișcare, iar faptul că ne adaptăm e benefic. Ne bucurăm de această zi și de schimbul cultural dintre România şi SUA“, a precizat Ioana Bran, care a venit însoțită la Constanța de fostul arbitru de fotbal Cristi Balaj, consilier al ei la MTS.
 
Trofeul „Jackie Robinson“ le-a fost înmânat învingătorilor de Ioana Bran. „Este frumoasă această experiență, este frumoasă și competiția. Cei din Federația Română de Baseball și Softball mi-au spus că, față de anul trecut, echipa SUA a crescut semnificativ în valoare, dar se pare că și reprezentativa noastră a progresat foarte mult. Să sperăm că la anul vor fi și mai buni. Ne-am propus să construim un teren specific de baseball“, a mai spus ministrul TS.

„E ca şi cum am juca noi fotbal în spatele blocului“

 
„A fost spectacol, relaxare, bucurie. Ne vedem la ediția 2019!“, a fost mesajul Federației Române de Baseball şi Softball, după competiția de la Constanța. „Este un lucru foarte bun această întâlnire, existând tendința de a deschide puțin orizonturile sportului românesc, de a ieşi din sfera baschetului, a fotbalului şi a handbalului. Baseballul e un sport foarte dinamic. La americani e ceva nativ, ca şi cum am juca noi fotbal în spatele blocului. Nu am jucat şi oină înainte. Regulile sunt total diferite“, a declarat unul dintre membrii echipei României, Cătălin Lazăr, care e legitimat la CSS Alexandria şi face baseball de aproape 18 ani.
 

Un joc relativ simplu, captivant, care te prinde

 
Cosmin Petcu, jucător de baseball din 1991, vicepreşedinte al Federației Române de Baseball şi Softball, a spus: „Ne străduim să facem acest sport cât mai cunoscut. Mulțumim Ambasadei SUA în România şi tuturor celor prezenți la acest eveniment că ne ajută să promovăm baseballul. Ne chinuim să obținem aprobări şi fonduri ca să construim un stadion în România, că nu e OK să joci pe unul de fotbal, dimensiunile nu sunt cele corecte. E foarte greu să atragi jucători când nu ai un teren corespunzător. Ne-am dori să organizăm şi evenimente internaționale, dar neavând acest stadion, nu avem cum să fim acceptați de Federația internațională pentru o asemenea competiție în România. Sunt multe reguli în baseball, dar nu foarte dificile. E un joc relativ simplu, captivant, care te prinde. Nu-ți trebuie neapărat o condiție fizică extraordinară, trebuie să fii atent, inteligent, rapid şi să-ți facă plăcere să faci sport. Până la urmă, aceasta este ideea de bază. În România, avem legitimați peste 150 de sportivi, de la toate categoriile de vârstă“.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 

 
Citeşte şi:
 
UPDATE Imagini de la eveniment Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, prezent la stadionul Portul din Constanța, la întâlnirea de baseball România - SUA (galerie foto+video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii