Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 ianuarie 2024 Clubul Sportiv „Marea Neagră”, 34 de ani de existenţă

ro

24 Jan, 2024 10:50 801 Marime text
 1990 la Casa Tineretului.
Astăzi, 24 ianuarie 2024, se împlinesc 34 de ani de la înființarea, pe litoral, a Clubului Sportiv „Marea Neagră”.
 
Pe pagina de Facebook a structurii sportive este făcut un istoric al grupării, al cărei punct de plecare a fost pe 24 ianuarie 1990, la Casa Tineretului din Mangalia, unde s-a desfăşurat şedinţa de constituire a Clubului Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”.
 
 La această adunare au participat sportivii antrenaţi de un grup de practicanţi de arte marţiale, condus de Vasile Ovidiu Ploşniţă, Florin Iordănoaia, Sever Sîngeorsanu şi Daniel Ogrinjea.
 
Gruparea de practicanţi s-a format în anul 1983, odată cu sosirea la Mangalia, în urma terminării facultăţii, a lui Vasile Ovidiu Ploşniţă, ofiţer inginer în Marina Militară. Alături de acesta s-au aflat şi s-au antrenat Adrian Ogrinjea, Emil Ogrinjea, Daniel Ogrinjea, Sever Sîngeorsanu, Anca Vlădescu (Maximenco), Adriana Fechete şi mulţi alţii. La acest grup au mai aderat Vasile Tusluc, în 1987, şi Florin Iordănoaia, în 1988.
 
Antrenamentele s-au desfăşurat în sala de gimnastică de la Casa Tineretului, la sala de sport de la o unitate militară de pregătire a personalului, la Liceul Industrial nr. 1 („Ion Bănescu” în prezent) şi pe insula din portul Mangalia.
 
La 20 ianuarie 1990, la Bucureşti s-a înfiinţat Federaţia Română de Arte Marţiale. La şedinţa de constituire au participat Vasile Ovidiu Ploşniţă şi Florin Iordănoaia, ca membrii fondatori. La patru zile după această şedinţă, la 24 ianuarie 1990, s-a organizat şedinţa de înfiinţare a unui club sportiv. La adunare, alături de cei patru iniţiatori, au participat ing. Dumitru Radu Alexandru, preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale din Mangalia, prof. Doru Cioată, membru al CFSN Mangalia, Irinia Todaşcă, director al Casei Tineretului Mangalia, sportivii şi părinţii celor care se antrenau în acel moment.
 
În funcţiile de conducere au fost aleşi: Vasile Ovidiu Ploşniţă - preşedinte, Florin Iordănoaia - vicepreşedinte, Sever Sîngeorsanu - secretar general, Daniel Ogrinjea - secretar adjunct şi dr. Constantin Catană - medic. După şedinţa de constituire, au fost depuse documentele la federaţie şi, timp de un an, clubul a funcţionat ca filială a federaţiei.
1990 la Sala de Sport a Liceului „Ion Bănescu”. De la stînga: Vasile Tusluc, Daniel Ogrinjea, Florin Iordănoaia, Vasile Manea, Sever Sîngeorsanu, Ovidiu Vasile Ploşniţă. 

În luna septembrie 1990, Iordănoaia Florin s-a separat de cei trei colegi instructori şi a format alte grupe de sportivi, în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti. În luna aprilie 1991, Iordănoaia Florin, alături de elevii săi, a organizat o nouă Adunare Generală, pentru înfiinţarea Ligii de Arte Marţiale „Marea Neagră”, care în luna mai 1991, a obţinut personalitatea juridică, având sediul în Mangalia. La înfiinţare, LAM „Marea Neagră”, a avut trei filiale în Mangalia, Constanţa şi Bucureşti, cu două secţii: Karate şi Wushu Kung-Fu, în cadrul fiecărei filiale.
 


În anul 2000, conform prevederilor noii legi a sportului, LAM „Marea Neagră” s-a reorganizat şi s-a transformat în Clubul Sportiv „Marea Neagră”, cu sediul juridic în Constanţa.
 
Pînă în anul 1997, clubul a fost afiliat la Federaţia Română de Arte Marţiale, iar din 1998, secţia de Karate a fost afiliată la Federaţia Română de Karate (Modern). Din anul 2004, secţia de Wushu Kung-Fu a fost retrasă de la F.R.A.M., iar în 2012, secţia de Kung-Fu, a fost afiliată la Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact, se arată pe pagina de Facebook a clubului.


De-a lungul celor 34 de ani, în sălile de sport ale clubului s-au antrenat mii de copii, tineri şi adulţi.
 
Mulţi au participat la concursurile de Karate, Wushu şi Kung-Fu, obţinînd sute de titluri de campioni naţionali, vicecampioni şi medalii de bronz. De asemenea, mulţi sportivi ai clubului au fost selecţionaţi în loturile naţionale şi au obţinut titluri de campioni balcanici, europeni şi mondiali, la Karate şi la Kung-Fu, alături de multe medalii de argint şi de bronz.
Grupa Karate Bucureşti. 
În prezent, clubul are următoarea conducere:
 
- Florin Iordănoaia, preşedinte,
- Mihai Cîju, vicepreşedinte Kung-Fu,
- Dumitru Varsami, vicepreşedinte Karate,
- Tudor Bocai, secretar general,
- Marius Gruia, secretar adjunct,
- Adrian Stîlpeanu, director secţia de Ju-Jitsu „Hakko-Ryu”,
- Orhan Ibram, director secţia Karate,
- Octavian Baciu, şef secţie organizare,
- Robert Sandu, şef secţie Kung-Fu.
 
Secţiile clubului sînt: Karate „Shotokan” WSF, Kung-Fu WTKF şi Ju-Jitsu „Hakko-Ryu”.
 
Sportivii se antrenează la Sala „Shaolin” de la Casa Tineretului din Mangalia şi la Sala de Sport de la Şcoala Generală nr. 3 Mangalia.
 
Sursa foto: Facebook (Clubul Sportiv Marea Neagră)
 
Citește și:


Acum 30 de ani, era înfiinţat Clubul Sportiv de Arte Marţiale „Marea Neagră”. Gruparea de practicanţi, formată în 1983, la Mangalia (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii