Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mâine, creştinii ortodocşi serbează Buna Vestire

ro

24 Mar, 2012 02:20 1657 Marime text
În fiecare an, pe data de 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii.

Mâine, în calendarul creştin ortodox este sărbătorită Buna Vestire, o sărbătoare importantă şi dragă multora dintre români. Ziua în care Maica Domnului a fost înştiinţată de arhanghelul Gavriil că îl va purta în pântecele sale pe fiul Domnului este considerată a fi o zi sfântă şi este cinstită ca atare. În credinţa populară românească există însă o sumedenie de obiceiuri şi tradiţii legate de această sărbătoare autohtonă. Sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută şi sub denumirea de Blagoveştenie (Blago Vesti), cuvânt ce este de origine slavă. Este o sărbătoare ce descrie venirea fizică a primăverii şi blagoslovirea naturii şi a pământului, dar şi renaşterea ciclică a naturii. Este ziua în care firul de iarbă se dezleagă şi începe să crească, este ziua în care pământul se dezmorţeşte, este ziua întoarcerii păsărilor călătoare. În esenţa sa, Buna Vestire este o sărbătoare asociată îndeosebi păsărilor şi de aceea i se mai spune şi Ziua Păsărilor. Se spune că păsările se întorc în această zi de primăvara spre casele lor, purtând pe aripi speranţa, primăvara, dorul. În unele zone ale ţării, există credinţa că păsările care se întorc în această zi sunt întrupări ale sufletelor strămoşilor. După patru săptămâni de post, de Buna Vestire, biserica ortodoxă dă dezlegare la peşte, asta însemnând că toţi credincioşii, dar mai ales cei care ţin postul Paştelui cu respect şi credinţă, se pot bucura de peşte şi de binefacerile lui pentru sănătatea organismului uman.
Într-o zi atât de specială, păsările au şi ele dezlegare de la cel care le-a creat, limba fiindu-le dezlegată. Cucul prezintă şi el o importanţă deosebită în geneza sărbătorii Bunei Vestiri, primul său cântat fiind asociat echinocţiului de primăvară, iar ultimul său cântat solstiţiului de vara. Doar în această zi, de Buna Vestire, cucul, despre care se crede că în timpul frigului şi al iernii devine uliu, se face din nou cuc şi începe să cânte. Harul cântatului îi este dat până la sărbătoarea Sânzienelor sau a Sfântului Petru, când devine iarăşi uliu (Amuţitul Cucului). Dar cucul este cu siguranţă o pasare specială şi nu degeaba în unele regiuni ale tarii Buna Vestire mai este cunoscută şi ca Ziua Cucului... Harul cântatului îi este dat înapoi la următoarea sărbătoare a Blagoveşteniei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii