Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 martie, Ziua Naţională a Republicii Elene. Grecii din Constanța spun „La mulți ani Grecia!”, cu aceeași emoție ca și „La mulți ani România!”

ro

25 Mar, 2024 08:58 1470 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Comunitatea Elenă Elpis Constanța




 
  • Astăzi, 25 martie, este Ziua Naţională a Republicii Elene, se împlinesc 203 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, cea mai importantă dată din istoria modernă a Greciei, punctul de plecare al renaşterii naţionale și de asemenea astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc BUNA VESTIRE, nașterea lui Isus.
 

„Pentru întreaga umanitate, Grecia reprezintă o civilizaţie milenară și o cultură unică. Socrate, Platon, Aristotel, Pitagora, Euclid, Hipocrate, Alexandru cel Mare, Nikos Kazantzakis, Costa Gavras, Mikis Theodorakis - sunt doar câteva din simbolurile acestei extraordinare ţări alături de științele cunoscute astăzi, de Jocurile Olimpice sau poate cel mai de seamă...DEMOCRAȚIA.
De la anticul Tomis înfiinţat de grecii milesieni în secolul VII î. Hr., pânǎ la Constanţa de astǎzi, istoria consemneazǎ o prezenţǎ continuǎ a locuitorilor de origine greacǎ pe acest colţ de pǎmânt dobrogean. Au creat si au fost prezenţi în cele mai importante evenimente ale oraşului, au contribuit dupǎ puterile şi priceperea lor la progresul şi civilizaţia urbei şi locuitorilor sǎi.
Când la 1877/1878 se punea în discuţia cancelariilor europene viitorul acestei provincii, locuitorii greci din Constanţa, ca şi din alte localitǎţi de pe malul Mǎrii Negre și Dogrogea au solicitat printr-un memoriu adresat marilor puteri, ca acest oraş şi pǎmânt dobrogean sǎ revinǎ României, singura posibilitate, în opinia lor, ca viaţa tuturor dobrogenilor sǎ decurgǎ normal şi într-un sens european”, transmite Comunitatea Elenă Elpis Constanța.

 
Grecii din Constanţa aveau la 1878 o bisericǎ frumoasǎ, singura ortodoxǎ din oraş, dar şi o şcoalǎ pentru fii oraşului, erau puternic implicaţi în viaţa economicǎ şi socialǎ a Constanţei.
 
Din raportul medicului oraşului Constanţa pe anul 1893, rezulta şi situaţa demografică la acea dată: în oraş erau 2695 de greci, 2616 români, 1479 de musulmani, 472 de bulgari, iar restul de diverse alte naţionaliăţi.
 
 
Grecii din Constanța spun „La mulți ani Grecia!”, cu același patos și emoție ca și „La mulți ani România!”.
 

„Pentru că simțim aceleași emoții pentru cele două țări. Au suferit la fel, au luptat la fel, au învins, sunt suverane, cetățenii simt aceleași trăiri, bucuria de a fi, respectul și coexistența rămân neschimbate. Astăzi, pentru Grecia sunt 203 de ani de celebrat, ani grei, dar indiferent de sacrificii, merită să fii mândru că ești suveran pe pământul strămoșilor”, spune Comunitatea  Elenă Elpis Constanța


 
 Citește și
Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța, eveniment ce va marca Ziua Mondială a Limbii Elene

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii