Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Sezon estival cu forţa, din mai până în octombrie

ro

22 Mar, 2011 12:21 644 Marime text
Toţi operatorii de pe litoral sunt obligaţi să aibă activitate în această perioadă // Unităţile de cazare care se închid mai puţin de 6 luni pe an vor plăti impozite mai mici

Guvernul a aprobat, în şedinţa de duminică seară proiectul de lege a turismului, care a şi fost trimis spre dezbatere şi aprobare, în regim de urgenţă, în Parlamentul României.

„Era nevoie de o lege a turismului, pentru că reglementările referitoare la turism se regăsesc astăzi în nenumărate acte normative, emise de-a lungul mai multor ani, în aşa fel încât este foarte greu să poţi să-ţi faci o imagine unitară asupra cadrului legislativ referitor la turism, lucru care se vede negativ în felul în care funcţionează turismul românesc", a precizat ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.

Deşi, potrivit ministrului, „acest proiect este extrem de aşteptat de industria de profil", totuşi nu rezervă doar surprize plăcute. Din acest an, cei care desfăşoară activitatea pe litoral, fie ei hotelieri sau orice alt agent economic, sunt obligaţi să ţină deschis de la 1 mai şi până pe 1 octombrie, atât cât durează sezonul estival. „Toţi operatorii au obliga-tivitatea, sub sancţiuni ferme, de a avea deschisă activitatea pe durata acestui sezon", a anunţat Elena Udrea.

Nu toţi hotelierii constănţeni sunt însă mulţumiţi de faptul că vor fi obligaţi să ţină unităţile de cazare deschise, indiferent de numărul turiştilor şi de starea vremii. Nicolae Bu-covală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, care reprezintă interesele hotelierilor din staţiune, a precizat că, în cazul staţiunii Mamaia, legea se poate aplica fără nici o problemă, dar în sudul litoralului, nu. Aşa cum a precizat şi la Forumul de Turism care a avut loc la Constanţa, în luna februarie, staţiunile ar trebui deschise etapizat deoarece nu toate pot atrage turişti încă de la 1 mai. Acesta dă exemplul Costineştiului, o staţiune pentru tineri care nu ar trebui deschisă la 1 mai, deoarece elevii şi studenţii intră în vacanţă abia în iunie.

Vestea bună ar fi însă că hotelierii care se decid să ţină deschis chiar şi înafara sezonului estival vor plăti impozite mai mici. „Vom veni complementar cu o modificare la Codul Fiscal prin care îi sprijinim pe cei care ţin deschis un hotel pe litoral mai mult de 6 luni", a precizat Udrea.

Ministrul crede că prin existenţa acestui interval de timp, în care agenţii economici sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea, nu doar turiştii vor avea de câştigat, ci şi turismul, în general. „Sezonul pe litoralul românesc a ajuns să fie din ce în ce mai scurt şi sunt operatori, nu toţi, care deschid la mijlocul lui iunie, închid la 1 septembrie şi nu îi interesează ce se întâmplă mai departe. Or, chiar şi pentru un operator de turism care doreşte să ţină deschis mai mult este greu să mai ai turişti când toată staţiunea este închisă, iar singurul hotel deschis sau singura structură ar fi a celui care ar dori să o ţină deschisă. Pe de o parte, ei spun că nu ţin deschis pentru că nu vin turişti, pe de altă parte turiştii spun «noi am veni, dar nu este deschis litoralul»", a precizat Udrea.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii