Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimis în judecată Zevri reclamă legătura dintre procurorul Scăeţeanu, Habitat şi Ambient şi şoseaua de coastă (Document + Galerie foto)

ro

20 Dec, 2011 00:00 2663 Marime text
zevri-senolzevri2.jpg„Consider că doamna procuror Scăeţeanu Corina a instrumentat dosarul în mod profund tendenţios cu scopul vădit şi unic de a sprijini obţinerea ilegală de către Primăria Constanţa, reprezentată de primarul Mazăre, a acordului de mediu pentru acel proiect"

Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Senol Zevri, a făcut ieri anumite dezvăluiri legate de dosarul în care este acuzat pentru luare de mită.

În fapt, democrat-liberalul acuză că procurorul de caz este influenţat în „cântărirea" dovezilor de o anume legătură pe care soţul său o are cu o societate comercială, dar şi de Primăria condusă de Radu Mazăre şi de proiectul şoselei de coastă.

Zevri a reluat povestea „luării de mită" şi a prezentat anumite neconcordanţe între declaraţiile celor care au reclamat luarea de mită, neluate în seamă de procurorul de caz.

„V-am chemat să spun ce se află în spatele actelor procedurale pe care le-a înfăptuit doamna procuror Corina-Mihaela Scăeţeanu din luna iunie până în prezent. (...) Pe 9.12.2010, Primăria Constanţa, prin primar Radu-Ştefan Mazăre, a solicitat Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului emiterea acordului de mediu pentru proiectul amenajare integrată a zonei de acces în Portul Turistic Tomis şi plaja Modern - studiu de fezabilitate. Acest proiect se mai cheamă şi şosea de coastă. În acest dosar, conform prevederilor legale, în Certificatul de Urbanism nu se specifica statutul proprietăţii terenului pe care urmează să se implementeze proiectul. Pe 12.01.2011, în şedinţa Comitetului de Analiză Tehnică de pe lângă APM Constanţa s-a analizat solicitarea Primăriei şi s-a amânat luarea deciziei avându-se în vedere inclusiv lacunele din Certificatul de Urbanism, solicitându-se completări", a arătat şeful APM Constanţa.

Miza: 10 milioane de euro

Zevri spune că a fost trimisă o adresă prin care se arăta că APM consideră necesară elaborarea unui PUZ al acelei zone. Potrivit declaraţiilor acestuia, Primăria nu a venit cu nicio completare la acel dosar, însă pe 22 septembrie a.c. a depus un alt dosar, singura deosebire faţă de vechiul proiect fiind lipsa din titlu a cuvintelor „studiu de fezabilitate". „De data aceasta, în Certificatul de Urbanism se spune aşa: strada existentă face parte din domeniul public privat al Primăriei şi este administrată de Confort Urban. Strada existentă, deşi amplasamentul este mult mai mare. Asta se întâmpla în septembrie. Pe 10 octombrie 2011, am redactat răspunsul APM din diverse motive, mai mult sau mai puţin subiective, mai mult sau mai puţin obiective, răspunsul le-a parvenit după două sau trei săptămâni. În acest răspuns spuneam (...) că se amână luarea unei decizii, iar evaluarea impactului asupra mediului se realizează pe întreaga investiţie.

Pe 29.11, domnul ministru Borbely s-a întâlnit cu primarii din judeţ. A venit şi domnul primar Mazăre care a făcut o «plângăciune», ca să-l citez, şi s-a plâns că APM Constanţa nu a emis încă acordul de mediu pentru proiectul în cauză. Domnul ministru a promis că se va găsi o soluţie pentru rezolvarea problemei. Consider că doamna procuror Scăeţeanu Corina a instrumentat dosarul în mod profund tendenţios cu scopul vădit şi unic de a sprijini obţinerea ilegală de către Primăria Constanţa, reprezentată de primarul Mazăre, a acordului de mediu pentru acel proiect. Miza cuantificabilă în spatele acestui proiect este de 10 milioane de euro. În acest scop, scopul real al doamnei procuror nu este soluţionarea în spiritul legii a dosarului de urmărire penală şi aplicarea corectă a actului de justiţie, ci trimiterea mea în judecată cu orice preţ, ceea ce ar avea ca o consecinţă automată suspendarea mea din postul de director executiv al APM Constanţa", a declarat directorul executiv al APM Constanţa.

Ce spune DNA

Senol Zevri a arătat că terenul pe care urmează să se implementeze proiectul Primăriei este în imediata apropiere sau în interiorul unor proprietăţi ce aparţin societăţii Habitat şi Ambient SA, afacerea lui Valentin Gheorghe Ionescu, co-inculpat în dosarul retrocedărilor şi concesionar, prin SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, al Portului Turistic Tomis. De altfel, şi Habitat şi Ambient este menţionată în dosarul retrocedărilor şi a fost beneficiar al retrocedărilor instrumentate de administraţia Mazăre.

Zevri a arătat că, potrivit declaraţiei de avere a procurorului Corina-Mihaela Scăeţeanu, soţul acesteia, Mihail Teodor Abălaru, este angajat al SC Habitat şi Ambient SA. Directorul APM acuză procurorul că, din cauza acestei legături, nu a tratat în mod corect dosarul său, nu i-a admis anumite cereri care ar fi ajutat la clarificarea speţei.

În acest sens, Zevri a formulat către CSM o plângere, dar şi o cerere de recuzare a procurorului.

Pe lângă acest fapt, pentru a sublinia ideea că şoseaua de coastă este miza întregului scandal, democrat-liberalul spune că a fost acţionat în instanţă şi de consilierul lui Radu-Ştefan Mazăre, Valentin Răducu Preda, pentru nişte declaraţii pe care le-a făcut în presă. Am încercat să o contactăm telefonic pe Corina-Mihaela Scăeţeanu, dar în locul său a răspuns la telefon procurorul-şef al DNA Constanţa, Sorin Constantinescu. Acesta a spus că procurorul Scăeţeanu nu este purtător de cuvânt al instituţiei şi nu poate da declaraţii referitoare la „inculpaţii pe care noi îi trimitem în judecată". La câteva ore după conferinţa lui Senol Zevri, DNA Constanţa a remis un comunicat de presă: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Zevri Senol, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită; Cocheş Sorin, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: la începutul lunii aprilie 2011, inculpatul Zevri Senol, în calitate de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, i-a pretins unui denunţător, prin intermediar, remiterea cu titlu de mită a sumei de 10.000 de euro, în vederea eliberării, de către autoritatea publică condusă de inculpat, a unui acord de mediu solicitat de societatea administrată de denunţător. În urma negocierilor, în zilele de 12 aprilie 2011 şi 26 aprilie 2011, inculpatul Zevri Senol a primit, în două tranşe, 20.000 lei (echivalentul 5.000 euro), prin intermediul coinculpatului Cocheş Sorin. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii