Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii de Constanţa, pro şi contra votului pe liste „Prin actualul uninominal, au ajuns în Parlament personaje odioase“

ro

02 Mar, 2015 00:00 2702 Marime text
Comisia parlamentară pentru modificarea legii electorale a votat, în unanimitate, revenirea la votul pe liste la alegerile generale. Asta înseamnă că la alegerile parlamentare din 2016 am putea vota din nou lista, deci partidul, şi nu omul, spre deosebire de alegerile din 2008 şi 2012, când sistemul a fost cel a unui pseudo-uninominal.
 
Propunerea de revenire la votul pe liste la proximele alegeri parlamentare este susţinută atât de Opoziţie, cât şi de Putere, Comisia parlamentară pentru modificarea legii electorale votând în unanimitate, în urmă cu câteva zile, pentru votul pe liste.

Amintim că, în prezent, în judeţul Constanţa există 14 colegii uninominale: zece pentru Camera Deputaţilor, patru pentru Senat. În urma alegerilor generale din 2012, în Parlament au ajuns însă, prin redistribuire, 20 de parlamentari.

Ce cred parlamentarii de Constanţa despre revenirea la votul pe liste? Cât de confortabil se simt aceştia în condiţiile în care vor fi nevoiţi să-şi negocieze, în interiorul partidului, un loc cât mai bun pe listă, un loc eligibil, altminteri şansele lor la un nou mandat vor fi diminuate drastic?

 „Uninominalul a atras după sine calitatea slabă a actualilor parlamentari“


 Deputatul Gheorghe Dragomir, co-preşedintele PNL Constanţa, consideră că „revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare este o modalitate de a corecta ce a fost prost în ultimele două alegeri“. „Votul pe liste este mai echitabil. Actualul vot uninominal a atras după sine calitatea slabă a parlamentarilor actuali“, a explicat Dragomir. Deputatul PNL a menţionat, de asemenea, că, din punctul său de vedere, pentru români este dezamăgitor să constate cine sunt, de fapt, cei care îi reprezintă în Parlamentul României.

 Recredibilizarea partidelor politice


 Deputatul liberal Mihai Lupu a declarat că „revenirea la votul pe liste va întări rolul partidelor“: „Există o selecţie care ţine de calitatea umană. Or, azi, în Parlament, sunt şi persoane care nu au nimic de a face cu ceea ce presupune activitatea unui parlamentar. Votul pe liste va însemna o recredibilizare a partidelor politice“, a menţionat Lupu.
În aceeaşi ordine de idei, parlamentarul constănţean a declarat că speră ca prin revenirea la votul pe liste, „în campaniile electorale să nu mai fie făcute tot felul de promisiuni fanteziste“.

 „Partidele vor fi mai atente la oamenii pe care-i pun pe liste“


 Deputatul PSD Mădălin Voicu susţine că s-a luptat foarte mult pentru revenirea la votul pe liste. „Este un mod normal şi civilizat de a alege un Parlament. E mai echitabil, mai corect. Partidele vor fi mai atente la oamenii pe care-i pun pe liste. Actualul vot uninominal a fost un compromis major, prin care au ajuns în Parlament personaje odioase“, a declarat deputatul Colegiului 10. Social-democratul mărturiseşte, de asemenea, că, în opinia sa, „votul pe liste va însemna întoarcerea la normalitate“.

 „Acest uninominal n-a fost tocmai potrivit pentru România“


 Chiar dacă este puţin probabil că va candida pentru un nou mandat de parlamentar, senatorul Alexandru Mazăre, proaspăt demisionar din PSD, a declarat că agreează revenirea la votul pe liste în contextul alegerilor generale. „Experienţa ultimelor două scrutine parlamentare ne-a arătat că acest vot uninominal n-a fost tocmai potrivit pentru România.“

 „O să mă opun la revenirea la votul pe liste“


 Surprinzător sau nu, există şi parlamentari de Constanţa ce refuză categoric întoarcerea la votul pe liste. „O să mă opun la revenirea la votul pe liste, o să mă opun la tot“, a fost prima reacţie a senatorului UNPR Marian Vasiliev. Acesta a explicat formula de vot pe care ar agrea-o la proximele alegeri parlamentare: „Vreau vot pe listă, dar nu pur, nu clasic, pentru că atunci componenta individuală ar fi foarte scăzută. Voi susţine însă sistemul în care dacă un partid va obţine, în urma alegerilor, spre exemplu 60% şi îi revin şase mandate de deputat, aici să intervină numărul de voturi al fiecăruia. Mai exact, să conteze primii câştigători, în ordine descrescătoare, să conteze numărul de voturi, nu procentul. Procentul va conta pentru partid doar ca să se ştie câte mandate a obţinut“, a explicat senatorul Marian Vasiliev, actual membru UNPR, fost PP-DD. Amintim că Marian Vasiliev a ajuns senator prin redistribuire, în baza actualului sistem de vot uninominal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii