Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Darie, strategul PSD

ro

15 Jun, 2009 01:08 3183 Marime text

cap_3.jpgO analiză a rezultatelor de la euroalegeri arată că în colegiul 2, coordonat de Cristian Darie, s-au înregistrat cele mai mari procente ale PSD Constanţa

În pofida dezinteresului clar manifestat în campania premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European din 7 iunie, organizaţia judeţeană PSD Constanţa s-a clasat pe primul loc în preferinţele electoratului.

Alegerile parlamentare din toamna anului trecut au impus partidelor politice o altă organizare internă. În consecinţă, conducerea PSD Constanţa a creat o nouă reţea de resurse umane, în care au fost incluşi responsabili pe colegii şi pe localităţi, fiecare având în „subordine" un număr de secţii de votare. Surse din organizaţie au afirmat că delimitarea secţiilor de votare pe localităţi, stabilită anul trecut, precum şi „responsabilii desemnaţi de conducerea filialei au rămas 99,9% pe aceleaşi zone". „Activităţi au fost mult mai puţine, dar responsabilităţile nu au fost reduse, au fost neschimbate", au adăugat aceleaşi surse. 

Cu toate că PSD Constanţa şi-a surclasat principalul adversar - PD-L -  cu o diferenţă de 6,6 procente, la nivel naţional rezultatul a fost dezamăgitor şi a confirmat neimplicarea şi lipsa de mobilizare a social-democraţilor. Reproşurile venite de la centru nu par să „impresioneze" în vreun fel tandemul Mazăre - Constantinescu, şi nici să determine echipa să facă fel de fel de analize pentru a vedea care este situaţia concretă în teritoriu. „Până acum, nu s-a făcut o analiză a rezultatelor înregistrate pe localităţi sau colegii. Urmează ca preşedintele (nr Radu Mazăre) sau prim-vicepreşedintele (nr Nicuşor Constantinescu, acesta fiind şi şef de campanie) să convoace responsabilii la o şedinţă", au declarat surse social-democrate.

Surclasat de cinci ori în Colegiul 1

Secretarul executiv PSD Constanţa şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir, secondat de directorul Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Petre Dinică, au fost responsabilii Colegiului 1. Cei doi s-au ocupat de electoratul din 42 de secţii de votare ce au fost amenajate în localităţile Năvodari, Cogealac, Corbu, Fântânele, Grădina, Istria, Lumina, Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Săcele şi Târguşor. În acest colegiu din 11 primari, doar cinci sunt membri PSD, iar patru aparţin PNL-ului şi au în spate un fief puternic, unul e democrat-liberal şi unul ţărănist. Astfel, în Colegiul nr. 1 social-democraţii au fost învinşi în cinci localităţi: în patru de PNL şi într-una de PD-L, dar au avut şi trei comune în care au înregistrat rezultate foarte bune: Grădina (66,73%), Fântânele (58,49%) şi Târguşor (51,89%).

Darie, şef peste 16 localităţi

Colegiul nr. 2 a fost „administrat" de vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, sprijinit pe ici, pe colo, de fostul său colaborator din alegerile parlamentare ce au avut loc în noiembrie 2008, Petre Dinică. Nu mai puţin de 16 localităţi, printre care municipiul Medgidia şi oraşul Hârşova, a avut în custodie vicele Darie. În acest colegiu mai mult de jumătate dintre edili sunt social-democraţi, trei sunt pedelişti, doi liberali, unul ecologist şi unul ţărănist. La europarlamentarele din 7 iunie, PSD a învins, în acest colegiu, în 12 localităţi, reuşind să „cucerească" fief-ul PNL din Medgidia, dar şi pe cel al PD-L din Ghindăreşti şi cel al PNŢCD din Vulturu. Social-democraţii au „încasat-o" la Horia, Ciobanu şi Hârşova, unde PD-L şi-a menţinut supremaţia, dar şi la Seimeni, unde electoratul a dovedit că preferă, în continuare, PNL-ul. Una peste alta, trebuie remarcat că PSD a înregistrat scoruri foarte bune în nu mai puţin de opt comune: Tortoman (75%), Pantelimon (74,87%), Topalu (73,09%), Gârliciu (73,04%), Siliştea (68,16%), Crucea (66,50%), Saraiu (62,17%) şi Cuza Vodă (57,52%).

rezultate_psd_pe_.jpgO singură „ratare" în Colegiul 3

Şaptezeci şi şapte de secţii de votare din 18 localităţi i-au avut ca „şefi" pe directorul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, Felix Stroe, şi pe omologul său de la Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, Vasile Moldovanu. Colegiul 3 poate fi considerat un fief social-democrat, doar trei primari fiind membri ai altor formaţiuni politice - doi ai PD-L şi unul al PNL. Rezultatele obţinute de PSD în Colegiul 3, la aceste europarlamentare, i-au confirmat supremaţia, unica înfrângere înregistrându-se în comuna Rasova, în favoarea PD-L. De asemenea, în 12 comune, social-democraţii coordonaţi de Stroe şi Moldovanu au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate la scrutinul europarlamentar. Clasamentul este următorul: Mircea Vodă (67,85%), Peştera (67,78%), Adamclisi (66,72%), Deleni (65,04%), Aliman (61,45%), Dobromir (60,11%), Saligny (56,90%), Ciocârlia (55,38%), Lipniţa (54,69%), Independenţa (54,38%), Ion Corvin (54,25%) şi Chirnogeni (51,54%).

PSD învins pe terenul PD-L

Dacă reţeaua responsabililor pe colegii din toamna trecută s-a păstrat, directorul RJDP Constanţa, Vasile Moldovanu, a fost nevoit să se ocupe şi de Colegiul nr. 4, ceea ce presupunea activitate politică în 48 de secţii de votare din 12 localităţi. Situaţia acestuia a fost cu atât mai dificilă cu cât, în acest colegiu, sunt doar cinci primari PSD, alte cinci administraţii locale sunt coordonate de democrat-liberali, iar două au edili-şefi din partea PNL.

Social-democraţii au fost înfrânţi în localităţile cu primari PD-L, au reuşit să-şi menţină electoratul de partea lor în comunele conduse de pesedişti şi i-au învins pe liberali la ei acasă, la Comana.

Umilit la 23 August

Colegiul 5 a fost „păstorit" de consilierul judeţean Ioan Mărcuş, directorul Direcţiei organizare evenimente din Primăria Constanţa, de Petrică Munteanu şi de primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac. Aşadar, trei oameni s-au ocupat de şase localităţi, printre care şi municipiul Mangalia.

Rezultatele înregistrate aici de PSD confirmă, fără niciun dubiu, că cei trei responsabili nu şi-au îndeplinit misiunea. Doar în două localităţi - Mangalia şi Tuzla- social-democraţii s-au clasat pe primul loc, dar cu scoruri mici şi la diferenţe nesemnificative de partidele clasate pe locul II. În patru comune, PSD a fost învins la diferenţe mari de partenerul de coaliţie - PD-L, cea mai grea înfrângere suferind-o la 23 August, unde democrat-liberalii au obţinut cu 40 de procente mai mult.   

Colegiul 6, adjudecat de PSD

Tot trei social-democraţi s-au ocupat şi de Colegiul nr. 6: Pripişi Ionuţ, Marian Dima şi Gheorghe Nicolau. Trioul respectiv a avut „rezervată" o zonă din municipiul Constanţa (nr o parte din IC Brătianu, Faleza Sud şi bulevardul 1 Mai) şi localităţile Eforie, Techirghiol, Agigea, Cumpăna şi Topraisar.

La Topraisar, Cumpăna şi Agigea, PSD a învins, în timp ce la Eforie şi Techirghiol a fost surclasat de PD-L.

La nivelul municipiului Constanţa, din cele 20 de secţii de votare arondate acestui colegiu, doar în trei social-democraţii au fost bătuţi de democrat-liberali. În concluzie, colegiul nr. 6 poate fi trecut în palmaresul PSD Constanţa.

Colegiul 7 rămâne fidel PD-L-ului

Şaptesprezece secţii de votare din municipiul Constanţa şi cinci din comuna Valu lui Traian sunt incluse în Colegiul nr. 7, ce a reprezentat  aria de responsabilitate a consilierului municipal PSD, Mircea Dobre. La Valu lui Traian, diferenţa dintre PD-L, clasat pe primul loc, şi PSD a fost de peste 39 de procente, ceea ce arată că aici, social-democraţii n-au susţinători nici măcar pe jumătate din cât şi-ar dori. În schimb, doar în două dintre secţiile de votare din Km 4-5, CET şi IC Brătianu ce au fost incluse în acest colegiu alegătorii au aplicat ştampila preponderent pe lista PD-L-ului, în restul secţiilor preferaţi fiind candidaţii PSD.

Constanţa, câştigată parţial

Colegiile numărul 8, 9 şi 10 au cuprins doar secţii de votare din municipiul reşedinţă de judeţ. În colegiul 8 social-democraţii au trebuit să „asculte" de Dan Georgescu. Responsabil de rezultatele înregistrate de PSD în colegiul 9 este Radu Popescu, iar de situaţia din colegiul 10 va da „raport" Ionel Pilat. Surse din filială susţin că aceştia au fost ajutaţi şi de responsabilii desemnaţi pe cartiere. Per ansamblu, în municipiul Constanţa, PSD a câştigat europarlamentarele cu 32,55%, însă, după o analiză amănunţită, pe secţii de votare, social-democraţii vor constata că sunt destule zone în care nu sunt „iubiţi". Ei vor avea mai mult de muncit în Colegiul 9 - zonele Tomis III, Stadion, Tăbăcărie, Palazu şi altele unde nu au înregistrat rezultate prea bune, dar şi în Colegiul 10, diferenţa faţă de PD-L fiind infimă, de câteva sutimi.

Remiză la secţia de votare nr. 105

Din cele 40 de secţii de votare arondate colegiului 8, PD-L n-a reuşit să câştige decât în şase (nr în secţiile de votare nr. 29, 62, 84, 89, 98 şi 101), dar diferenţa faţă de PSD nu este semnificativă.

Colegiul 9 cuprinde 65 de secţii de votare. Înfrângerea PSD în acest colegiu a fost categorică, din totalul secţiilor de votare arondate doar 26 revenind social-democraţilor. În celelalte 39, democrat-liberalii au condus detaşat, existând secţii de votare în care diferenţa dintre cele două formaţiuni a fost şi de 20 de procente. Ca o curiozitate, la secţia de votare nr. 105, din cartierul Analdalchioi, PSD şi PD-L s-au situat la egalitate (31,30%) în preferinţele alegătorilor ce s-au prezentat la urne pe 7 iunie.

Surclasat cu două voturi

Patruzeci şi nouă de secţii de votare au decis ierarhia partidelor în Colegiul nr. 10. Dintre acestea 25 au fost „cucerite" de democrat-liberali, iar restul de 23 au fost adjudecate de social-democraţi. Ca şi în colegiul 9, şi aici, la secţia de votare nr. 21, PSD şi PD-L s-au situat la egalitate (27,12%). De asemenea, în trei secţii de votare supremaţia a fost dată de o diferenţă de două voturi. Este cazul secţiei de votare numărul 26, unde PD-L este primul clasat, şi a secţiilor 119 şi 184, unde PSD a fost lider.

{mos_ri:Cristian Darie,PSD}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un constantean 15 Jun, 2009 07:54 petrica munteanu "politician" ? vai saracu PSD