Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:41 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

ro

07 Jun, 2024 16:20 614 Marime text


Dosarul în care Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, a fost deferit justiției de procurorii DNA Constanța, se va rejudeca, la Tribunalul Constanța.

Decizia a fost luată vineri, 7 iunie 2024, de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și este definitivă.
 
MINUTĂ
 

Solutia pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. b CPP raportat la art. 403 alin. 1 lit. c CPP în referire la art. 21 alin. 3 din Constituţia României şi art. 6§1 din C.E.D.O., Admite apelurile declarate de apelanţii D.N.A. – S.T.Constanţa şi inculpatul Brănescu Geronimo Răducu împotriva sentinţei penale nr. 320/25.08.2023 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 2691/118/2022, desfiinţează în integralitate sentinţa apelată şi trimite cauza primei instanţe în vederea rejudecării acesteia.

În baza art. 424 alin. 4 CPP, Menţine valabile actele procedurale îndeplinite până la dezbaterea în fond a cauzei, respectiv până la data de 16.05.2023.

În baza art. 272 CPP, Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa a sumei de 250 lei în favoarea av. Uzun Andra Elena reprezentând onorariu parţial apărător desemnat din oficiu inculpatului. În baza art. 275 alin. 3 CPP, Cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina sa.

Definitivă.

Pronunţată azi, 07.06.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

 
Amintim că vineri, 25 august 2023, Tribunalul Constanța, în primă instanță, a încetat procesului penal pornit față de Geronimo Răducu Brănescu, pentru infracțiunea de abuz în serviciu abuz în serviciu, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.
 
Tribunalul a luat act că DSVSA Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză și nici nu a dorit să participe în proces și a constatat că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor nu are calitate procesulă în prezenta cauză, în raport de limitele judecații.
 
Magistrații au decis confiscarea sumei de 264.485,32 lei, constatată ca reprezentand prejudiciu pentru Direcția Județena Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor Constanța, dar care nu serveste la despagubirea acesteia, după cum se arată în decizia judecătorilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În luna decembrie 2014, inculpatul Brănescu Geronimo Răducu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, ar fi cumpărat direct și nu prin licitație deschisă sau altă procedură prevăzută de art. 20 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la prețul total de 398.000 lei.
 
De menționat este că bunurile respective ar fi fost achiziționate de instituția publică la prețuri mult mai mari decât cele reale (spre exemplu pentru una dinte componente a fost plătit un preț de 19,5 ori mai mare decât prețul de achiziție).
 
Prejudiciul cauzat Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este de 264.485 lei (reprezentând diferența între prețul real al bunurilor și prețul plătit) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea comercială de la care au fost achiziționate bunurile.
 
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită
„Fabrica de diplome false“ - Tribunalul Constanța încetează procesul față de toți inculpații

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii