Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivul ce blocase reabilitarea Cazinoului. Explicaţiile judecătorilor bucureşteni care au respins plângerea firmei contestatoare

ro

09 Mar, 2020 00:00 2021 Marime text


În timp ce lucrările sunt în plină desfăşurare la Cazino, ZIUA de Constanţa a intrat în posesia documentului care a deblocat întreaga procedură pentru reabilitarea monumentului istoric. Din hotărârea Curţii de Apel Bucureşti se desprinde motivul pentru care licitaţia a fost blocată săptămâni întregi şi atribuirea contractului nu s-a putut face.
 
Astfel, conform Deciziei civile cu numărul 1402/2019, motivul pentru care atât Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor cât şi, în ultimă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti au respins contestaţia şi acţiunea asociaţiei conduse de Eldiclau SRL este reprezentat de faptul că oferta înaintată de aceasta nu întrunea cerinţele Companiei Naţionale de Investiţii.
 
Concret, oferta Eldiclau a fost respinsă şi considerată pe tot parcursul procedurii neconformă întrucât „specialistul propus de petentă, în persoana domnului V. S., era atestat doar pentru executarea de lucrări, nu şi pentru proiectare“, după cum se arată în documentul instanţei.
 
Astfel, judecătorii bucureşteni ce au analizat contestaţia formulată de firma contestatoare, în completul prezidat de magistratul Marius Cristian Ispas şi format din judecătorii Vasile Bîcu şi Doina Vişan, au arătat în hotărârea menţionată că „în speţa de faţă, petentul contestator a transmis clarificări neconcludente după ce autoritatea contractantă explicase că pentru activitatea de proiectare este necesară prezenţa a cel puţin un specialist cu referinţe de proiectare, cu aviz de la Ministerul Culturii - Comisia Naţională a Monumentelor istorice secţiunea componente artistice pentru proiectare“.
 

Specialistul propus, atestat doar pentru execuţie

 
În continuare, au explicat judecătorii, „această cerinţă a caietului de sarcini era dublată de dispoziţiile articolului 24 alin.2 din Legea nr. 422/2001: Toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente, indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialişti şi experţi atestaţi şi sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în condiţiile legii“.
 
Se arată în continuare în documentul instanţei: „cu toate acestea, specialistul propus de petentă, în persoana domnului V. S., era atestat doar pentru executarea de lucrări, nu şi pentru proiectare. Curtea a considerat că noţional există o distincţie clară între conceptele de «proiectare» şi de «executare»: acestea sunt etape separate în procesul de realizare a unei construcţii sau a unei renovări. În mod corect a reţinut CNSC că singura care nu a respectat cerinţa autorităţii contractante a fost asocierea contestatoare. Nominalizarea domnului V. S. în echipa de proiectare este greşită, atâta timp cât acesta avea doar certificatul pentru executare“.
 
Nu în ultimul rând, judecătorii bucureşteni au mai arătat că „pentru proiectare, specialiştii trebuie să deţină atestare pentru specializarea D - şef de proiect de specialitate, în timp ce pentru execuţia lucrărilor este obligatoriu ca aceştia să deţină atestare pentru specializarea E - executare lucrări“.
 

Cum decurg lucrările la Cazinou

 
În ceea ce priveşte lucrările la Cazinoul din Constanţa, acestea sunt în prezent în plină desfăşurare, contractul pentru reabilitarea fiind adjudecat de asociaţia SC Aedificia Carpaţi SA (antreprenor general - lider asociaţie) & SC Remon Proiect SRL (proiectant general) & SC Profesional Construct SRL (subproiectant) & SC Tehnoinstal SRL (subantreprenor de specialitate).


 
La momentul de faţă, a fost decopertată fereastra-scoică dinspre mare şi, potrivit declaraţiilor arhitectului Radu Cornescu pentru ZIUA de Constanţa, se poartă discuţii cu privire la posibilităţile de valorificare a celei de-a doua „scoici“. Mai exact, specialistul ce se află în strânsă legătură cu echipa de proiectare de la Cazino ne-a precizat că, realizat după planurile arhitectului Daniel Renard, Cazinoul apărea la începuturile sale ca un monovolum.
 
De o parte şi de alta a sălii de spectacole de la etaj existau ferestre mari, în formă de scoică. Odată cu extinderea Cazinoului proiectată de arhitectul Victor Ştephănescu şi încuviinţată de Daniel Renard, cei doi arhitecţi au decis împreună, întrucât Sala Oglinzilor era mai joasă, ca cea de-a doua fereastră-scoică, cea care dă spre mare, să rămână o fereastră aparentă privită dinspre Sala de Spectacole, fiind acoperită cu vitralii.
 
„La momentul de faţă, există discuţii dacă se poate reveni la planurile lui Ștephănescu şi fereastra dinspre mare să poată fi reconstituită ca o fereastră aparentă. Totul este, momentan, la fază de studiu, pentru a se putea identifica cea mai bună soluţie pentru această a doua fereastră scoică“. Arhitectul Radu Cornescu a mai explicat, de asemenea, că în anul 1975 a fost închis peretele cu cea de-a doua „scoică“ şi a rămas doar conturul acesteia, iar în anul 1987 au fost făcute picturile murale. În acest context, în funcţie de cum înaintează lucrările şi de ce se descoperă pe parcursul cercetărilor, se va adopta cea mai bună soluţie cu privire la „scoica“ dinspre mare.
 
Mai este de amintit că, potrivit contractului, pe data de 15 aprilie ar urma să fie încheiată faza de proiectare şi tot atunci ar urma să înceapă etapa de execuţie efectivă a lucrărilor pentru Cazino. În anul 2022, clădirea simbol ar urma să fie redată constănţenilor, renăscută şi funcţională. Valoarea totală, cu TVA, a contractului este de 56.627.697,07 lei, mai mică faţă de valoarea estimată iniţial de Compania Naţională de Investiţii, de 60.070.645,4 lei.
 
Este de menţionat şi că ministrul Dezvoltării, Ştefan Ion, a dat anterior asigurări, în cadrul unui scurt interviu acordat ZIUA de Constanţa, că există finanţare la Compania Naţională de Investiţii pentru ducerea contractului pentru Cazino la bun sfârşit: „Compania Naţională de Investiţii dispune de toate fondurile necesare pentru a continua şi finaliza cu succes, în termenul stabilit, lucrările de consolidare şi restaurare“, a declarat Ştefan Ion. În acest sens, ministrul a precizat, la momentul respectiv, că „astfel, nu am nicio îndoială că, la finalul celor 30 de luni, cât durează proiectul, ne vom putea mândri cu un Cazino cu adevărat renăscut“.
 
Fotografiile au fost puse la dispoziţia ZIUA de Constanţa de arhitectul Radu Cornescu
 
Citeşte şi:
 
„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“:
Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

 

Ministrul Dezvoltării:
„Nu văd să mai existe, efectiv, niciun impediment pentru reabilitarea Cazinoului“

 

Cazinoul din Constanţa se pregăteşte de restaurare (galerie foto)   

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii