Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 10 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrații de la Curtea de Apel București au deblocat licitația pentru construirea noului stadion Gheorghe Hagi din municipiul Constanța!

ro

08 Nov, 2023 17:00 1680 Marime text
  • Magistrații de la Curtea de Apel București au deblocat proiectul de „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța“
  • Valoarea totală a achiziției este de 330.989.232,47 lei fără TVA
  • Curtea de Apel București, secția de contencios și fiscal s-a pronunțat în dosarul nr. 5796/2/2023 în dosarul având ca obiect litigiul privind achiziţiile publice - contestaţie atribuire decizia CNSC NR.1881/C11/2023 din 16.08.2023
  • Părți în dosar au fost pe de o parte Compania Națională de Investiții care a avut calitatea de petent alături de Construcții Erbașu ca lider al Asocierii formate împreună cu Tracon SRL și SSAB AG SA-Lider al Asocierii formate din SSAB AG SA - Metag Inșaat Ticaret -  Aș Atelier Unbuilt SRL
  • Completul1 Recurs Achiziţii Publice a admis plângerile conexe și a modificat decizia CNSC atacată, în sensul că respinge contestația, ca neîntemeiată. Decizia a fost definitivă
 



 
Magistrații de la Curtea de Apel București au deblocat proiectul de „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța“.

Vă reamintim, valoarea totală a achiziției este de 330.989.232,47 lei fără TVA.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis în luna august a.c. o decizie la contestația depusă în cadrul unei achiziții publice realizate de Compania Națională de Investiții care are legătură cu municipiul Constanța.
 
Firma contestatoare, SSAB-AG SA cu sediul social în Bacău a cerut reevaluarea ofertei depuse de asocierea al cărui lider este alături de Metag Inșaat Ticaret Aș (n.r. cu sediul social în Ankara, Turcia) – Atelier Unbuilt SRL.
 
În baza legii și a mijloacelor de probă aflate la dosar, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de SSAB-AG SA în contradictoriu cu autoritatea contractantă, Compania Națională de Investiții SA și a anulat actele autorității contractante privind decizia de respingere a ofertei asocierii precum și comunicările privind rezultatul procedurii.
 
Consiliul a obligat totodată autoritatea contractantă ca în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului, cu respectarea prevederilor legale, să facă aplicarea aspectelor de fapt și de drept stabilite de Consiliu prin motivarea sa, în ceea ce privește reevaluarea ofertei depusă de asocierea SSAB-AG SA - Metag Inșaat Ticaret Aș – Atelier Unbuilt SRL, să continue procedura de atribuire și să comunice rezultatul acesteia.
Totodată, CNSC a încuviințat în principiu dar a respins cererea de intervenție formulată de Construcții Erbașu SA, lider al asocierii Construcții Erbașu SA – Tracon SRL.

Decizia era obligatorie pentru părți, în conformitate cu dispozițiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 101/2016.



Nemulțumită de decizia CNSC, Construcții Erbașu SA, lider al asocierii Construcții Erbașu SA – Tracon SRL a înregistrat dosarul nr. 5881/2/2023 la Curtea de Apel București, sectia a X-a de contencios administrativ și fiscal și pentru achiziții publice.

Curtea de Apel București, secția de contencios și fiscal s-a pronunțat în dosarul nr. 5796/2/2023 în dosarul având ca obiect litigiul privind achiziţiile publice - contestaţie atribuire decizia CNSC NR.1881/C11/2023 din 16.08.2023

Părți în dosar au fost pe de o parte Compania Națională de Investiții care a avut calitatea de petent alături de Construcții Erbașu ca lider al Asocierii formate împreună cu Tracon SRL și SSAB AG SA-Lider al Asocierii formate din SSAB AG SA - Metag Inșaat Ticaret -  Aș Atelier Unbuilt SRL.

La termenul din 6 noiembrie a.c., completul1Recurs Achiziţii Publice a admis plângerile conexe.

Iată soluția pe scurt: „Admite plângerile conexe. Modifică decizia CNSC atacată, în sensul că respinge contestația, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 06.11.2023".
 
Date despre firmele implicate în proces
 
SSAB-AG SA este fondată în anul 1991 și are sediul social în Bacău, pe Calea Republicii nr. 159, conform confidas.ro. Firma are ca principală activitate, conform codului CAEN, „ Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. SSAB este marcă înregistrată, conform Registrului Comerțului.
 
Compania din Bacău a câștigat anul acesta licitația pentru lucrările la noul terminal al Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanța.
 
Acționari în firmă sunt Corneliu Saftiuc – 33,34%, Gabriel Nistor – 33,33% și Mihai Iulian Șlic – 33,33%. Administratori sunt toți trei, iar președinte de CA este Gabriel Nistor. Auditor este Azalee Expert Audit SRL, prin Valeria Munteanu. Ca puncte de lucru sunt menționate următoarele: Zărnești, pe strada Uzinei, Brașov, parc industrial Zărnești, din 2018 existând contract de vânzare-cumpărare Bacău, pe strada Chimiei  pe strada Străpungere Silvestru, Iași pe strada Muncii, Brașov str. Ceasornicului din București Tulcea, strada Combustibilului 5, teren suprafață de 250 mp, din totalul de 407 mp – cu activitatea principală de lucrări construcții. Contractul este încheiat în 2021, valabil până în 2030 
 
În anul 2022, firma a raportat 227 salariați, la o cifră de afaceri de 395,062,425 lei, un profit de 12,019,696 lei și 247 de angajați.
 
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 156.52%.
 
Gabriel Nistor mai apare ca reprezentant persoană juridică în firma Rupea Retail Park SRL. Corneliu Saftiuc apare și în firmele Val-Con SRL, SSAB Impex SRL (unde este asociat cu Mariana Șlic, soția lui Mihai Iulian Șlic), Sacoval Imobiliare SRL; Protranzact SRL, SSAB Ceramics SRL. SSAB-AG SA apare și în Rupea Retail Park SRL. 
 
SSAB-AG SA a devenit societate pe acțiuni în anul 2022, prin decizia luată în urma AGA din 25.02.2022, publicată ulterior în Monitorul Oficial al României. „Se aprobă schimbarea formei juridice a societăţii din S.R.L. în S.A., părţile sociale transformându-se în acţiuni, astfel noua denumire va fi S.C. SSAB AG - S.A.”, se arată în hotărâre. Consiliul de administraţie alege ca Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General pe Nistor Gabriel, mandat acordat pe o perioadă de 4 ani.
 
Cea mai recentă decizia luată de CA al SSAB-AG vizează prelungirea facilităţii în valoare de 33.000.000 lei pentru emitere scrisori de garanţie de avans, buna execuţie, post execuţie aferente contractului de lucrări „Construcţie magazine IKEA, comuna Dumbrăviţa, Timiş" - până la 30.06.2026, conform hotărârii apărută în Monitorul Oficial din 19 aprilie 2023.
 
Mihai Șlic este fost consilier local și viceprimar al municipiului Bacău, ultima declarație de avere disponibilă fiind din anul 2010, unde soția, Mariana Șlic apare ca director al SC SSAB Impex SRL (unde asociată este alături de Corneliu Saftiuc), iar Mihai Șlic apare director al SSAB-AG SRL Bacău. În 2010, declara terenuri la Ceahlău, Luncani și Bacău, cât și mai multe case de locuit și apartamente la Iași, Bacău, Ceahlău și Luncani.
 
Mihai Șlic, fost viceprimar și consilier local PNL, trecut ulterior la PDL, a fost declarat de Agenția Națională  de Integritate (ANI) incompatibil deoarece firmele pe care le administrează sau în care este asociat au făcut afaceri cu bani publici, conform Adevarul. Conform raportului încheiat de ANI, Șlic a încheiat trei contracte de lucrări de proiectare și o rețea de alimentare cu apă a unei săli de sport cu Consiliul Local Bacău.
 
Valoarea contractului este de 138.510 de lei.Fostul viceprimar al Bacăului afirma la vremea respectivă că va contesta raportul întocmit de ANI. În plus el susține că singurul contract pe care l-a avut pe bani de la bugetul local a fost un branșament la o conductă de apă la un bloc, lucrare realizată de o firmă unde el este acționar și care a avut valoarea de 1.000 de euro.
 
 
ATELIER UNBUILT SRL este o firmă înființată în anul 2019, sediul social fiind în București, pe strada Drumul Sării nr. 18. Activitatea principală constă în „Activități de arhitectură”. Aurelia Stan este asociat unic și administrator.
 
În anul 2022, firma a raportat 3 salariați, o cifră de afaceri de 945,889 lei, un profit de 694,415 lei la un număr mediu de 2 angajați. Aurelia Stan mai este administrator la Design Orizontal SRL și asociat în PACIC – Proiectare și Antrepriză Construcții Industriale și Civile SRL.
 
Construcții Erbașu SA a fost înființată în anul 1992, are adresa în municipiul București, este în stare de funcționare la Registrul Comerțului, iar activitatea principală a firmei este „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Acționari în firmă sunt Romeo Cristian M. Erbașu (56,15%), Ion Erbașu (20%), Marius Alexandru Erbașu (20%), Ileana Petrescu (1,5%), Rosetel Prodănescu (1,5%), Daniela Bădicu (0,5%), Sergiu Antoniu (0,16%), Marian S. Nicolae (0,16%) și Mardii Antoniu (0,01%).
 
Persoane din conducere sau autorizate: Marius Alexandru Erbașu, Romeo Cristian M. Erbașu, Ion Erbașu (administratori), Romeo Cristian M. Erbașu (director) și SFAI CONSULTOR Audit SRL (auditor).      
 
Construcții Erbașu SA a încheiat 122 de contracte de achiziții publice, în valoare totală de 4.616.164.249,01 lei.
 
Cifra de afaceri a companiei pentru 2022 a fost de 1,009,085,795 lei cu un profit de 62,984,071 lei și 865 de angajați.
 
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 54.24%.
 
 
SC Tracon SRL se ocupă de lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, iar pentru anul 2022 a raportat o cifră de afaceri de 142,689,226 lei, cu un profit de 4,966,146 lei și 227 de angajați.
 
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 37.32%.
 
Compania îi are ca asociați pe Manea Mihai, cu 78,25%, pe Ninoiu Lucian Petrisor, cu 10%, pe Manea Eliza Desdemona, tot cu 10%, dar și pe Moga Nicolae, acesta deținând 1,75%.
 
Manea Mihai apare în Tracon SRL, iar în trecut a figurat în Consedil SA, Dumi Nou SRL, Miracol Trading SRL, Agroprofesional SRL, Consalub SA, Prodbeton SA și T.C.IND. SA, radiate.
 
Ninoiu Lucian Petrilor a mai figurat în trecut și în Marina Regia Residence SRL, în prezent radiată.
 
Manea Eliza Desdemona apare în Tracon SRL, iar în trecut a figurat în Agroprofesional SRL, Erra Consulting SRL și în Marina Regia Residence SRL, radiate.
 
Moga Nicolae apare în Tracon SRL. În trecut el a figurat în Standard Oil Co LTD SRL, Consedil SA, Societatea de Promovare Imobiliară Constanța S.P.I.C. SA și în Oil-Standard SA, radiate.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

S-a fixat termenul de judecată Licitația pentru construirea stadionului «Gheorghe Hagi» a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București. Construcții Erbașu SA a contestat o decizie a CNSC

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii