Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:13 09 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mijloc, cadastrarea judeţului Constanţa Dosarul Geotop, trimis în instanţă din noiembrie 2016, încă în faza camerei preliminare

ro

29 Jul, 2017 00:00 1383 Marime text
Trimis spre soluţionare încă din luna noiembrie 2016, dosarul denumit generic „Geotop“, privind cadastrarea judeţului Constanţa, se află în continuare în faza camerei preliminare. Din acest motiv, până în prezent, conform portalului instanţelor de judecată, cauza nu a primit primul termen de judecată.
 
Pe data de 12 aprilie, Tribunalul Constanţa a dispus începerea judecăţii în dosar. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă.
 
Amintim că, la data de 25 noiembrie 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată atât a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, cât şi a lui Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Mai mult, în cauză a mai fost deferit Justiţiei şi omul de afaceri Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.

Citeşte şi: 

Rechizitoriu DNA Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit ilegal aproape 12 milioane de lei pentru cadastrarea judeţului (document)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii