Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 08 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar la DNA pentru cadastrarea judeţului Constanţa. Ce au decis ieri judecătorii

ro

06 Feb, 2020 00:00 1378 Marime text

Dosarul privind cadastrarea judeţului Constanţa, denumit generic „Geotop“, a primit ieri un nou termen de judecată! Cauza fost amânată pentru data de 3 martie, pentru administrare de probe.  

 
Inculpaţii

 
Cauza a fost instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa, care, în luna noiembrie 2016, au dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a lui Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi a omului de afaceri Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001.
 

Reţea de drumuri

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene).
 
Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanţa, aceasta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citește și
 
Prejudicii de peste 1,3 milioane de lei. Noi somaţii de plată emise de Consiliul Judeţean pe numele lui Nicuşor Constantinescu


Consiliul Judeţean Constanţa, la judecată cu Nicuşor Constantinescu (documente)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii