Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a suspendat procesul privind cadastrarea județului Constanța!

ro

31 Mar, 2020 00:00 1659 Marime text

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au suspendat procesul privind cadastrarea județului Constanța! Decizia a fost luată în baza Decretului Președintelui României nr.195/16.03.2020, privind instituirea stării de urgentă pe teritoriul României.
 
Dosarul privind cadastrarea județului Constanța a fost denumit generic „Geotop“ și a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța.
 
În luna noiembrie 2016, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a lui Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și a omului de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).
 
Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
 
Citește și
 
Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen

Stare de urgență din cauza coronavirusului! Unul dintre dosarele lui Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, a fost suspendat

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii