Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Închis în Dosarul Retrocedărilor, cere eliberarea pentru bună purtare. Despre cine este vorba

ro

28 Jun, 2021 00:00 2258 Marime text
  • Cristian Talpău a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul 6536/2/2008 a Curții Supreme, cunoscut drept Dosarul Retrocedărilor.
  • În prezent, acesta le-a cerut judecătorilor să dispună eliberarea sa condiționată din penitenciar.
  • În fața judecătorilor de la Medgidia, acesta și-a susținut cauza arătând, printre altele, că „a fost stăruitor în muncă, a lucrat la centrala termică în interiorul locului de deținere și la Pavilionul Administrativ al Penitenciarului Spital, în exteriorul locului de deținere, astfel că, consideră că a dat dovezi temeinice de îndreptare“.
  • Judecătoria Medgidia a respins solicitarea sa, iar cazul a ajuns acum la Tribunalul Constanța.
Cristian Talpău, condamnat la patru ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, alături de fostul primar Radu Mazăre, solicită eliberarea sa condiționată, pentru bună purtare.
 
Inițial, solicitarea sa a fost analizată de magistrații Judecătoriei Medgidia, care, însă, au ajuns la concluzia că se impune respingerea acesteia.
 
„Instanța reține că natura și împrejurările comiterii faptei pentru care este condamnat nu pot convinge un observator obiectiv că pedeapsa privativă de libertate aplicată acestuia și-a atins scopul înainte de expirarea ei“, se arată în motivarea Hotărârii nr. 1116/2021 a Judecătoriei Medgidia, pronunțată în dosarul 3370/256/2021 și citată pe Jurindex.
 
În prezent, dosarul lui Cristian Talpău a ajuns la Tribunalul Constanța, după ce acesta a atacat decizia Judecătoriei Medgidia.
 
Magistrații Tribunalului vor pune în discuție situația sa la termenul stabilit pentru data de 19 iulie 2021, de la ora 9.00.
 
Potrivit Hotărârii nr. 1116/2021, Cristian Talpău se află la o primă astfel de solicitare.
 

„Consideră că a dat dovezi temeinice de îndreptare“

 
În fața judecătorilor de la Medgidia, acesta și-a susținut cauza arătând că „fracția de 2/3 a fost îndeplinită, a fost stăruitor în muncă, a lucrat la centrala termică în interiorul locului de deținere și la Pavilionul Administrativ al Penitenciarului Spital, în exteriorul locului de deținere, astfel că, consideră că a dat dovezi temeinice de îndreptare“.
 
De asemenea, potrivit documentului citat pe www.rolii.ro, „a participat la activități sportive și a obținut un număr însemnat de credite, a achitat cheltuielile judiciare stabilite prin hotărârea de condamnare, deși, conform Codului penal vechi nu era obligat la plata acestor cheltuieli, a fost disciplinat pe tot parcursul executării pedepsei, nu a avut niciun raport de incident și nu are alte dosare pe rolul instanțelor“.
 
În urma analizării cazului, așa cum am precizat anterior, judecătorii au ajuns la concluzia că nu se impune eliberarea sa condiționată.
 
Astfel, instanța a arătat că „având în vedere durata de pedeapsă executată până în prezent, se constată că aceasta nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială a condamnatului (ținând cont și de termenul de expirare al pedepsei - 09.12.2022)“.
 
După ce decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Tribunal, rămâne de văzut ce hotărâre va lua instanța de control în legătură cu solicitarea sa.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Unul dintre condamnații din dosarul Retrocedărilor, surprins când se preda la IPJ Constanța. Cine este și ce pedeapsă a primit în dosar (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii