Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu scurt timp Tribunalul Constanța a anulat parțial HCL Constanța privind taxele și impozitele pentru 2022! Municipalitatea, obligată la plata de despăgubiri (MINUTA+DOCUMENT)

ro

10 Jan, 2023 14:46 2261 Marime text
  • Suma totală pe care UAT Municipiul Constanța va trebui să o achite, dacă hotărârea rămâne definitivă, se ridică la 98.054 de lei.
  • În Secțiunea Document, puteți consulta HCL 463/2021, anulată parțial, astăzi, de instanța de judecată.

Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 463/2021, privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2022, tocmai a fost anulată parțial de către Tribunal!
 
Decizia le-a aparținut judecătorilor Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, care au dispus anularea parțială a HCL.
 
Concret, decizia luată de instanță este în legătură cu taxa pentru eliberarea avizului program de funcționare pentru unitățile din Stațiunea Mamaia și Sat Vacanță ce desfășoară comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predomininată de produse alimentare, bături și tutun.
 
De asemenea, aceeași taxă este valabilă și pentru unitățile ce se ocupă de comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și al produselor din tutun, în magazine specializate, excepție făcând, potrivit HCL cod CAEN 4726 – Comerț cu amănuntul al produselor din tutun, în magazine specializate.
 
Pentru aceste unități, taza pentru eliberarea avizului program de funcționare este de 9.028 de lei, potrivit HCL 463/2021.
 
Așa cum am precizat anterior, Tribunalul a anulat acum parțial HCL care stabilea această taxă.
 
Iată minuta deciziei instanței de judecată:
 
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii în contradictoriu cu pârâţii Anulează parţial Hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor la nivelul municipiului Constanţa pentru anul 2022 nr. 463/28.12.2021, respectiv exclusiv în ceea ce priveşte conţinutul art. 1 lit. h) din aceasta şi al art. 1 alin. 2) din Anexa nr. 8 la H.C.L. nr. 463/28.12.2021. Obligă pârâtul U.A.T. MUNICIPIUL CONSTANTA prin PRIMAR la plata către fiecare reclamant a sumei de 8.914 lei cu titlu de despăgubiri. Respinge în rest, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâţii. Admite cererea şi obligă pârâţii la plata către reclamanţi a sumei de 350 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Constanţa-Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronun?ată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 10.01.2023.
Document: Hotarâre    10.01.2023
 
Așa cum se poate observa din minuta hotărârii, UAT Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat și la plata, către fiecare reclamant, a sumei de 8.914 lei, cu titlul de despăgubiri.
 
Concret, în dosar sunt 11 reclamanți, fiind vorba despre mai mulți agenți economici vizați de taxa anulată acum de instanță.
 
Astfel, suma totală pe care UAT Municipiul Constanța va trebui să o achite afaceriștilor, dacă hotărârea rămâne definitivă, se ridică la 98.054 de lei.
 
Decizia Tribunalului poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia.
 
Dacă se va declara recurs, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța, instanță care va pronunța decizia definitivă.
 
Dosarul are indicativul 1627/118/2022, fiind deschis de societățile comerciale Pinos Trade 2001, Tonimar Litoral, Xelar Develop, Ian-Mari, Aristotelus Trend Residence, Arpine Mod, Best Shop Invest, Marco Market Litoral, Rio Market Winkel, Blue Pan și Mi Gente Pro, toate fiind reprezentate în proces de avocatul Alexandru Codrin Oprea.
 
În prezent, rămâne de văzut dacă municipalitatea va declara recurs împotriva acestei decizii.
 
În Secțiunea Document, puteți consulta HCL 463/2021, anulată parțial, astăzi, de instanța de judecată.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii