Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Contraatacul“ Eurocult, în procesul cu UAT Județul Constanța

ro

21 Jan, 2021 00:00 1311 Marime text
  • Reprezentanții Eurocult susțin că UAT Județul Constanța s-ar fi adresat prea târziu instanței de judecată pentru recuperarea banilor solicitați.
  • Suma solicitată de Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța de la Asociația Eurocult în dosarul civil cu numărul 34893/212/2020 se ridică la aproape 30.000 de lei.
  • Hotărârea Judecătoriei Constanța va putea fi atacată la instanța superioară.

Noi excepții au fost ridicate în procesul în care UAT Județul Constanța încearcă să recupereze sume de bani de la Asociația Eurocult.

Magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța au anunțat că se vor pronunța mâine, 22 ianuarie 2021, asupra excepției tardivității și asupra prescripției dreptului material la acțiune, invocate în cauză de avocații Eurocult.

Cu alte cuvinte, reprezentanții Eurocult susțin că UAT Județul Constanța s-ar fi adresat prea târziu instanței de judecată pentru recuperarea banilor solicitați.

Așa cum precizam în edițiile anterioare, suma solicitată de Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța de la Asociația Eurocult în dosarul civil cu numărul 34893/212/2020 se ridică la aproape 30.000 de lei.

Cazul se află în atenția judecătorilor constănțeni de mai bine de un an, însă, până la acest moment, nu s-a pronunțat vreo hotărâre.
 

„Cheltuieli neeligibile“

La momentul înregistrării dosarului în instanță, în decembrie 2020, reprezentanții UAT Județul Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că acțiunea vizează obligarea Asociației Eurocult la „restituirea sumelor și a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“.

Potrivit sursei citate, „acțiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanța a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Județul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“.

Concret, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat „obligarea Asociației Culturale Eurocult la plata către UAT Județul Constanța a sumei de 24.570 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente Contractului de finanțare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20924/31.07.2017 încheiat între părți-debit principal“.

În plus, s-a cerut „obligarea pârâtei la plata către UATJ Constanța a sumei de 5.056,51 de lei, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, accesorii calculate asupra debitului principal până la data de 31.10.2019, precum și la plata dobânzilor și penalităților de întârziere în continuare până la data restituirii efective și integrale a debitului principal“.

Tot la momentul înregistrării dosarului la instanță, Valentin Ispas, reprezentantul Eurocult, a precizat că nu li s-a adus la cunoștință că ar avea de returnat aceste sume.

„Noi ne judecăm de circa doi – trei ani cu Consiliul Județean Constanța pentru recuperarea sumelor întregi pentru acele proiecte și, până la acest moment, nu ni s-au imputat acești bani pentru care s-au pornit noile procese“, a declarat Valentin Ispas.

În întreg acest context, rămâne de văzut dacă instanța va aprecia ca întemeiate excepțiile privind tardivitatea și, respectiv, prescripția dreptului material la acțiune.

Hotărârea Judecătoriei Constanța va putea fi atacată la instanța superioară.


Citește și:

Instanța a decis:
Ce se întâmplă cu procesele deschise de UAT Județul Constanța împotriva Fundației Clopot și Asociației Eurocult

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii