Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Instanța a decis Ce se întâmplă cu procesele deschise de UAT Județul Constanța împotriva Fundației Clopot și Asociației Eurocult

ro

02 Jun, 2020 00:00 3694 Marime text
  • UAT Județul Constanța a dat în judecată Fundația Clopot și Asociația Eurocult
  • La baza litigiului stau „cheltuieli neeligibile“
  • Ambele procese fuseseră suspendate în luna aprilie
Suspendate pe parcursul stării de urgență din România, cauzată de epidemia de Coronavirus, cele două procese în care Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța a dat în judecată Fundația Clopot și, respectiv, Asociația Eurocult au primit noi termene la Judecătoria Constanța.
Recent, cele două cazuri au fost repuse pe rol, iar magistrații au fixat datele următoarelor înfățișări. Astfel, procesul intentat de UAT Județul Constanța Fundației Clopot se va relua la data de 23 iunie, în timp ce cauza deschisă împotriva Asociației Eurocult va fi analizată după vacanța judecătorească, pe data de 16 septembrie. Așa cum arătam în edițiile anterioare, la baza acestor litigii stau, potrivit declarațiilor anterioare ale președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, cheltuieli declarate ca neeligibile.
Prin cererile de chemare în judecată,s-a solicitat obligarea celor două entităţi la restituirea sumelor şi a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005. „Acţiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanţa a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Judeţul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“, potrivit sursei citate.

Sumele pretinse


Concret, de la Fundaţia Clopot, Judeţul Constanţa are de primit înapoi suma totală de 184.778,81 de lei. „În cazul cu Fundaţia Clopot, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea fundaţiei Umanitare «Clopot» la plata către UATJ Constanţa a sumei de 152.596,81 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20915/31.07.2017“, a precizat preşedintele CJC cu ocazia respectivă. Totodată, s-a solicitat şi obligarea Fundaţiei Clopot la plata sumei de 32.182,67 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate până la data de 31.10.2019, precum şi plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal.
În ce priveşte Asociaţia Eurocult, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat „obligarea Asociaţiei Culturale Eurocult la plata către UATJ Constanţei a sumei de 24.570 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente Contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20924/31.07.2017 încheiat între părţi-debit principal“.
 În plus, s-a cerut „obligarea pârâtei la plata către UATJ Constanţa a sumei de 5.056,51 de lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate asupra debitului principal până la data de 31.10.2019, precum şi la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere în continuare până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal“.

Dosare suspendate pe fondul epidemiei


Contactat telefonic cu aceeași ocazie, Valentin Ispas, reprezentantul asociaţiilor, a declarat că, până la acest moment, nu li s-a adus la cunoştinţă din partea reprezentanţilor CJC că ar avea de returnat aceste sume.
În cursul lunii aprilie, când România se afla în starea de urgență instalată pe fondul epidemiei de Coronavirus, cele două procese au fost suspendate, potrivit decretului prezidențial ce prevedea că vor fi judecate doar cauzele considerate urgente.
Potrivit decretului respectiv, restul cauzelor urmau să fie suspendate și reluate după ridicarea stării de urgență. În acest sens, în termen de zece zile de la ridicarea stării de urgență, instanțele erau obligate să ia măsurile necesare pentru stabilirea termenelor în cazul proceselor suspendate.
Așa cum am precizat anterior, procesul demarat împotriva Fundației Clopot se va relua la finele lunii iunie, iar cel împotriva Asociației Eurocult va fi reluat în luna septembrie.

Citește și:

Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi Asociaţia Eurocult. Ce spun reprezentanţii entităţilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii