Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțean, trimis la „răcoare“ după ce s-a bătut cu polițiștii! Poliția, despăgubită cu 500 de lei

ro

29 Nov, 2022 00:00 1880 Marime text
 
 
  • Prin decizia de condamnare, instanța l-a obligat pe inculpat la plata către IPJ Constanța a sumei de 500 de lei reprezentând prejudiciul material produs prin comiterea infracţiunii de distrugere.
  • Inculpatul a fost dezarmat de respectiva unealtă și a ieșit din imobil, moment în care, a fost imobilizat și introdus în autospeciala MAI 49632, fiind poziționat pe locul din stânga spate.
  • Aflat în autospecială, inculpatul a aplicat două lovituri cu capul în geamul portierei stânga spate cauzând distrugerea acestuia și un prejudiciu în cuantum de 500 de lei în patrimoniul I.P.J. Constanța.
 
Închisoare cu executare pentru un constănțean acuzat de ultraj! Decizia nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța. În motivarea deciziei, judecătorii rețin că atât modul de săvârșire a lovirilor și amenințărilor agenților de poliție (infracțiuni în mod evident violente), cât și a distrugerii (realizată prin aplicarea unor lovituri cu capul în geam în timp ce inculpatul era încătușat) și a tulburării ordinii și liniștii publice arată că inculpatul este capabil de fapte de o violență ridicată, iar numai pregătirea agenților de poliție, utilizarea gazului lacrimogen și, în final, amenințarea cu arma au fost suficiente pentru a-l calma pe inculpat. În aceste condiții, spun judecătorii, nu există nicio garanție că, aflat în libertate, inculpatul va învăța să-și corecteze comportamentul în situații viitoare de același fel.
 
Totodată, prin decizia de condamnare, instanța l-a obligat pe inculpat la plata către IPJ Constanța a sumei de 500 de lei reprezentând prejudiciul material produs prin comiterea infracţiunii de distrugere.
 
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. 
 
În actul de sesizare a instanței se arată că la jumătatea lunii iulie 2022, în localitatea Mereni, inculpatul a adresat injurii unui echipaj de poliție și să se năpustească asupra unui agent, împingându-l cu mâinile în zona trunchiului, dezechilibrându-l.
 
Având în vedere comportamentul necooperant, echipajul de poliție a pus în aplicare procedee de imobilizare, însă inculpatul a opus rezistență, iar într-un moment de slăbiciune, respectiv profitând de faptul că forța cu care era imobilizat era mai scăzută, s-a smucit întorcându-se cu fața către persoana vătămată, aplicându-i lovituri cu pumnii și picioarele în zona trunchiului, reușind să-l îndepărteze.
 
Inculpatul a reuşit să se ridice, dar persoanele vătămate au aplicat din nou un procedeu de imobilizare, pentru a-l aduce înapoi la sol.
 
În cădere, inculpatul s-a prins cu mâinile de persoana vătămată şi l-a tras, trântindu-l la pământ şi rupându-i epoletul de la jacheta de poliţie, în acelaşi timp. 
 
Atunci, unul dintre polițiști a utilizat spray iritant lacrimogen, iar inculpatul s-a agitat și mai tare, începând să dea dezordonat din mâini și din picioare, împrejurare în care persoanei vătămate i-a fost cauzate excoriații la nivelul urechii stângi.
 
În urma violențelor exercitate în acest context, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice care au necesitat între 3-4 zile de îngrijiri medicale.
 
La un moment dat, inculpatul a încercat să îi muște de mâini pe cei doi polițiști pentru a se elibera, moment în care și-a creat contextul favorabil pentru a se refugia în curtea imobilului.
 
Cu această ocazie, a strigat polițiștilor că va lua toporul pentru a-i omorî.
 
La câteva momente apoi, inculpatul a ieșit din curtea imobilului său având asupra sa o cazma pe care a ridicat-o în mod amenințător în direcția celor doi polițiști, cărora li se adresa „Veniți încoace că vă omor!”.
 
În urma somațiilor lucrătorilor de poliție, cărora le-a venit în sprijin un al doilea echipaj de poliție.
 
Inculpatul a fost dezarmat de respectiva unealtă și a ieșit din imobil, moment în care, a fost imobilizat și introdus în autospeciala MAI 49632, fiind poziționat pe locul din stânga spate.
 
Aflat în autospecială, inculpatul a aplicat două lovituri cu capul în geamul portierei stânga spate cauzând distrugerea acestuia și un prejudiciu în cuantum de 503,62 lei în patrimoniul I.P.J. Constanța.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Medgidia, instanță care a decis, recent, condamnarea inculpatului, la un an și 11 luni de închisoare cu executare.
 
În motivarea deciziei, judecătorii rețin că atât modul de săvârșire a lovirilor și amenințărilor agenților de poliție (infracțiuni în mod evident violente), cât și a distrugerii (realizată prin aplicarea unor lovituri cu capul în geam în timp ce inculpatul era încătușat) și a tulburării ordinii și liniștii publice arată că inculpatul este capabil de fapte de o violență ridicată, iar numai pregătirea agenților de poliție, utilizarea gazului lacrimogen și, în final, amenințarea cu arma au fost suficiente pentru a-l calma pe inculpat.
 
În aceste condiții, spun judecătorii, nu există nicio garanție că, aflat în libertate, inculpatul va învăța să-și corecteze comportamentul în situații viitoare de același fel.
 
Dimpotrivă, mai arată instanța, modul de comitere a infracțiunilor arată că acesta nu este intimidat de prezența organelor de poliție și are o capacitate mare de ripostă atunci când este necesar a fi sancționat.
 
Prin urmare, doar o pedeapsă moderată, dar certă și executată în condiții de detenție corespunde gravității faptelor și este suficientă pentru reeducarea inculpatului.   
 
Instanța a luat că persoanele vătămate nu s-au constituit părți civile în procesul penal.
 
Totodată, judecătorii au dispus confiscarea cazmalei, depusă la camera de corpuri delicte a IPJ Constanța.
 
Decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 2137/2022 din 16.11.2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Caz șocant la Năvodari! Urmează sentința definitivă!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii