Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Îți sparg fața, știu unde stai!” – Un bărbat din Constanța, condamnat după ce a amenințat cu moartea doi polițiști chiar în sediul secției

ro

20 Jul, 2025 12:45 772 Marime text

Foto ilustrativă - sursa: Poliția RomânăUn bărbat din județul Constanța, Marius Surdu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru două fapte de ultraj, după ce, în septembrie 2021, i-a amenințat cu moartea și violențe pe doi polițiști chiar în incinta Postului de Poliție Topraisar. Dosarul a fost inițial judecat de Judecătoria Constanța, iar inculpatul a formulat apel, care urmează să fie soluționat de Curtea de Apel Constanța.

Filmul incidentului: de la o anchetă de violență în familie, la amenințări cu moartea

Potrivit rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în noaptea de 07/08 septembrie 2021, Marius Surdu a fost adus la sediul Poliției Topraisar pentru audieri într-un caz de violență domestică, în urma unui apel la 112 formulat de concubina sa. Deși se afla deja în atenția polițiștilor pentru o posibilă faptă penală, bărbatul, aflat sub influența alcoolului, a adoptat o atitudine agresivă și amenințătoare față de cei doi agenți de poliție,  aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Îți găsesc familia! Îți dau foc la casă!”, le-a spus inculpatul polițiștilor. Mai mult, i-a spus agentului că „îl va căuta, îl va prinde și îi va rupe capul”, potrivit declarațiilor consemnate în dosar.

Potrivit înregistrărilor audio-video și declarațiilor agenților de poliție, inculpatul Marius Surdu a avut un limbaj agresiv, instabil și profund amenințător pe parcursul audierii din noaptea de 7 spre 8 septembrie 2021. În timp ce se afla în sediul Postului de Poliție Topraisar, acesta a spus către agent: „Îți sparg fața, te prind eu pe stradă!”, apoi a adăugat: „Nu scapi tu, știu unde stai, vin peste tine și peste familia ta!”. Către agentul al doilea a strigat: „Și pe tine te prind, o să regreți că te-ai pus cu mine!”. Deși i s-a cerut de mai multe ori să se calmeze și să înceteze, inculpatul a continuat: „O să vedeți voi cine sunt eu! Îi dau foc la casă, la tot neamul tău, mă jur pe ce am mai sfânt!”. Pe fondul consumului de alcool, tonul său a devenit tot mai agresiv, culminând cu exclamații precum „Vă omor! Nu glumesc!” și „Am prieteni care știu să rezolve probleme, așa că ai grijă!”. Aceste afirmații, formulate pe un ton ridicat și repetate cu insistență, au fost catalogate de instanță drept amenințări explicite, directe și capabile să inducă o stare de temere reală.
 

Dovezi clare: totul a fost înregistrat

Incidentul a fost documentat cu:

  • înregistrările audio-video ale camerelor de corp purtate de agenții de poliție,

  • rapoarte de intervenție și declarații ale persoanelor vătămate,

  • procesul-verbal de constatare a infracțiunii și cel de conducere la sediul poliției,

  • fișe de serviciu și de post care confirmau că agenții se aflau în timpul programului,

  • precum și declarația inculpatului, care și-a recunoscut faptele în fața instanței.

În plus, potrivit documentelor din dosar, în momentul reținerii și conducerii la secție, inculpatul a devenit tot mai ostil, motiv pentru care polițiștii au fost nevoiți să întocmească și un raport privind utilizarea forței.

Condamnarea și măsurile impuse

La termenul din 24 aprilie 2025, inculpatul și-a recunoscut integral faptele și a solicitat judecarea cauzei prin procedura simplificată. Instanța a admis cererea, iar ca urmare a recunoașterii, Marius Surdu a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani.

Pe durata supravegherii, acesta trebuie:

  • să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune Constanța,

  • să accepte vizitele consilierului de probațiune,

  • să anunțe schimbarea locuinței și a locului de muncă,

  • să frecventeze un program de reintegrare socială,

  • și să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul primăriilor din Topraisar sau Cumpăna.

De asemenea, i s-a interzis pe o perioadă de 3 ani dreptul de a fi ales în autorități publice sau de a ocupa funcții ce presupun exercitarea autorității de stat.

Dosar în apel

Pe 11 iulie 2025, inculpatul a formulat apel împotriva deciziei Judecătoriei Constanța, iar cauza a fost înregistrată la Curtea de Apel Constanța. Următorul termen a fost stabilit pentru 6 noiembrie 2025.

Instanța de fond a atras atenția inculpatului că, dacă va comite o altă infracțiune în termenul de supraveghere sau nu va respecta obligațiile impuse, suspendarea poate fi revocată, iar pedeapsa cu închisoarea poate deveni executorie.

Infracțiunea de ultraj este reglementată de art. 257 Cod penal și vizează faptele de amenințare, lovire sau alte forme de agresiune împotriva unui funcționar public în exercițiul atribuțiilor sale. În cazul de față, instanța a considerat că faptele inculpatului au depășit limita exprimării libere și au produs o stare de temere reală în rândul agenților.

Citește și
Doi tineri trimiși în judecată pentru utilizarea frauduloasă a unui card bancar pierdut. Condamnări la închisoare. Dosarul se află în apel la Curtea de Apel Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii