Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când va analiza Tribunalul Constanța dosarul pentru desființarea antenelor Vodafone, cerută de primar

ro

02 Dec, 2021 00:00 1465 Marime text
  • Cazul este programat să se desfășoare la data de 1 februarie 2022, de la ora 11.00.
  • Dosarul a ajuns la Tribunal în urma apelului declarat în cauză de reprezentanții companiei Vodafone, după ce Judecătoria Constanța a dispus autorizarea primarului să desființeze lucrările considerate a fi nelegale.
  • În speță, lucrările contestate de primar constau în „reconfigurare antenă existentă executată pe terasa blocului T18 (...), unui număr suplimentar de 18 antene de diferite diametre pe planșeul existent cu înălțime de aproximativ 9,00 m, pe lângă cele amenajate conform autorizației de construire nr. 1062/06.05.2005 și montarea unui pilonet cu o antenă tip RF“.
 
Tribunalul Constanța a stabilit data primei înfățișări, în apel, în dosarul în care primarul orașului a fost autorizat, de Judecătoria Constanța, să desființeze o parte dintre antenele Vodafone din oraș!
 
Potrivit datelor oficiale, cazul este programat să se desfășoare la data de 1 februarie 2022, de la ora 11.00.
 
Este vorba despre dosarul civil 28819/212/2020, ce are ca obiect „autorizare desființare lucrări (Legea 50/1991)“ și în care părți sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de intimat-reclamant și, respectiv, SC Vodafone România SA, în calitate de apelant-pârât.
 
Amintim, cazul a ajuns la Tribunal în urma apelului declarat în cauză de reprezentanții companiei Vodafone, după ce Judecătoria Constanța a dispus autorizarea primarului să desființeze lucrările considerate a fi nelegale.
 
În speță, lucrările contestate de primar constau în „reconfigurare antenă existentă executată pe terasa blocului T18 (...), unui număr suplimentar de 18 antene de diferite diametre pe planșeul existent cu înălțime de aproximativ 9,00 m, pe lângă cele amenajate conform autorizației de construire nr. 1062/06.05.2005 și montarea unui pilonet cu o antenă tip RF“.
 
Cazul a fost soluționat, în primă instanță, de completul C34 al Secției Civile a Judecătoriei Constanța, prezidat de magistratul Irina Ionescu, decizia judecătorilor fiind de a admite acțiunea primarului.
 
„Aducerea imobilului la starea inițială“
 
Prin Hotărârea nr. 6001/2021, instanța a admis cererea de chemare în judecată și a obligat compania „să desfiinţeze lucrările de construcţii pe care le-a realizat fără a deține autorizație de construire, astfel cum au fost identificate și individualizate prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 12105/26.01.2018, respectiv la aducerea imobilului la starea inițială, în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, iar în caz de neconformare, autorizează reclamantul să procedeze la desființarea lucrărilor executate în mod neautorizat la imobilul menționat în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravețiilor nr. 12105/26.01.2018, pe cheltuiala pârâtei“.
 
Amintim, de asemenea, că, la momentul judecării dosarului în primă instanță, reprezentanții Vodafone România au invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, iar pe fondul cauzei au solicitat respingerea cererii.
 
Mai exact, aceștia au argumentat că „pentru modificarea, înlocuirea sau adăugarea de echipamente de comunicații electronice (antene) fără efectuarea unor lucrări asupra infrastructurilor fizice de susținere, nu este necesară autorizație de construire, astfel că lucrările nu au fost realizate nelegal, iar art. 32 alin. 1 din Legea nr. 50/1991 se referă la desființarea contrucțiilor și nu a lucrărilor“.
 
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să admită acțiunea primarului.
 
Acum, cazul va fi analizat și de magistrații Tribunalului Constanța, care vor decide dacă primarul va rămâne cu autorizația de a desființa antenele Vodafone.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul Constanței, autorizat să desființeze antenele Vodafone! (document)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii