Afacerist din Constanța, proces pe 500.000 de euro daune morale! S-a invocat neconstituționalitatea Codului de Procedură penală
Afacerist din Constanța, proces pe 500.000 de euro daune morale! S-a invocat neconstituționalitatea Codului de
31 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1513
Marime text
- Omul de afaceri solicită daune morale de 500.000 de euro și daune materiale de 500.000 de lei pentru acoperirea prejudiciilor pe care le-a suferit fiind pus sub acuzare și judecat în Dosarul Portul.
- La finalul procesului penal, afaceristul a fost achitat definitiv.
În același proces (dosarul 8403/118/2021), omul de afaceri a solicitat și daune materiale de 500.000 de lei, sumele de bani urmând să fie achitate, dacă acțiunea este admisă, de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
Dragoș Iulian Tudoran a intentat proces Statului Român după ce a fost achitat definitiv în dosarul penal cunoscut generic drept Dosarul Portul, instrumentat de procurorii anticorupție.
Acesta s-a adresat Secției I Civile a Tribunalului Constanța, în primă instanță, solicitând ca statul să-i achite daune pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
Totuși, Tribunalul a respins ca prescrisă acțiunea afaceristului, iar acum acesta s-a adresat Curții de Apel.
Dispoziții neconstituționale?
La primul termen în apel, avocații afaceristului au invocat o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 541 alineatul 2 din Codul de Procedură penală.
Mai exact, dispozițiile respective fac referire la faptul că termenul în care poate fi introdusă acțiunea pentru recuperarea pagubei este de șase luni de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată, precum și a ordonanței sau încheierilor organelor judiciare, prin care s-a constatat eroarea judiciară, respectiv privarea nelegală de libertate.
S-a apreciat în proces că aceste dispoziții ar fi neconstituționale în raport de articolul 16 al Constituției (egalitatea în drepturi), de articolul 21 (accesul liber la justiție), de articolul 24 (dreptul la apărare) și, respectiv, de articolul 52 alineatul 3 („Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și nu înlătură răspunderea magistraților care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență“).
În cauză, Curtea de Apel a decis amânarea procesului pentru data de 27 noiembrie 2023, pentru a i se comunica Statului Român prin Ministerul Finanțelor Publice cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate.
Dacă excepția de neconstituționalitate va fi trimisă la Curtea Constituțională și va fi ulterior admisă de judecătorii CCR, acțiunea afaceristului prin care a cerut daune morale și materiale ar putea fi ulterior admisă de instanțele din Constanța, în cazul în care se va aprecia că nu este prescrisă.
În primă instanță, Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 8, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Delia Gherasim, a apreciat că acțiunea este prescrisă.
La Curtea de Apel, dosarul se află în atenția completului AC8, format din magistrații Ionela Diana Faur și Felicia Mirela Marcu.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, dosarul privind daunele are legătură cu ancheta procurorilor anticorupție cunoscută generic drept Dosarul Portul, cauză în care Dragoș Iulian Tudoran a fost trimis în judecată alături de alte zeci de persoane și, în final, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Acum, în procedura civilă, afaceristul a dat statul în judecată și cere recuperarea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său, pretinzând daune morale și materiale.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Dosarul Portul
Un vameș din Constanța va fi despăgubit de Statul Român după o achitare de răsunet!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii