Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Important afacerist din Constanța, acțiune pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare. Tribunalul a pronunțat verdictul

ro

20 Jun, 2022 00:00 1759 Marime text
  • La finalul deliberărilor, judecătorii primei instanțe au ajuns la concluzia că acțiunea afaceristului pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare în cazul său este prescrisă.
  • Decizia Tribunalului Constanța a fost luată în dosarul 8403/118/2021 și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Tribunalul Constanța a judecat acțiunea împotriva Statului Român formulată de omul de afaceri constănțean Dragoș Iulian Tudoran, trimis în judecată de procurorii anticorupție în ancheta cunoscută generic drept Dosarul Portul și achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
La finalul deliberărilor, judecătorii primei instanțe au ajuns la concluzia că acțiunea afaceristului pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare în cazul său este prescrisă.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost luată în dosarul 8403/118/2021 și poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Hotărârea a fost pronunțată de completul Fond civil 8 al instanței, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Delia Gherasim.
 
Amintim, o astfel de acțiune este o procedură prevăzută de legislația în vigoare, prin care o persoană care a fost anchetată și, ulterior, achitată definitiv, poate solicita statului să îi achite despăgubiri.
 
Minuta deciziei Tribunalului
 
Părți în proces sunt Dragoș Iulian Tudoran, în calitate de reclamant și, respectiv, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de pârât.
 
În minuta Hotărârii 2191/2022 a Tribunalului Constanța se arată că instanța „admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de pârât şi de Ministerul Public. Respinge, ca nefondată, cererea de repunere în termenul de prescripţie“.
 
Astfel, Tribunalul „respinge, ca prescrisă, acţiunea în repararea prejudiciului pentru arestare nedreaptă formulată de reclamantul Tudoran Dragoş-Iulian în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice“.
 
Hotărârea Tribunalului poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Amintim aici că, potrivit Comunicatului nr. 209/VIII/3 al Direcției Naționale Anticorupție, Dragoș Iulian Tudoran, „asociat al SC Container Clearance Services SRL Constanța“, a fost trimis în judecată fiind suspectat de comiterea infracțiunilor de „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“.
 
 
De asemenea, acesta era suspectat și de „complicitate la două infracțiuni de dare de mită, în formă continuată; complicitate la două infracțiuni de luare de mită, în formă continuată; instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial“.
 
Se mai arată în comunicatul DNA, printr-o actualizare datând din 19.08.2019, că prin decizia penală nr. 177 din 15.07.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus achitarea inculpaților, printre care și Dragoș Iulian Tudoran, „pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală, sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea“.
 
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a României este definitivă.
 
Acum, rămâne de văzut dacă afaceristul va ataca la Curtea de Apel decizia Tribunalului Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dragoș Iulian Tudoran, undă verde de la Mediu pentru un bloc de patru etaje în Mamaia Nord

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii