Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

5.000 de euro, daune morale pentru un elev din Constanța! A căzut tavanul clasei peste el, la oră!

ro

25 Mar, 2023 00:00 1427 Marime text
  • Se arată în minuta deciziei Tribunalului că instanța „obligă pârâtul Municipiul Constanţa la plata către reclamant a sumei de 1018 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 5000 euro daune morale“.
  • De asemenea, isntanța „obligă pârâtul Municipiul Constanţa să plătească reclamantului suma de 2.798,985 cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxele judiciare de timbru în cuantum total de 1.368,985 lei aferente pretențiilor admise şi onorariul de avocat în cuantum de 1.430 lei“.
Un elev din Constanța este pe cale să primească daune morale în sumă de 5.000 de euro, de la municipalitate, după ce tavanul clasei a căzut peste ele, în timp ce se afla la ora de curs!
 
Accidentul s-a produs în anul 2017, însă ieri, judecătorii Tribunalului Constanța au decis din nou, în urma rejudecării procesului, că elevul este îndreptățit să primească daune morale, dar și materiale.
 
Din minuta hotărârii Tribunalului
 
Tribunalul a respins apelul declarat de municipalitate și l-a admis pe cel al directorului unității de învățământ din momentul producerii incidentului.
 
Se arată în minuta deciziei Tribunalului că instanța „obligă pârâtul Municipiul Constanţa la plata către reclamant a sumei de 1018 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 5000 euro daune morale. Obligă pârâtul Municipiul Constanţa să plătească reclamantului suma de 2.798,985 cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxele judiciare de timbru în cuantum total de 1.368,985 lei aferente pretențiilor admise şi onorariul de avocat în cuantum de 1.430 lei“.
 
Hotărârea poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
 
Dacă se va declara recurs, dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 8666/212/2019*, aflat în prezent pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, Primaria Municipiului Constanța   prin Primar, Unitatea Administrativ Teritorială Constanța numărându-se printre pârâții din proces.
 
Amintim în noiembrie 2017, un elev al Liceului de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța a fost rănit după ce tavanul clasei s-a prăbușit peste el.
 
Liceanul rănit a acționat în instanță unitatea de învățământ și Primăria Constanța, „în calitate de proprietar al corpurilor de clădire“, solicitând 20.000 de euro daune morale.
 
În primă instanță, Judecătoria Constanța a admis în parte acțiunea elevului și a decis ca acesta să primească daune morale de 5.000 de euro.
 
Decizia a fost ulterior atacată la Tribunal, instanță care a menținut dispozițiile privind daunele morale de 5.000 de euro acordate elevului.
 

Rejudecarea apelurilor

Totuși, municipalitatea a declarat recurs, iar Curtea de Apel Constanța a decis trimiterea dosarului înapoi, pentru rejudecarea apelurilor.
 
Acum, judecătorii de la Tribunal au decis că municipalitatea este cea care trebuie să achite elevului daunele morale și materiale, dar și cheltuielile de judecată.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr.10265/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, se arată că elevul a cerut obligarea pârâților din dosar la plata sumei de 3.106 lei reprezentând daune materiale și a sumei de 20.000 de euro reprezentând daune morale.
 
„În motivare, reclamantul a arătat, în esență, că la data de (...).11.2017, în timp ce se afla la orele de curs din cadrul Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, a fost accidentat și vătămat prin desprinderea unei suprafețe din tencuiala tavanului clasei“, potrivit www.rolii.ro.
  
În urma accidentării suferite, liceanul spune că a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale.
 
„Referitor la daunele materiale, reclamantul a susținut că sunt dovedite prin înscrisuri, iar daunele morale sunt justificate în privința cuantumului raportat la suferința îndelungată de 60 de zile de îngrijiri medicale, disconfortul la mers de 1 an, implicit urmările psihice din cauza accidentului. De asemenea, reclamantul a arătat că din cauza accidentului au survenit unele modificări de funcționalitate intrapsihică în cazul său“, se mai arată în motivarea acțiunii.
 
Acum, rămâne de văzut dacă procesul va continua, în recurs, sau dacă toate părțile vor fi mulțumite de această decizie a Tribunalului.
 

Sursa motivare: www.rolii.ro
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

În urmă cu scurt timp!
Curtea de Apel s-a pronunțat în dosarul deschis de Școala 30 Constanța (MINUTA)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii