Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2019. Retrospectiva deciziilor care au marcat justiţia din Constanţa!

ro

30 Dec, 2019 00:00 2113 Marime text

ZIUA de Constanţa prezintă retrospectiva deciziilor care au marcat justiţia din Constanţa! Unul dintre cele mai mediatizate dosare de la Constanţa a fost cel al Retrocedărilor. În prezenta cauză, la începutul lunii februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a soluţionat definitiv procesul, magistraţii dictând în total 117 ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, respectiv nouă ani de închisoare. Totodată, judecătorii au decis ca zeci de terenuri din acest dosar să revină în posesia statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.


În luna martie 2019, Curtea de Apel Constanţa a anunţat decizia definitivă în apelul dosarului denumit generic „Vectra“, unul dintre cele mai mari dosare instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa din punctul de vedere al părţilor civile (aproximativ 200 de persoane). Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă a celor trei inculpaţi la câte 7,8 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Curtea de Apel Constanţa a dispus obligarea inculpaţilor să achite sute de mii de euro cu titlul de despăgubiri, precum şi rejudecarea unor acţiuni civile formulate în prezenta cauză, la Tribunalul Constanţa. Tot în luna martie, avocatul Cătălin Gabriel Filişan a fost ales decan al Baroului Constanţa.


În luna mai, Tribunalul Constanţa a decis în primă instanţă anularea Regulamentul parcărilor din Constanţa. Hotărârea de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa (HCL 235) a fost votată în şedinţa din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, şapte consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alţi trei consilieri s-au abţinut. Potrivit HCL 235/28.06.2018, în funcţie de tipul parcării, se instituie următorul program: pentru parcările rezidenţiale, rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17.00 - 08.00, inclusiv sâmbăta, duminica şi in zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00.00 - 24.00. Prin urmare, în intervalul 08.00 - 17.00, de luni până vineri inclusiv, deţinătorul autorizaţiei rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosinţă prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acest loc.


Tot în luna mai, Tribunalul Constanţa a decis ca Electrocentrale Constanta SA să intre în insolvenţă.


La scurt timp, instanţa a anulat în parte, la cererea Prefecturii Constanţa, hotărârea 167/20.12.2017 privind instituirea taxei speciale de dezvoltare şi promovare a turismului în municipiul Mangalia. În concret, decizia instanţei vizează punctul 2.4. - „Taxa specială pentru dezvoltarea şi promovarea turismului care se aplică persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de transport persoane”, în ceea ce priveşte persoanele juridice care desfăşoară activităţi de transport persoane, altul decât transportul special destinat turiştilor, punctul 2.5.1. - „Supermarket, hipermarket - 15.000 lei/unitate” şi punctul 2.5.4. - „Unităţi de vânzare produse alimentare, nealimentare care îşi desfăşoară activitatea în Municipiul Mangalia, agenţii de turism, prestări servicii, alte activităţi comerciale - 200 lei/punct de lucru”.


În motivare, Tribunalul arată, în cazul punctului 2.4, că „taxa specială pentru dezvoltarea şi promovarea turismului care se aplică persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de transport persoane (definite conform legislaţiei în vigoare): activităţi de transport persoane, inclusiv minicare - 1.000 lei“.


Apoi, în luna iunie, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă a unui adolescent, elev al unui colegiu din Constanţa, pentru comportament de tip bullying, fiind vorba de o premieră atât pentru învăţământ, cât și pentru justiţia din România!


Ca urmare a deciziei Curţii de Apel Constanţa s-a făcut legătura directă între fenomenul bullying și Codul penal, fenomenul bullying fiind încadrat de magistraţi drept „lovire sau alte violenţe“, prevăzută de art. 193 alin. (2) C. pen., cu aplicarea art. 113 alin. (2) C. pen.


În luna iunie, Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea (în primă instanţă) a Hotărârii Consiliului Local Constanta nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa până la pronunţarea instanţei de fond.


În august, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au anunţat decizia finală în dosarul desprins din mega-ancheta presupusei corupţii din Serviciul Rutier Constanţa! În cauză au fost judecaţi trei foşti poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, la momentul declanşării anchetei. De asemenea, alături de cei trei au mai fost deferiţi Justiţiei şi civili. Pe scurt, în urma deciziei Curţii de Apel, un fost „rutierist“ a mers la închisoare pentru şase ani, decizia fiind una definitivă.


În luna septembrie, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au fost învestiţi să soluţioneze dosarului unui grav accident rutier înregistrat în urmă cu nouă ani pe strada Digului din municipiul Tulcea. Conform procurorilor, în dimineaţa zilei de 30 septembrie 2010, un autobuz s-a răsturnat pe digul din cartierul de est al municipiului. Potrivit datelor oficiale, în autobuz au urcat în jur de 70-80 persoane, dintre care 54 se aflau pe scaune, iar restul în picioare pe culoar. În urma accidentului, patru femei au murit iar 36 au fost rănite.


În luna octombrie, judecătorii Curţii de Apel Constanţa s-au pronunţat în dosarul în care s-a solicitat anularea hotărârii Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României referitoare la legalitatea constituirii completurilor de trei judecători. Instanţa a respins acţiunea.


În noiembrie, Curtea de Apel Constanţa a dat soluţia definitivă în dosarul restaurantului Beirut, cauză în care George Karam, fostul patron al restaurantului, a fost condamnat la opt ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare. Curtea de Apel Constanţa a mai dispus acordarea sumei de aproximativ un milion de euro cu titlul de daune morale și materiale.

Amintim că restaurantul a fost distrus de un incendiu, în data de 5 aprilie 2014. Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. În ceea ce priveşte partea civilă, Judecătoria Constanţa a acordat în primă instanţă despăgubiri de aproape opt milioane de euro, ceea ce reprezintă o premieră în Justiţia din Constanţa, având în vedere că infracţiunile sunt din culpă. Curtea de Apel Constanţa a micșorat daunele de la opt la un milion de euro.


La începutul lunii decembrie, Curtea de Apel Constanţa a pronunţat poate una dintre cele mai mari pedepse date în Constanţa într-un dosar privind uciderea din culpă (opt ani de închisoare)! Este vorba despre un accident rutier înregistrat în seara zilei de 21 noiembrie 2018, pe DN 2A, pe podul rutier de la Ovidiu care traversează Canalul Ovidiu - Poarta Albă. Atunci, trei persoane au murit (două femei şi un copil), iar o alta a fost grav rănită.


Aproape de jumătatea lunii, pe rolul Judecătoriei Constanţa a fost deschisă o acţiune în civil, prin dosarul înregistrat la data de 20 decembrie 2019, cu număr unic 34795/212/2019, având ca obiect obligaţie de a face. Reclamant este Municipiul Constanţa prin Primar şi pârât este CT BUS SA. Încă din ziua grevei spontane a şoferilor societăţii de transport public în comun, primarul Decebal Făgădău a anunţat că va urma o acţiune în instanţă pentru a recupera prejudiciul adus atât companiei, cât şi municipiului.


Pe data de 20 decembrie, Curtea de Apel Constanţa au luat o decizie de interes maxim mai ales pentru persoanele care suferă de afecţiuni oncologice. În concret, judecătorii au obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale să asigure înscrierea medicamentului XGEVA Denosumab în lista de medicamente de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală. Astfel, XGEVA ar putea fi adăugat în lista medicamentelor compensate.


Citește și:

S-a stabilit data la care s-ar putea anula definitiv Regulamentul parcărilor din Constanţa

Veşti bune pentru bolnavii de cancer
Judecătorii constănţeni obligă Ministerul Sănătăţii să înscrie XGEVA Denosumab pe lista medicamentelor compensate


Se cer daune de 30 de milioane de euro
Femeie moartă după o operaţie la o clinică privată din Constanţa. Medicul anestezist, trimis în judecată

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii