Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoți și biserici la sat Parohia Poiana, județul Constanța (galerie foto)

ro

19 Oct, 2019 00:00 6496 Marime text

Satul Poiana este încadrat administrativ orașului Ovidiu, județul Constanța, și este situat la 14 km de reședința de județ, Constanța. Satul este așezat într-o frumoasă poieniță de unde îi provine și actualul numele. Relieful zonei este predominat de podișuri, cu altitudini reduse.




Potrivit tradiției locale, satul Poiana a fost întemeiat în secolul al XVII-lea, de frații turci Orzali, care i-au dat numele Horoslar, ce se traduce „cocoș”. Spre sfârșitul secolului XIX, așa cum ne arată datele din Marele Dicționar Geografic al României, volumul II, în Horoslar trăiau doar turci și tătari, iar satul era în subordinea comunei Palazu Mare: „Horoslar, sat, în jud. Și pl. Constanța, cătunul com. Palazul Mare, situat în valea Horoslar-Ceair, în partea de S-V a comunei. Este închis la N de către dealul Duran-Bair, iar la S de către Dealul Tașli-Bair sau Horoslar. Are o suprafață de 440 hect. din care 59 hect. sunt ocupate de vatra satului. Populațiunea sa, compusă mai mult din turci și tătari, este de 105 familii sau 420 de suflete. Prin sat trece drumul comunal Nazarcea – Palazul Mare și pleacă alte drumuri, tot comunale, spre Canara și spre Ala-Capî”.


La începutul secolului XX, în Horoslar s-au așezat câteva familii de germani, cel mai probabil veniți din sudul Basarabiei. La recensământul din anul 1902 a rezultat că, în Horoslar trăiau 142 de germani, 26 de tătari și 10 români. În anul 1929, pe baza decretului 799, localitatea și-a schimbat numele din Horoslar în Cocoşu, iar din anul 1964 satul poartă numele de Poiana. Din punct de vedere etnic, astăzi, satul este format din români și aromâni, dar și din două familii de turci.


În anul 1934, germanii, care erau de confesiune catolică, au construit o bisericuță în formă de corabie, cu suprafața de 70 m2, din chirpici, pe temelie de pământ, acoperită cu țiglă, fără turle și fără pictură interioară sau exterioară. În anul 1940, după repatrierea germanilor, sub lozinca Heim ins Reich (Acasă în Reich), biserica ridicată de ei a fost dată cultului creştin-ortodox, Episcopia Constanţei numindu-l ca prim paroh pe preotul bisericii din Ovidiu, cel căruia i-a fost încredinţată misiunea de a pregăti sfântul lăcaş în vederea oficierii slujbei de sfinţire.


Biserica a primit hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și a fost împodobită cu o catapeteasmă din lemn. Printre icoanele catapetesmei se numără și două icoane din anii 1922 și 1932. Este vorba despre icoana „Sfintei Parascheva”, donată de familia Aristide Jacob în anul 1922 și icoana „Sfintei Treimi”, dăruită de familia Hristu Suslu în anul 1932.
Biserica din Poiana a fost, în decursul anilor, când de sine stătătoare, când filială a parohiei Ovidiu. Astăzi biserica este independentă, alcătuind Parohia Poiana.


În luna iunie a acestui an, biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Poiana a fost renovată pe exterior, lucrare realizată cu sprijinul enoriașilor și a familiei Roșca, din Poiana.


În curtea bisericii este în construcție un nou lăcaș de cult, din cărămidă, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Noua biserică a fost începută în anul 1992 de preotul Leonard Florin, cu sprijinul primarului de atunci, Ion Podaru. Lucrările au continuat și sub parohiatul părintelui Constantin Bogdan Papacostea, care a ridicat zidurile până la acoperiș. Lucrările au fost reluate în anul 2017, de actualul paroh, preotul Eugen Petcu, care a finalizat acoperișul și turla. Astăzi, la biserica nouă se lucrează la punerea geamurilor și ușilor de termopan. Lucrările au fost posibile cu ajutorul credincioșilor, dar și al Primăriei Orașului Ovidiu, prin domnul primar George Scupra, și al Consiliului Local Ovidiu.


Preoții care au slujit la biserica din Poiana sunt: preotul Pacea, preotul Leonard Florin, preotul Constantin Bogdan Papacostea, iar în prezent slujește preotul Eugen Petcu.





Preotul paroh Eugen Petcu


Părintele Eugen Petcu s-a născut pe 28 decembrie 1986, în Slobozia, județul Ialomița. Este absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, promoția 2007, și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, secția Teologie Pastorală, promoția 2011. Din anul 2013 deține titlul de Master, tot al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, specializarea Teologie Biblică. Pe 1 iunie 2013 s-a căsătorit cu Adelina Arhipencu, iar pe 16 noiembrie 2014 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Poiana, de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În această parohie, pe lângă activitatea administrativă amintită, părintele Eugen Petcu se implică și în numeroase activități social-filantropice și pastorale.


Bibliografie


Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Ovidiu, Filiala Poiana, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI, Protoieria Constanța 1, Constanţa, 2016
Lahovari, George Ioan, Marele dicționar geografic al Romîniei, Vol. II. București, 1899


Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)


Despre Ionuț Druche
 
Ionuț Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanța. Este absolvent al Școlii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanța, al Grupului Școlar Industrial Construcții de Mașini din Constanța și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanța, promoția 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este și bibliotecar la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Preocupat de istoria contemporană a vieții bisericești din Dobrogea, Ionuț Druche a organizat din 2010 și până în prezent mai multe comemorări și simpozioane. De asemenea, este autor și coautor a mai multor cărți și articole.



Citeşte şi:
 

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
 

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 

Preoți și biserici la sat Parohia Mircea Vodă, județul Constanța (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii