Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opiniile absolvenților de la Stomatologie, la terminarea facultății (galerie foto)

ro

23 Sep, 2014 00:00 14752 Marime text
Pe lângă boboci, toamna se numără şi absolvenţii la Facultatea de Medicină Dentară. Imediat după susţinerea examenului de licenţă, stând de vorbă cu decanul facultății, conf. univ. dr. Aureliana Caraiane, am conturat împreună două aspecte îmbucurătoare. Primul motiv de bucurie sunt calificativele foarte bune obţinute de proaspeţii medici, iar cel de-al doilea, buna convieţuire a numeroase culturi şi religii din interiorul facultăţii.

În rândurile ce urmează. vom prezenta o parte dintre tinerii greci, bulgari, albanezi, iranieni şi români din alte localităţi care au ales, în urmă cu şase ani, să înveţe stomatologie în cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Cum a decurs acomodarea cu profesorii şi colegii din România şi ce părere ai despre ţara noastră, după aceşti ultimi ani petrecuţi aici?

Saeedeh Sahzabi Effati (Iran): Având în vedere că provin dintr-o ţară cu altă cultură şi alte obiceiuri, uneori, oamenii m-au privit într-un mod mai ciudat, cu o oarecare îngrijorare, dar acest lucru nu m-a deranjat foarte mult, deoarece nu a fost pentru prima dată când aveam contact cu lumea europeană. În primul an, a fost puţin mai greu, deoarece colegii au fost destul de distanţi faţă de mine, dar, odată cu trecerea timpului, ne-am apropiat şi mi-am făcut prieteni noi. Profesorii au fost, câteodată, destul de exigenţi, dar având în vedere că noi, ca viitori doctori, trebuie să dăm tot ce e mai bun din noi pentru a trata pacienţii, a meritat tot efortul depus. România este o ţară liniştită, cu multe locuri în care îţi poţi „încărca bateriile“, cu peisaje superbe, de negăsit în alte ţări, poluarea nu este la un nivel atât de ridicat ca în ţara mea, iar oamenii sunt primitori, sufletişti.

Care au fost argumentele pentru care, în urmă cu şase ani, ai ales Facultatea de Medicină Dentară din Constanţa?

Mihaela Dumitru (Tulcea): Am ales Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa pentru că auzisem, la momentul respectiv, din foarte multe părţi, că este o facultate serioasă, cu profesori foarte buni şi că, spre deosebire de alte facultăţi de profil din ţară, vom avea ocazia să lucrăm cu pacienţi, sub atenta observare a profesorilor. Mi s-a spus să învăţ şi să lucrez cât de mult pot, pentru că, atunci când voi termina, voi fi foarte încrezătoare în mine şi în cunoştinţele mele şi astfel mă voi putea descurca singură cu pacientul. Era şi aproape de casă, eu fiind din Tulcea, iar lucrul acesta a fost un mare avantaj. Sunt foarte fericită pentru alegerea făcută, mai ales că acum pot începe munca, fără frica lipsei de experienţă.

Care sunt alternativele de studiu şi de practică pe care le are un proaspăt absolvent de medicină dentară în anul 2014?

Hâncu Marilena-Gabriela (Brăila): Consider că masteratul şi doctoratul sunt opţiuni pentru cei care doresc să continue în cercetare sau în învăţământ. Sunt convinsă că rezidenţiatul te pregăteşte pentru evoluţia profesională constantă de care are nevoie un tânăr medic dentist.

Cum a decurs procesul de învăţare a limbii române şi cine te-a ajutat să te perfecţionezi?

Dimitrios Dimitriadis (Grecia): Foarte util a fost anul pregătitor susţinut în capitala României, dar nu aş fi reuşit fără răbdarea şi ajutorul colegilor. La rândul meu, le-am tradus câteva cuvinte în greceşte, pe care sunt convins că nu le vor uita.

Întrucât ai absolvit şi Facultatea de Farmacie, tot din cadrul Universităţii „Ovidius“, te rog să ne expui, motivat, decizia finală a domeniului prin care te-ai decis să ajuţi pacienţii.

Marcel Lucian Dobrescu (Ploieşti): De mic copil, am simţit că sunt atras de domeniul medical, mai ales că am fost inspirat de mama şi de rudele noastre. Mi-a făcut plăcere să studiez Farmacia, dar practica în sine, să stau să eliberez medicamente pacienţilor, nu m-a convins. În schimb, satisfacţia profesională personală pe care ţi-o dă mulţumirea unui pacient care părăseşte vindecat cabinetul de medicină dentară cred că m-a legat pe viaţă de această meserie.

Te-ai hotărât dacă vei pleca înapoi în Albania sau dacă vei profesa în România?

Kreshnik Celaj (Albania): Mi-aş continua studiile şi practica în Constanţa, dar birocraţia mă descurajează, motiv pentru care cred că voi aplica în Albania noţiunile învăţate în facultate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii