Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Adela Borcănea, de la Atemi Karate Constanța „Dedic victoria bunicii mele, care n-a apucat să mă vadă campioană mondială“

ro

29 Jan, 2022 00:00 5855 Marime text
 


• Adela Borcănea a cucerit medalia de aur la kumite cu ocazia Campionatului Mondial de karate WUKF care s-a desfășurat în România, la Cluj-Napoca.
• Campioana este elevă în clasa a zecea la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Constanța și face karate încă de mică.
• Adela este pregătită de mama sa, Mihaela Borcănea, și de mătușa ei, Cristina Borcănea.

 
Pentru tânăra Adela Borcănea (16 ani), practicantă de karate la clubul Atemi Karate Constanța, cucerirea titlului de campioană mondială a devenit un vis împlinit.
 
Ediția 2021 a Campionatului Mondial de karate WUKF s-a desfășurat în România, la Cluj-Napoca, iar România și Constanța au fost reprezentate și de 13 sportivi și sportive de la Atemi Karate Constanța, pregătiți de surorile Mihaela și Cristina Borcănea. La competiție au participat peste 1.300 de sportivi, din 39 de țări, iar evoluția reprezentanților Atemi Karate Constanța a fost una de ținută, luptătorii grupării de pe litoral plecând de la întrecere cu tolba plină, cu 17 medalii (una de aur, șapte de argint și nouă de bronz).
 
Medalia de aur i-a aparținut Adelei Borcănea (la proba de kumite), sportiva constănțeană obținând la Cluj-Napoca și o medalie de argint, la kata. Evoluția și medaliile cucerite de Adela la acest Mondial întregesc un palmares deosebit al fetei, care cuprinde, până acum, o altă medalie (bronz), la Campionatul Mondial (2019, Bratislava), dar și numeroase titluri și alte prezențe pe podium la Campionatul Național ori la alte întreceri de karate.
 
Elevă în clasa a zecea la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Constanța, Adela face karate încă de mică, iar la primul ei Campionat Mondial, la care a concurat la vârsta de opt ani, a ocupat locul patru. Pregătită de mama sa, Mihaela Borcănea, și de mătușa sa, Cristina Borcănea, Adela are tot viitorul în fața în karate și se pregătește pentru noi victorii.        
 
Ce reprezintă pentru un sportiv să-și împlinească visul de a deveni campion mondial, cât de greu se ajunge la medalia de aur şi ce planuri de viitor are Adela în sportul de contact?
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Adela Borcănea, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

 


Întrebările redacţiei: 
 
  1. Adela, știu că ai ajuns la karate pe la vârsta de trei ani. Pentru orice copil, sportul e în primul rând o joacă la această vârstă. Îți mai aduci aminte de acel moment în care ai pășit pentru prima dată în fascinanta lume a karatelor?
Nu foarte bine, eram prea mică. Oricum, am început karatele tot la clubul Atemi, fiind antrenată de mama și de mătușa mea.
 
  1. Apoi, pe la cinci - șase ani, ai început mai serios acest sport și inevitabil a urmat și primul concurs. Cum a fost debutul tău într-o competiție de karate?
Primul meu concurs a fost o cupă la Slobozia. M-am clasat pe locul al doilea și nu am înțeles atunci de ce, pentru că aveam aceleași note cu sportiva de pe locul întâi. De atunci am luat în serios karate-ul.
 
  1. Ce reprezintă pentru tine titlul de campioană mondială? Schimbă un sportiv, sub toate aspectele, realizarea unei asemenea performanțe?
Simt că titlul de campioană mondială pentru mine la această vârstă ar fi abia începutul. De aici încolo, trebuie să demonstrez că merit să fiu în continuare printre cei mai buni. Nu m-am schimbat în urma acestei performanțe.
 
  1. Cât de greu se ajunge la medalia de aur într-un Campionat Mondial ori în altă mare competiție? Ce sacrificii ai făcut tu ca să-ți împlinești visul?
Nu e foarte ușor să fii primul. În afară de antrenamente intense, psihic bun, emoții, de multe ori ne „luptăm“ și cu adversari care nu au tocmai un comportament sportiv. Nu consider că am făcut sacrificii, doar am mers la antrenamente, iar în competiții mi-am ascultat senseiul.
 
  1. Cui dedici victoria de la Cluj-Napoca, în urma căreia ai devenit campioană mondială?
Bunicii mele, care n-a apucat să mă vadă campioană.
 
In memoriam
 
Karate Atemi Constanța
În tinerețe, mama antrenoarelor Mihaela și Cristina Borcănea a apărut în „Toate pânzele sus“ (galerie foto)

 
  1. În karate, între kumite și kata, ce-ți place mai mult?
Kumite-ul e preferatul meu. E o formă a artelor marțiale care ne învață să ne autostăpânim, având în vedere că este o luptă cu un adversar pe care nu avem voie să-l rănim, deși mai există și astfel de cazuri.
 
  1. Este un avantaj pentru un sportiv să fie antrenat de un părinte ori de alte persoane apropiate, cum e cazul tău, care ești pregătită de mama și de mătușa ta?
Nu chiar, pentru că sunt mai dure cu mine. În plus, există presiunea că, fiind fata senseiului, trebuie să fii mereu bună.
 
  1. Care a fost cea mai importantă victorie a ta de până acum din competiții? Dar înfrângerea care ți-a adus cea mai mare amărăciune?
Succesul de la Campionatul Mondial este cea mai importantă victorie a mea de până în prezent. Cea mai grea înfrângere a fost la ultimul concurs la care am participat, în 2021, Cupa României, la care adversara mea, deși nu era atinsă la față, reușea să convinsă arbitrii că a fost lovită. Și astfel am fost descalificată.
 
  1. Cine este idolul tău în karate şi ce apreciezi cel mai mult la această persoană?
Nu am un idol. Cred că trebuie să fim mai buni decât noi, cei de ieri, iar orice ce facem trebuie să facem foarte bine.
 
  1. Ce hobby-uri ai în afara sălii de antrenamant și a concursurilor? Pe lângă karate, ce alte sporturi îți mai plac şi le urmăreşti îndeaproape?
Îmi place să gătesc, deserturi, mâncare gătită, fructe de mare și îmi place să le și mănânc. În ce privește alte sporturi, mă mai uit la fotbal și gimnastică, dar nu la modul serios, nu sunt o pasiune.
 
  1. Ce planuri de viitor ai în karate? Ce urmează, după ce ți-ai adăugat în palmares medalia mondială de aur?
Dacă voi continua cu karate-ul, îmi doresc să mă mențin pe primele locuri, atât în țară, cât și în Europa și pe plan mondial.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Atemi Karate Constanța
Adela Borcănea, campioană mondială. Aproape 20 de medalii pentru clubul de pe litoral în competiția stelelor (galerie foto)

 
Medalii la Campionatul Mondial de Karate WUKF pentru Atemi Karate Constanţa (galerie foto)
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii