Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Karate Atemi Constanța În tinerețe, mama antrenoarelor Mihaela și Cristina Borcănea a apărut în „Toate pânzele sus“ (galerie foto)

ro

30 Mar, 2020 00:00 7474 Marime text

Gabriela Borcănea (fostă Dobrescu), mama surorilor Mihaela și Cristina Borcănea, antrenoare la Atemi Karate Constanța, a avut o vacanță extraordinară în anul 1975, tânăra de 17 ani (pe atunci) apărând în celebrul serial „Toate pânzele sus“!

O parte dintre filmări au avut loc la Constanța, iar echipa serialului a fost cazată și la hotelul Palace, acolo unde lucra mama Gabrielei. Aceasta a aflat că se caută tineri pentru a apărea în producție și i-a spus fiicei sale. Alături de alte fete și de alți băieți, Gabriela a dat o probă și a fost acceptată! A participat apoi la filmări, câteva luni, pe perioada vacanței de vară, având apariții episodice, mai ales ca turcoaică și grecoaică. „Filmările au avut loc în Portul Tomis și puțin pe faleză la Cazino, dar și în interiorul acestuia. Am participat vreo două luni (până la finele verii) și puțin din toamnă. Când a început anul școlar, eu nu am mai putut merge. Eram elevă la Liceul 5 (actualmente, Liceul Teoretic „Decebal“) și trecusem în clasa a 11-a. Oricum, prezența la filmări, în preajma atâtor monștri sacri ai cinematografiei românești, a fost ceva extraordinar pentru mine. Am avut o vacanță superbă, nemaipomenită. Plus că, tineri fiind, ne și distram. Se filma de dimineață până seara. Câteodată, era foarte cald, uneori se trăgeau multe duble, dar nouă, tineretului, ne plăcea. Eram fericiți de ce trăiam“, a declarat Gabriela Borcănea.


Ce îi spunea Jean Constantin

Aceasta are mai multe fotografii de la filmări, iar într-una dintre ele apare alături și de Jean Constantin. „În momentul când s-a făcut poza, ne zicea de țițipari (așa le spunea el garizilor) și cum îi mănâncă el cruzi. Oricum, eu citisem romanul «Toate pânzele sus» al lui Radu Tudoran, îmi plăcuse foarte mult, și, când am aflat că echipa de filmare a fost cazată la hotelul unde lucra mama, am fost foarte încântată“, mai spune Gabriela Borcănea. Ea a postat pe Facebook mai multe fotografii de la filmări, care au cules aprecierile apropiaților. „Ale tinereții valuri!“, „Wooaw! Gabi, ce copilă frumoasă!“, „Superbă! Îmi aduc aminte și acum când te-am văzut prima dată ce mândră mă simțeam!“, „Ce frumoasăăă!“, „O mamă talentată și frumoasă!“ sau „Ce au trecut anii!“, au fost câteva dintre comentarii. „Daa, a fost o vacanță superbă“, a răspuns Gabriela.
 

Și-a adus aminte de Ilie Ioan

„În toate pânzele sus“ a apărut și Ilie Ioan, fost crainic (vreme de peste 50 de ani) al stadionului din Constanța (în prezent numindu-se „Gheorghe Hagi“) și fost administrator al hotelului „Continental“. Acum în vârstă de 79 de ani, Ilie Ioan avea 35 de ani când a apărut în serial, în episodul 3 („Bazarul deşertăciunilor şi omul negru“), vreme de 33 de secunde, interpretând un comerciant turc. Văzând articolul din ZIUA de Constanța, din 2015, legat de apariția lui Ilie Ioan în serial și pozele de atunci, Gabriela Borcănea și-a adus aminte de el! „Era mult mai mare decât noi și nu era în grupul nostru, dar îmi aduc aminte de dânsul. El a avut un mic rol, noi am fost doar figuranți. De vârsta noastră era «Mihu», interpretat de Cristian Șofron. El mai stătea printre noi“, a povestit Gabriela Borcănea.
 

Ea a făcut balet, fetele sale - karate

Aceasta are două fete, Mihaela și Cristina, iar ambele sunt cunoscute în lumea sportului constănțean, dar și în karatele din România, activând ca antrenoare la Clubul Sportiv Atemi Karate Constanța, după ce au și practicat (cu rezultate) acest sport. De mai mulți ani, își îndrumă elevii pe același drum al performanței. Sub bagheta surorilor Borcănea, pe lângă prezențe pe podium la întrecerile interne, reprezentanții Atemi Karate Constanța au cucerit medalii și la competițiile internaționale, inclusiv la Campionatul Mondial. În 2018, Mihaela Borcănea (care e mai mare cu un decât Cristina) a dobândit calitatea de antrenor emerit. Mama surorilor Borcănea se mândrește cu ele. „Au început sportul de mici, din clasele primare. Eu, când eram mică, am făcut balet, de la trei ani până în clasa a șasea, dar am fost nevoită să mă opresc din pricina unei probleme medicale“, mai spune Gabriela Borcănea.

Sursa foto: Facebook


Citește și:

Ilarion Ciobanu a asmuţit câinele pe el Ilie Ioan, crainicul stadionului „Farul“, a jucat în „Toate pânzele sus“

Medalii la Campionatul Mondial de Karate WUKF pentru Atemi Karate Constanţa (galerie foto)

Mihaela Borcănea, titlu de antrenor emerit Atemi Karate Constanța a cucerit 24 de medalii la Cupa României (galerie foto)

CS Atemi Karate Constanţa, pe podium şi la Campionatul Balcanic UWK (galerie foto)

CS Atemi Karate, 24 de medalii la Cupa Băilor Pucioasa. Copiii se pregătesc pentru Naţionale şi Europene (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii