Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepreşedintele Tribunalului va tranşa dosarul „Bani pentru şefi din CJC" Ce spune şeful Departamentului Legislativ al Deputaţilor, judecat la Constanţa

ro

27 Mar, 2012 00:00 1864 Marime text
Mija-EugeniuMija.jpgProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au finalizat cercetările în celebrul dosar „Bani pentru şefi din CJC". În această cauză penală un afacerist bucureştean se află în arestul Poliţiei pe motiv că ar fi cerut bani pentru a interveni pe lângă şefi din Consiliul Judeţean Constanţa. Mai mult decât atât, pe lângă afaceristul din spatele gratiilor, procurorii au mai dispus trimiterea în judecată a lui Realini Lupşa, cunoscut ca şi „Alin", cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor. Şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, a fost deferit instanţei în acest dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că în sarcina lui Eugeniu Mija s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, în timp ce Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu sunt acuzaţi de câte o infracţiune de trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, oamenii legii au reţinut că în cursul lunii noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu, au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 de lei. În fapt, spun anchetatorii, banii reprezentau 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa. „Banii au fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 RON. Suma de 2.000.000 RON urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective", se mai arată în cercetarea procurorilor DNA Constanţa. Tot potrivit acestora, la data de 10 ianuarie, Eugeniu Mija ar fi pretins de la denunţător suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului. „La data de 6 februarie 2012, Mija Eugeniu a primit de la denunţător suma de 15.000 de euro, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. La data de 7 februarie 2012, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a inculpatului Mija Eugeniu pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită (comunicatul nr. 51/VIII/3 din data de 7 februarie 2012). Faţă de inculpatul Lupşa Realini, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită", conform unor informări oficiale ale DNA.

Ce au zis Realini şi Vasilescu

Nu este de trecut cu vederea faptul că la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa şi Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Constanţa. Un alt aspect care nu trebuie omis este acela că dosarul penal al fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Constanţa cu numărul unic 3092/118/2012, prima înfăţişare fiind programată pentru data de 26 aprilie. În urma repartizării aleatorii, dosarul a ajuns în atenţia completului FC 1 al Tribunalului Constanţa, prezidat de magistratul Teodor Viorel Gheorghe, vicepreşedinte al Tribunalului Constanţa. Contactat telefonic, Realini Lupşa ne-a declarat că a fost chemat la sediul DNA pentru a da declaraţii în dosar şi că aşteaptă cursul anchetei judecătoreşti. Cu privire la cauza în care a fost trimis în judecată, înaltul funcţionar public Nicolae Vasilescu, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze, ne-a spus că nu are nicio legătură cu dosarul instrumentat de DNA Constanţa. „Din păcate, se pare că procurorul pare că dă dovadă de lipsă de profesionalism sau de nu ştiu, altceva. Nu am nicio legătură cu acest dosar, nu-l ştiu pe acest Eugeniu Mija", a mai spus Vasilescu, care nu exclude ca dosarul să fie unul politic. „Este o mare surpriză pentru mine, pentru că nu am nicio legătură cu acest caz", a conchis preşedintele Casei Româno - Chineze.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii