Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 26 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alți doi inculpați din dosarul de mită de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, în atenția Tribunalului Constanța! Cel suspectat de dare de mită și-a recunoscut fapta la DNA

ro

25 Jul, 2025 11:00 433 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: ZIUA de Constanța

Tribunalul Constanța are în vedere alți doi inculpați cercetați într-un dosar de mită de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, în care Marius Ion Sponoche este suspectat de fapte de corupție, respectiv luare de mită!
 
Memedula Erdivan, administratorul firmei care a efectuat lucrări de renovare și modernizare bloc operator și compartiment ATI a recunoscut, suspectat de dare de mită, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției la DNA, acord care, potrivit portalului instanțelor de judecată, va fi examinat de magistrații Tribunalului Constanța, la începutul lunii octombrie, anul curent.
 

 
Într-un alt dosar disjuns din cel de în care Marius Sponoche a fost trimis în judecată, Laura Iuliana Cocor a fost deferită justiției, tot pentru fapte de corupție! Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, aceasta, în calitate de Șef Serviciu Administrativ în cadrul Spitalului Orășenesc Cernavodă ar fi pretins, pentru sine și pentru inculpatul Sponoche Marius Ion suma de 30.000 de euro din care ar fi primit la data de 10 februarie 2025 suma de 15.000 de euro.
 
Dosarul cu indicativul 3672/118/2025 a fost înregistrat pe Secția Penală a Tribunalului Constanța, joi, 24.07.2025, însă deocamdată nu a fost stabilit niciun termen de judecată.
 
 
Modus operandi – traseul mitei în Spitalul Orășenesc Cernavodă – date din rechizitoriu
 

Din analiza coroborată a întregului material probator administrat a rezultat următoarea situaţie de fapt:
 
Inculpatul Sponoche Marius Ion ocupă și exercită funcția de manager al Spitalului Orășenesc Cernavodă din anul 2019 dar lucrează în cadrul unității publice de foarte mulți ani ca economist. În ceea ce o privește pe inculpata Cocor Laura, aceasta lucrează la Spitalul Orășenesc Cernavodă din anul 1997, inițial ca asistentă, apoi referent tehnic și, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ca șef al Serviciului Administrativ.
 
În paralel, inculpata a primit prin multiple decizii emise de inculpatul Sponoche diverse atribuții și calități importante precum exercitarea controlui financiar preventiv (începând cu 8 septembrie 2022), președinte al comisiei de deschidere și evaluare a ofertelor pentru încheierea unor contracte de achiziție (începând cu 9 iunie 2021), responsabil cu supravegherea derulării unor contracte și lucrărilor de reparații (începând cu 22 martie 2022 pentru contractul nr 46/2022, începând cu data de 20 februarie 2023 pentru contractul nr 51/2023), responsabil cu derularea contractelor de mentenanță și service (începând cu data de 28 martie 2023), președinte al comisiei de recepție a lucrărilor de reparații din cadrul Spitalului Orășenesc Cernavodă (începând cu 24 aprilie 2023), cadru tehnic cu atribuții în domeniul PSI (începând cu 25 ianuarie 2025) Investigațiile preliminare efectuate în cursul anchetei penale au relevat faptul că inculpatul Sponoche Marius Ion și inculpata Cocor Iuliana Laura favorizează anumiți operatori economici, respectiv SC (...)SRL Constanța și SC (...) Agigea, în sensul că acestora le sunt atribuite cu regularitate contracte de lucrări prin încredințare directă. Ambele societăți comerciale sunt deținute de inculpatul M.E..
 
Concret, din datele transmise de Spitalul Cernavodă, în perioada 2022-2024 societății (...) i-au fost atribuite 44 de contracte iar societății (...) un număr de 15 contracte.
 
Din punct de vedere al plăților, în anul 2022 (...) a încasat 944.541,56 lei iar (...) 313.313,91 lei; în anul 2023 (...) a încasat 109.695,80 lei iar (...) 872.626,11 lei; în anul 2024 (...) a încasat 1.621.631,76 lei lei iar (...) 175.883 lei.  La acestea se adaugă suma de 754.694,31 lei  încasată în anul 2024 de o altă societate a inculpatului M.E., respectiv (...) SRL în baza unor comenzi urmate de livrarea produselor solicitate (alimente, materiale sanitare, detergenți, eprubete, etc).

 
În total, Spitalul Cernavodă a plătit celor 3 societăți, în intervalul 2022-2024, cca 5 milioane de lei. 
 
Astfel cum rezultă din declarațiile inculpaților Cocor și M.E., cei doi s-au cunoscut în anul 2019, în contextul atribuirii unui contract de achiziție publică. Încă de la începutul relației cei doi au convenit în privința necesității de a ”pune în plus” anumite sume în devizele de cheltuieli pe baza cărora se întocmeau ulterior contractele și ”aducerii înapoi la spital” a acestora.
 
Cel puțin în raport de declarațiile inculpatei Cocor, mita cuvenită funcționarilor publici era prevăzută încă din perioadă anterioară semnării contractelor prin majorarea prețurilor ofertate.
 
Chiar dacă persoanele cercetate evită să recunoască stabilirea concretă și punctuală pe fiecare contract a termenilor înțelegerilor privitoare la banii solicitați și remiși cu titlul de mită, din analiza coroborată a declarațiilor, conversațiilor purtate prin intermediul aplicației WhatsApp și notelor de redare a convorbirilor telefonice rezultă că între inculpații Sponoche, Cocor, (…) și M.E. s-a creat în timp o legătură suficient de puternică încât discuțiile amănunțite să nu mai fie necesare.
 
Astfel, era de la sine înțeles pentru inculpatul M.E. că după efectuarea lucrărilor și încasarea sumelor facturate trebuia să le remită funcționarilor anumite sume de bani în legătură cu atribuirea contractului și plata prețului. În consecință, discuțiile, când erau purtate, priveau doar matematica mituirii, inculpații Cocor și M.E. realizând un fel de contabilitate comună ilicită.
 
Nu există nici un motiv temeinic pentru a pune în discuție sinceritatea inculpatei Cocor când afirmă că mita ajungea la manager, cu singura excepție a nuanței că aceasta nu păstra nimic ci transmitea mai departe întreaga sumă primită.  În sprijinul acestei concluzii stă conversația purtată de inculpata Cocor și inculpatul Sponoche în momentul remiterii sumei de 15.000 euro. Dialogurile se succed natural, fără cel mai mic semn de nedumerire sau mirare din partea inculpatului când i se indică suma de bani, sursa acestor bani, tipul de monedă (euro) și faptul că reprezintă doar jumătate din ce se cuvine.     
 
Din verificările realizate de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului Teritorial Constanța a rezultat faptul că numai în cursul anului 2024 SC (...)SRL a contractat 41 de lucrări publice de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, cea mai relevantă dintre acestea fiind realizată în cursul lunii iulie 2024 și anume contractul de lucrări de renovare și modernizare bloc operator și compartiment ATI în valoare de 184.710 euro.
 
De asemenea, SC (...) a contractat 26 de lucrări publice de la Spitalul Orășenesc Cernavodă, cea mai relevantă dintre acestea fiind realizată în cursul lunii februarie 2024 și anume contractul de lucrări de (…), în valoare de 50.420 de euro.
 
Măsurile de supraveghere tehnică autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța au lămurit contextul și premisele săvârșirii infracțiunii de luare de mită ce face obiectul acuzației penale formulate împotriva inculpatului Sponoche.
 
Inculpatul Sponoche Marius Ion își desfășura activitatea în cadrul Spitalului Orășenesc Cernavodă, în calitate de manager, context în care a purtat convorbiri telefonice cu funcționari din cadrul Primăriei Orașului Cernavodă, instituție care asigură o parte din bugetul unității spitalicești. Discuțiile au avut loc inclusiv în contextul în care susnumitului îi erau necesare fonduri pentru achitarea unei lucrări de renovare care se desfășurau în cadrul secției de ATI din spital, lucrare care a fost atribuită societății (...)SRL.
 
Au fost dispuse mandate de supraveghere tehnică – cum a fost descoperit „para-ndărătul”!
 
Punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică obținute în cauză a condus la obținerea de probe cu privire la modalitatea în care sunt atribuite și ulterior gestionate procedurile publice de achiziție organizate la nivelul instituției Spitalului Orășenesc Cernavodă, precum și cu privire la implicarea în aceste proceduri a personalului de execuție și conducere al instituției, conturându-se un mod de operare infracțional care presupune acordarea discreționară a contractelor de achiziție publică, plata lucrărilor/serviciilor/bunurilor fiind urmată de remiterea unui commision de cel puțin 10% din valoarea totală a contractului către funcționarii din cadrul instituției, modalitate pe care inculpatul M.E. a descris-o ca „Para-ndărăt”.
 
În această chestiune trebuie precizat că inculpatul Sponoche a desemnat-o pe inculpata Cocor în diferite comisii care aveau atribuții în domeniul contractelor de achiziție publică iar începând cu anul 2022 i-a acordat prin decizii succesive prerogativa vizei de control financiar preventiv.
 
Inculpatul M.E. era favorizat în relația cu funcționarii Spitalului Orășenesc Cernavodă, în privința atribuirii contractelor, inclusiv prin furnizarea unor informații pe care le putea folosi în scopul câștigării procedurilor de achiziție concurențiale. 
 
Inculpații Cocor și M.E. discutau înainte de lansarea procedurii detalii despre bunurile necesare, prețuri ce trebuie ofertate, adaosuri comerciale și chiar își trimiteau, în cadrul consultărilor, drafturile documentelor care, ulterior, au fost depuse în cadrul procedurilor de achiziție.    
 
Activitățile de urmărire penală efectuate (…) au relevat rolul important pe care inculpata Cocor Laura Iuliana îl are în conducerea și administrarea Spitalului Orășenesc Cernavodă, inclusiv organizarea și desfășurarea procedurilor de achiziție sau recrutare a personalului. Din discuțiile telefonice purtate de aceasta cu numitul (…) și inculpatul Sponoche Marius Ion a rezultat, de asemenea, și implicarea sa politică, la nivelul orașului Cernavodă, rezultând că este în anturajul apropiat al primarului localității(…) , relație care i-a creat avantajul unei funcții de conducere în cadrul Spitalului Cernavodă și promisiunea ocupării acesteia fără probleme.
 
Probele obținute în cauză  (…) au conturat două moduri de operare infracționale ale funcționarilor din cadrul Spitalului Cernavodă și Primăriei Cernavodă și anume: unul care privește organizarea și desfășurarea discreționară a procedurilor de selecție a personalului la nivelui instituțiilor publice și unul care privește atribuirea discreționară a contractelor de achiziție publică, în schimbul unui comision de 10%. Cu privire la acest din urmă procedeu infracțional este important de punctat că inculpatul M.E. a povestit în repetate rânduri că plătește acest comision și, mai mult decât atât, confruntat cu situația obținerii unui profit minim într-o procedură de achiziție cu Spitalul Cernavodă, a solicitat lămuriri cu privire la cât adaos comercial să pună unor produse (…).
 
Procedând la analizarea achizițiilor publice realizate de Spitalul Cernavodă de la grupul de societăți comerciale coordonate de s inculpatul M.E., în anul 2024, s-a constatat că valoarea totală a acestor achiziții a fost în jurul sumei de 1 400 000 de lei. Suma indicată de suspectul M.E. ca și „comision” întors funcționarilor Spitalului Cernavodă, în urma plăților realizate de instituția publică, ar fi aproximativ 10% din valoarea totală (jumătate din 1 400 000), respectiv suma de circa 70 000, dacă am raporta calculele la perioada de jumătate de an, indicată de acesta.
 
Aceeași convorbire telefonică a relevat faptul că inculpata Cocor Laura era cea care gestionează în mod direct chiar și modalitatea de împărțire a profitului realizat de societățile controlate de M.E.. Concret, pentru lucrări de valoare mai mare, așa cum a fost cea care a presupus renovarea blocului operator (în valoare de aproximativ 200 000 de euro), calcularea „para-ndărătului” datorat funcționarilor publici responsabili din cadrul Spitalului Cernavodă, se face conform unor alte principii decât procentajul de 10 % – „așa cum face ea 60 – 40”.
 
Mita, oferită „cash”!
 
În aceeași perioadă, inculpatul M.E. a făcut demersuri pentru a strânge cash suma de bani datorată funcționarilor din cadrul Spitalului Cenavodă și calculată de Cocor Laura, transferându-și, din contul (...)SRL în contul personal, exact suma de 75 000 de lei, efectuând ulterior retrageri de la bancomat.
 
O altă convorbire telefonică purtată (…) de inculpatul M.E. a arătat faptul că numitul (...), persoană din anturajul apropiat al acestuia, are cunoștință despre „comisioanele” plătite de acesta funcționarilor din cadrul Spitalului Cernavodă.
În ceea ce privește relația dintre inculpata Cocor Laura și managerul Spitalului Cernavodă, inculpatul Sponoche Marius, au fost obținute probe care atestă transferul unor sume de bani, din direcția funcționarului de execuție către cel cu funcție de conducere, (…) din care rezultă că inculpatul Sponoche Marius a solicitat și inculpata Cocor Laura i-a remis acestuia suma de 2 000 de lei, printr-un intermediar, respectiv un angajat al unității spitalicești.
 
Filmul flagrantului de la Spitalul Orășenesc Cernavodă
 
La data de 10.02.2025 a fost organizată constatarea în flagrant a infracțiunii. Concret, iar în jurul orelor 15:42, inculpatul M.E., în timp ce se afla cu inculpata Cocor Laura Iuliana în incinta Spitalului Orășenesc Cernavodă, i-a remis acesteia suma de 15 000 de euro, purtând cu aceasta următoarea conversație redată de ofițerii de poliție judiciară.
 
Banii, ascunși în ghiozdanul fiicei
 
În jurul orelor 18:00 inculpata Cocor Laura Iuliana a fost interceptată, prilej cu care a indicat organelor de anchetă locul unde avea suma de bani primită de la inculpatul M.E., respectiv într-un ghiozdan al fiicei sale. Cu ocazia prinderii sale în flagrant suspecta a declarat că suma a fost remisă în legătură cu încheierea și derularea contractelor de achiziție publică dintre Spitalul Orășenesc Cernavodă și societățile inculpatului M.E..
 
Cui erau destinați banii
 
De asemenea, inculpata Cocor Laura Iuliana a făcut precizarea faptului că suma de bani ar fi trebuit să ajungă la inculpatul Sponoche Marius, directorul spitalului și că este de acord să colaboreze cu organele judiciare pentru a demonstra acest aspect, precum și faptul că acesta ar trebui să primească și alte sume de bani în legătură cu aceste contracte, dar și cu alte contracte ce privesc Spitalul Orășenesc Cernavodă.
 
Având în vedere aceste date, precum și disponibilitatea inculpatei COCOR LAURA IULIANA de a colabora cu organele judiciare, aceasta a fost autorizată să-i remită inculpatului SPONOCHE MARIUS ION suma de bani primită de la suspectul M.E., respectiv 15.000 de euro.
 
Al doilea flagrant, la Marius Sponoche, acasă!
 
La data de 11.02.2025 a fost organizată constatarea în flagrant a infracțiunii.
 
Astfel, în urma unui schimb de mesaje între inculpata COCOR LAURA IULIANA și inculpatul SPONOCHE MARIUS ION, aceștia au stabilit să se întâlnească în zona unde locuiește cel din urmă, (…) din localitatea Cernavodă. În jurul orelor 08:30 inculpata COCOR LAURA IULIANA s-a deplasat la adresa stabilită și i-a remis inculpatului SPONOCHE MARIUS ION suma de 15.000 de euro.
 
Imediat după acest moment s-a procedat la pătrunderea în imobilul în care a intrat inculpatul SPONOCHE MARIUS ION. La solicitarea organelor judiciare, acesta a indicat în unul din dormitoarele de la parterul imobilului, punga primită de la inculpata Cocor Laura Iuliana ce conținea un plic cu suma de 15.000 de euro.
 
Mita, primită în urma atribuirii contractului nr. 160
 
Potrivit celor aflate de anchetatori, suma primită de inculpatul Sponoche Marius Ion are legătură cu contractul nr. 160 încheiat între Spitalul Orășenesc Cernavodă, reprezentat de inculpat, în calitate de manager și SC (...)SRL, reprezentată de inculpatul M.E., având ca obiect lucrări de renovare și modernizare bloc operator și compartiment ATI, în valoare de 1.099.026,01 lei cu TVA.
 
Sursa text: Rechizitoriul DNA
 
Ce contracte au fost încheiate între Spitalul Orășenesc Cernavodă și firmele controlate de bărbatul suspectat că ar fi oferit mita
 
Digitel Service SRL, administrată de Erdivan Memedula, este firma care a câștigat contractul
 
Firma care a câștigat acest contract este Digitel Service SRL, al cărei administrator este Erdivan Memedula. Potrivit Licitatiapublica.ro, Spitalul Orășenesc Cernavodă a încheiat peste 150 de contracte cu Digitel Service SRL, pentru servicii de reparare și întreținere a instalațiilor electrice, a echipamentelor de securitate, sisteme de incendiu, aer condiționat, lucrări de tâmplărie și montare geamuri, lucrări de instalare de garduri, de balustrade și de dispozitive de siguranta și multe altele.
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 23.06.2025, Digitel Service SRL a fost înființată în anul 2003, are sediul social în Constanța, pe strada Fragilor nr. 9 și se ocupă în principal de alte activități de telecomunicații.
 
Asociat unic și administrator figurează Erdivan Memedula, al cărui nume se leagă și de Rollmatic Green Energy SRL din Constanța.
 
Potrivit bilanțurilor publicate pe Termene.ro, dacă în anul fiscal 2019 firma raportase o cifră de afaceri de 674.961 lei și o pierdere de 58.754 lei, cu un singur angajat, până în 2024, Digitel Service SRL a înregistrat creșteri progresive, de la an la an, ajungând la un profit de peste 700.000 de lei, cifra de afaceri a depășind 3 de milioane de lei.
 
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
O radiografie în dosarul de mită de la Spitalul Orășenesc Cernavodă Lovitură în cazul lui Marius Sponoche! Tribunalul Constanța a dispus începerea judecății (RECHIZITORIU)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii