Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 25 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul de corupție de la Năvodari ajunge în instanță Fosta arhitectă-șefă, acuzată că a primit mii de euro pentru semnături pe acte urbanistice

ro

24 Jul, 2025 15:11 757 Marime text

Foto ilustrativă - sursa: PixabayTribunalul Constanța, prin completul F5 al Secției Penale, a respins astăzi toate excepțiile și cererile formulate în camera preliminară de inculpații Cotigi Giorgiana, Damian Adrian și Vasea Traian, și a constatat legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriul DNA Constanța.

Astfel, instanța a dispus începerea judecății în dosarul penal nr. 360/118/2025/a1, care vizează fapte grave de corupție în legătură cu administrația locală din Năvodari. Printre inculpați se află:

  • Giorgiana Cotigi, fost arhitect-șef al orașului Năvodari, acuzată de două fapte de luare de mită și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

  • Damian Adrian și Vasea Traian, acuzați de dare de mită,

  • precum și societatea comercială Aqua Force SRL, reprezentată de avocatul Dorina Moise, inculpată pentru dare de mită, în legătură cu activitatea inculpatului Damian Adrian, administrator al firmei.

Încheierea de ședință din 24 iulie 2025 confirmă legalitatea administrării probelor și a actelor de urmărire penală desfășurate de procurorii DNA. Prin urmare, dosarul va intra în faza de fond, în care probele vor fi reanalizate în fața instanței și vor fi audiați martori.

Decizia nu este definitivă, părțile având posibilitatea de a contesta soluția în termen de trei zile de la comunicare. În cazul în care aceasta va rămâne definitivă, procesul penal va continua în mod public, iar acuzațiile formulate de procurori vor fi judecate pe fond.

Dosarul este urmărit cu interes, întrucât vizează posibile fapte de corupție comise în cadrul administrației locale a orașului Năvodari, într-o perioadă în care presiunea publică pentru integritate în spațiul public rămâne ridicată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:


„În anul 2020, în calitate de arhitect șef al orașului Năvodari, inculpata Cotigi Giorgiana ar fi primit de la inculpatul D.A., administrator al societății S.C. Aqua Force S.R.L., foloase necuvenite în cuantum de 36.500 euro și 56.530 lei (aproximativ 11.000 euro), în forma disimulată a vânzării unui imobil la un preț derizoriu în raport cu valoarea reală, în schimbul semnării documentelor de urbanism (certificat de urbanism, autorizație de construire, proces-verbal de recepție) necesare realizării unui proiect imobiliar în orașul Năvodari, județul Constanța, în care inculpata era direct interesată, dar și în legătură cu emiterea altor acte similare necesare inculpaților S.C. Aqua Force S.R.L. și lui D.A. sau fratelui acestuia, în alte proiecte imobiliare.

Concret, la data de 22 noiembrie 2019, inculpata Cotigi Giorgiana ar fi încheiat antecontractul de vânzare cumpărare cu societatea S.C. Aqua Force S.R.L. având ca obiect imobilul situat în Năvodari, iar ulterior, în cursul anului 2020, ar fi semnat toate actele necesare edificării imobilului pe care inculpata promisese că îl cumpără. Actele juridice prin care a fost convenit prețul derizoriu datează din 10 iunie 2020 și 18 decembrie 2020.

Într-un context similar, în perioada septembrie-noiembrie 2020, în calitate de arhitect șef al orașului Năvodari, inculpata Cotigi Giorgiana ar primit de la inculpatul V.T., foloase necuvenite constând în lucrări de amenajare (materiale și manoperă) realizate la imobilul dobândit în condițiile anterior descrise, în valoare totală de 12.853 lei, în legătură cu semnarea documentelor de urbanism (certificate de urbanism, autorizații de construire și procese verbale de recepție) necesare realizării, de către mituitor și de către membrii familiei sale, a unor proiecte imobiliare prin intermediul firmelor controlate de aceștia.

În cauză, s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând inculpatei Cotigi Giorgiana
”, se arată în comunicatul DNA.



Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.


Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019
”, au mai transmis magistrații.
 
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 


 
Citește și:
 


Oficial de la DNA despre dosarul în care au fost trimiși în judecată arhitectul-șef din Năvodari, Cotigi Giorgiana, Damian Adrian și Vasea Traian

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii