Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:16 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Undă verde pentru judecata foştilor şefi ai ISU „Dobrogea“

ro

14 Mar, 2016 00:00 1007 Marime text


Începe judecata în dosarul în care Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, a fost deferit Justiţiei, alături de alte persoane, cauza fiind instrumentată de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari.
 
Vineri, Tribunalul Constanţa a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul 25/P/2014 din 22.10.2015 întocmit de DNA, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire şi a dispus începerea judecăţii.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Alături de Viorel Costache au mai fost deferiţi Justiţiei: Constantin Miroiu, fostul şef al Serviciului Logistic din ISU „Dobrogea“, Virgilia Crina Ciochină, fostul contabil-şef al inspectoratului, şi Vasilică Vasile, fost angajat în cadrul aceluiaşi serviciu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale). Mai mult decât atât, în prezenta cauză a fost trimis în judecată şi Viorel Cobzariu, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrate de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei“.

 

„Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector-şef al ISU Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate. În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi a materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil-şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin“, potrivit DNA.

„În aceleaşi circumstanţe“, mai arată cei de la Anticorupţie, „inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate, şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie“.

În cauză, DNA a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile proprietate a inculpaţilor Constantin Miroiu, Vasilica Vasile, Viorel Cobzariu şi Viorel Costache, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând presupusul prejudiciu produs Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, în sumă de 40.735,97 de lei, şi folosul aparent necuvenit obţinut de firma respectivă, în sumă de 35.754,38 de lei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stiutorol 14 Mar, 2016 15:25 tare de tot mai deneaule dar taran nu este in ecuatia asta ?iar scapa ,mamicuta lui de HOT.atentie domnilor, atentie.