Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorinel Drăgan, Romulus Creţu, Alexandru Mamo şi alţi patru, eliberaţi Firme fantomă şi evaziune fiscală de 800.000 de euro

ro

10 Dec, 2014 00:00 6245 Marime text
În urma percheziţiilor de luni, poliţiştii judiciari din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au dispus reţinerea a şapte inculpaţi, respectiv Sorinel Drăgan, din Constanţa, Romulus Creţu, din Constanţa (reprezentanţi ai SC Pack Expert SRL), Alexandru Mamo, din Constanţa (reprezentant al SC Gogo Promotions SRL), Alexandru Săpunaru, din Năvodari (reprezentant al SC Algepa Grains SRL şi SC Medform SRL), Vasile Tornea, din comuna Nicolae Bălcescu (reprezentant al SC Alpro Media Accesibil SRL), Daniel Constantin, din comuna Nicolae Bălcescu (reprezentant al SC Alpro Media Accesibil SRL) şi Dan Constantin, din Constanţa (reprezentant al SC Rem Metal Colect SRL), care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei şapte inculpaţi şi s-a propus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile, propunere ce a fost trimisă spre soluţionare judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa. Aseară, toţi cei reţinuţi au fost puşi în libertate, sub control judiciar. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel.

Firmele implicate 

Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că reprezentanţii SC Pack Expert SRL Constanţa şi SC Gogo Promotions SRL Eforie Sud, în perioada 2010-2013, au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, în cuantum de 5.300.000 de lei, reprezentând plata unor bunuri şi servicii achiziţionate fictiv de la o serie de societăţi comerciale controlate tot de către reprezentanţii societăţilor anterior menţionate, societăţi care prezintă caracteristicile specifice firmelor fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 2.150.000 de lei.
 
Ulterior, inculpaţii au retras din conturile bancare ale firmelor reale reprezentate sume de bani în numerar, prin justificări nereale de restituire a unor împrumuturi contractate de societăţi de la asociaţii acestora, cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a banilor.
 
SC Pack Expert SRL Constanţa are sediul pe strada Grănicerului şi un capital social de 200 de lei, obiectul de activitate declarat fiind ambalarea de produse. Asociaţi sunt Sorinel Drăgan (cu 45% din părţile sociale), Romulus Creţu (45%) şi Alexandru Mamo (10%). Cu un singur angajat, firma a avut anul trecut o cifra de afaceri netă de 634.400 de lei şi un profit net de 4.100 de lei.
 
SC Gogo Promotions SRL Eforie Sud se află în insolvenţă, îl are ca administrator special pe Alexandru Mamo şi se ocupă cu activităţi de realizare de softuri la comandă. Acţionari sunt aceiaşi Sorinel Drăgan, Romulus Creţu, Alexandru Mamo, cu câte 33,33% din părţile sociale. Societatea a avut un profit net de 4.500 de lei în anul 2013, cu şapte angajaţi şi o cifră de afaceri de 942.000 de lei.
 
Algepa Grains SRL Constanţa are sediul social pe strada Dumitru Marinescu şi se ocupă cu comerţul cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Asociaţi sunt Edmond Drăgulinescu, cu 90% din părţile sociale şi Ciprian Chivu, care nu sunt implicaţi în dosar. Ultimul bilanţ disponibil pe Internet al firmei datează din anul 2009 şi indică o cifră de afaceri netă de aproape 2,5 milioane de lei, un profit net de aproape 20.000 de lei şi doi angajaţi.
 
SC Medform SRL are ca domeniu de activitate lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi îl are ca asociat unic pe cetăţeanul moldovean Alexandru Ciudin, de asemenea neimplicat în dosarul de evaziune fiscală. Bilanţul pe anul 2009, ultimul disponibil, arată „0“ pe linie, inclusiv la angajaţi.
 
SC Alpro Media Accesibil SRL desfăşoară activităţi de agenţie de publicitate şi îi are ca asociaţi pe Grigore Pârţac şi Alexandru Şapteboi, cu 80% din părţile sociale, care nu apar, oficial, în dosarul de evaziune fiscală.
 
SC Rem Metal Colect SRL este deţinută, în cote egale, de Adrian Dinu şi Theodor Florin Petre şi are ca activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate. Cu un angajat, firma a avut în anul 2010 un profit net de 28.600 de lei şi o cifră de afaceri netă de aproape 17 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii