Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă secretă! Ultimul dosar al lui Nicuşor Constantinescu, deschis ieri de judecătoarea Nermin Apzait (rechizitorii)

ro

05 Sep, 2015 00:00 1728 Marime text
Judecătoarea Nermin Apzait, din Tribunalul Constanţa, a deschis, ieri, pentru prima dată, dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost deferit Justiţiei pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Cauza a fost instrumentată de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, şi face referire la elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol, în decembrie 2014, eveniment soldat cu moartea medicului Laura Vizireanu, a asistentei Gabriela Harton, a pilotului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi a copilotului, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
 
Tragedia nu are legătură cu dosarul în care este judecat Nicuşor Daniel Constantinescu!
 
De menţionat că şedinţa de ieri a fost una secretă, având în vedere că dosarul se află în faza camerei preliminare. 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorul Andrei Bodean arată că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria)“.

Salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă 

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat“, „Servicii de transport ocazional“ şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor“, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.
 
La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, se mai arată în rechizitoriul dosarului.

Dosarele

Acest dosar nu este singurul al şefului CJC, în prezent Nicuşor Constantinescu fiind judecat în: Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008 (1), pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014 (2), în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015 (3), în dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014 (4). Ultimele patru dosare au fost instrumentate de procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa. Mai departe, şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), din mai 2014, cauza fiind instrumentată de Dana Ana, procuror DNA Bucureşti.

ANI a sesizat DNA 

La jumătatea lunii iunie, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat constatarea unor „indicii privind posibila săvârşire de către Constantinescu Nicuşor Daniel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, motiv pentru care Agenţia a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie“. „În urma evaluării, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcţiei, Constantinescu Nicuşor Daniel a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii şi 10 acte adiţionale, semnate între CJ Constanţa şi SC Conpress Holding SRL. În baza contractului, asociaţii acestei societăţi comerciale au obţinut un folos patrimonial, în valoare de 2.404.913,24 de lei (aproximativ 556.260,16 euro). Constantinescu Nicuşor Daniel a deţinut în cadrul SC Conpress Holding SRL calitatea de asociat (23 mai 1994 - 4 aprilie 2002) şi funcţia de administrator (3 - 4 aprilie 2002), fiind asociat cu Gabriel Sorin Strutinsky, Sanda Ciocoiu, Mihail Gheorghe Cârciog, persoane fizice cu care este asociat şi în prezent în cadrul altor societăţi comerciale“, potrivit ANI.
 
Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziţionat (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii