Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:57 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)

ro

01 Jul, 2015 00:00 3066 Marime text
La jumătatea lunii decembrie 2014, în urma accidentului, au murit pilot cmdr. Petre Corneliu Cătuneanu - cu o experienţă de 2.900 de ore de zbor, copilot cpt. cmdr. Ginel Claudiu Crăcănel, cu o experienţă de 1.600 de ore de zbor, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Harton
 
Elicopterul care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, eveniment soldat cu moartea a patru persoane, a fost folosit „de către reprezentanții Consiliului Județean Constanța în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat“. Mai mult decât atât, angajații CJC ar fi refuzat să introducă elicopterul - achiziționat la prețul de aproximativ 5 milioane de euro -, în sistemul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare, pentru a fi modernizat şi operat gratuit de către Inspectoratul General al Aviației din cadrul MAI. Totul apare în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, cauză în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Județean Constanța, a fost deferit Justiției sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Tot în respectivul rechizitoriu se arată că DNA Constanța a dispus începerea urmăririi penale în cauză, cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, cu doar câteva zile înainte de prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol. În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriul dosarului.
 
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța arată că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria)“.

Salvare de vieți şi intervenții de urgență 

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreținere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți şi intervenții de urgență), a elicopterului respectiv“, potrivit rechizitoriului.

„Angajat, lichidat, ordonanțat şi plătit în mod nelegal“


„La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă şi a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum şi destinația aparatului de zbor respectiv.
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere şi operare a elicopterului“, conform sursei mai sus citate.
 
Din rechizitoriul DNA mai reiese că elicopterul cauzei a fost folosit „de către reprezentanții Consiliului Județean Constanța în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat“. Nu este de trecut cu vederea faptul că DNA Constanța a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu cu doar câteva zile înainte de prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol.

„Au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu funcțiile publice deținute“ 

„Prin ordonanța nr. 219/P/2014 din data de 4.12.2014 a DNA - ST Constanța, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunea de: abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297, alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 309 C.pen. şi art. 5 alin.1 C.pen, constând în aceea că reprezentanții Consiliului Județean Constanța au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu funcțiile publice deținute, respectiv au refuzat să introducă un elicopter achiziționat la prețul de aproximativ 5 milioane de euro în sistemul SMURD pentru a fi modernizat şi operat gratuit de către Inspectoratul General al Aviației din cadrul MAI, au încheiat un contract cu (...) pentru servicii de operare a elicopterului respectiv, fiind plătiți din bugetul UAT județul Constanța aproximativ 800.000 de euro, iar elicopterul a fost folosit de către reprezentanții Consiliului Județean Constanța în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat“, potrivit rechizitoriului.

Fonduri publice 

În final, procurorii DNA arată că elicopterul medicalizat achiziționat de Consiliul Județean Constanța din fonduri publice, în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță din județul Constanța, România, şi Districtul Dobrich, Bulgaria, a fost încredințat, contra unor costuri acoperite de la bugetul județului Constanța, unui terț particular, care „nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat pe baza căruia a fost implementat proiectul «Equipment to Save Our Lives - ESOL» şi care, potrivit legislației naționale, nu avea competența de a îndeplini şi a asigura obiectivele proiectului“.
 
Întreg rechizitoriul poate fi citit accesând secțiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii