Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reface urmărirea penală în cazul afaceristului Şuta

ro

19 May, 2011 03:19 2231 Marime text

suta_Cristian_Adelin_Suta_44.jpgFostul comisionar vamal devenit afacerist figura ca fiind asociat într-o firmă cu soţia presupusului lider al unei grupări de spălare de bani

După ce s-a trezit cu mascaţii dând buzna cu bocancii în afacerile sale - suspectat fiind de apartenenţă la o grupare ce se ocupa cu spălarea banilor şi alte infracţiuni -, dar trecut cu vederea la momentul trimiterii dosarului în instanţă, fostul comisionar vamal transformat în întreprinzător de succes, Cristian Adelin Şuta are din nou emoţii. Judecătorii bucureşteni au decis trimiterea înapoi la procurori a dosarului în care sunt judecaţi presupuşii membri ai reţelei din care se bănuia că ar face parte şi Şuta.

Pe scurt, judecătorii nu vor nici mai mult nici mai puţin decât refacerea anchetei. Anchetă care, aşa cum am arătat într-o ediţie anterioară, l-a trecut cu vederea pe Şuta, el rămânând cel mult martor în cauză. Iar aceasta în condiţiile în care, la momentul efectuării zecilor de percheziţii pentru destructurarea grupării, în cursul anului trecut, Şuta figura ca fiind asociat într-o firmă cu soţia presupusului lider al grupării. Concret, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să restituie cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, ca urmare a admiterii uneia dintre excepţiile invocate în cauză de avocaţii suspecţilor trimişi în judecată. Astfel, instanţa a hotărât refacerea urmăririi penale, dar şi a actului de sesizare a instanţei. În speţă, a rechizitoriului. Totuşi, decizia Tribunalului nu este încă bătută în cuie, ea putând fi atacată în recurs de procurori, iar hotărârea urmând să fie analizată şi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Mai exact, Şuta a fost ridicat iniţial în februarie 2010, în urma unei ample acţiuni desfăşurate de procurorii DIICOT - Structura Centrală pentru destructurarea unei reţele presupus a fi condusă de cetăţeanul româno-vietnamez Hua Le Duc, de 51 de ani. Foarte interesant, Şuta figura ca asociat în firma Trans Arpegio SRL cu Adriana Le Duc, soţia vietnamezului, societatea aflându-se de altfel pe lista „locurilor de vizitat" a mascaţilor. Anchetatorii au susţinut la momentul respectiv că reţeaua infracţională ar fi fost condusă de Hua Le Duc şi era constituită din 18 cetăţeni români, moldoveni şi chinezi, care sunt suspectaţi de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani. „Gruparea desfăşura operaţiuni de import pe relaţia China, introducând în ţară produse contrafăcute şi subevaluate, precum şi operaţiuni de expatriere a fondurilor băneşti obţinute în mod ilicit, prin fraudarea bugetului de stat", arătau procurorii la momentul acela. Poate nu este de trecut cu vederea nici faptul că instanţa bucureşteană a decis de asemenea ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra a peste 1.500 de colete pline cu încălţăminte, ce conţineau în total 23.544 de perechi de pantofi aparţinând suspecţilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 19 May, 2011 06:27 Suta este asociat cu un fost vames ce era pe vremuri sef la controlul fizic pus de Teseleanu caruia cind a fost instalat sef la Agigea ia mobilat biroul simbata si luni Teseleanu la numit sef la controlul fizic.LE DUC zis IONEL platea saptaminal prin Suta zeci de mii de dolari si containerele lui treceau ca prin brinza prin vama controlata de Tesleanu si bunul lui priten Bogatu.